Kedilerimizi çok severiz, onlar için elimizden gelenin en iyisini yapmak için gayret ederiz. Ama bir şey var ki çoğumuz bilmiyoruz belki de. Kedilerin bazı hastalıkları ve bazı karakteristik özellikleri bize oldukça benzer. Şimdi bunlar hakkında bilgi vereceğim, eminim siz de şaşıracaksınız.
Kediler, sadece miyavlamazlar, yani miyavladıklarında kuru bir gürültü değildir aslında yaptıkları. Bazen bize bir şey anlatmak isterler bazen de bizimle olan benzerliklerini göstermeye çalışırlar. Kediler hakkında ilginç bilgiler yazısını okuyun kararınızı kendiniz verin.
Kedilerin bazı hastalıkları bizlere çok benzer
Kedilerde bulunan bazı hastalıklar insanlardakine çok benzer. İnsanlarda nesilden nesle geçebilen HIV virüsünün benzeri kedilerde vardır. FIV virüsü olarak adlandırılan bu hastalık tıpkı insanlarda olduğu gibi nesilden nesle geçer. Daha da ilginç tarafı kedilerde 250’den fazla kalıtsal hastalık bulunmaktadır.
Kediler, Antik Mısır’da değil Çin’de evcilleştirildiler
Kedilerin geçmişini incelediğimizde hep 4000 yıl önce antik Mısır döneminde evcilleştirildiklerine dair bilgilere ulaşıyorduk. Ancak bu ezber 2013 yılında yapılan bir araştırma ile bozuldu. Kedilerin ilk evcilleştirildiği yer Çin’dir ve bu dönem 5300 yıl öncesine dayanmaktadır.
Doğru koşullar sağlandığında hafızalarını kullanabilirler
Kedilerin hafızalarının kısa süreli olduğu bir gerçektir ama bu kısa süre ne kadardır? 2007 yılında kediler üzerinde yapılan bir araştırma neticesinde elde edilen verilere göre doğru koşullar sağlandığında kedilerin hafızaları 10 dakikaya kadar çıkabiliyor.
Kedilerin beyinleri köpeklerin beyinlerinden daha karmaşıktır
Kedi ve köpekler benzerlik olarak birbirlerine yakın olsalar da beyin yapıları oldukça farklıdır. Kedilerin beyinleri insanların beynine yüzde 90 oranında benzerlik gösterir. Bunun yanında kedilerin beyinleri, köpeklerin beyinlerine göre daha karmaşıktı. Kedilerin beyninde 300 milyon nöron bulunurken köpeklerin beyninde bu rakam 160 milyondur.
Mekan paylaşımlarının altında hep bir strateji vardır
Kediler birbirleriyle sürekli kavga halindbedirler insanlar da böyledir. Kediler, kavgadan uzaklaşmak için mekan paylaşımı stratejisini uygulamaktadırlar. Yani insanlardaki devr-i mülk gibi onlar da aralarında mekanlarını paylaşırlar böylelikle kavgaya tutuşmazlar.
Kedilerle köpekler aslında sıkı arkadaş olabilirler
Kedilerle köpeklerin hiç anlaşamadıkları ezberi hemen hemen her insanın aklında olan bir şeydir. Fakat durum bunun aksine olabiliyor. Aslında doğru eğitim verildiğinde kedilerle köpekler çok sıkı arkadaşlar olabilirler.