Kediler Ne Kadar Hamile Kalır ?

Bugün ki yazımızın içerisinde sizler için kedilerin hamilelik sürecinin nasıl ilerlemesi gerektiğini, ne kadar süre hamile kaldıklarını, kaç yavru doğurduklarını ve hamilelikle alakalı diğer bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşacağız. Yazımıza geçmeden önce hamilelik sürecinde kedinizin stres altında olmamasına ve rahat bir yaşam sürmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

 

Kedilerde Hamilelik Süreci

Kedilerin hamilelik sürecinde dikkat edilmesi ve bilinmesi gerekenler için aşağıdaki başlıklarımızı okuyabilirsiniz.

Kediler Kaç Yaşında Hamile Kalabilir?

Kediler hamile kalması için eskiden 1 yaşında olması gerekiyordu, ancak günümüzde iyi bakım, iyi beslenme ve ortam koşullarının daha iyi olmasından dolayı bu süreç daha kısa bir hale gelmiştir.

Kedilerin hamile kalması için en az 6 aylık olması gerekmektedir. Buna rağmen 4-5 aylık bir kedinin hamile kalması şaşırılması gereken bir durum değildir. Bu yüzden yavru istenmediği taktirde kontrol altına alınması gerekir. Eğer hiç yavru istenmiyorsa kısırlaştırma işlemi düşünülebilir. Kedinin sağlığı için oldukça önemlidir. Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir? isimli yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Eğer kedi 1.5 yaşına geldiyse ve henüz bir kızgınlık belirtisi göstermediyse üreme sisteminde sorun olabilir. Böyle bir durum karşısında zaman kaybetmeden veterinere gidilmelidir.

Kedilerde Hamilelik Belirtileri

Kediler kızgınlık döneminde çiftleştikten sonra hamile kaldığını anlamak için belli bir süre geçmesi gerekir. Dişi kediler hamile kaldıklarında davranışları değişir. Bu süreç içerisinde;

Kedinin davranışsal değişimlerinin yanı sıra fiziksel değişimleri de görülür. Bu değişimler gebeliğin ilk dönemlerinde kendini çok kolay belli etmese de gebeliğin ilerleyen dönemlerinde anlaşılabilir. Bu belirtiler;

Hamilelik sürecinin kesinleşmesi için veteriner hekimin, ultrason yardımıyla veya ellerini kullanarak yapacağı teşhis yöntemiyle kedinin hamile olup olmadığı kesinlik kazanır.

Kediler Ne Kadar Süre Hamile Kalır?

Kediler gün olarak 5560 gün arası hamile kalmaktadır. Bu süre ortalama olarak 2 ay sürmektedir. Bu gün zarfında kediniz eğer doğum yapmadıysa kesinlikle veterinere gitmenizi tavsiye etmekteyiz.

Kediler bir sene içerisinde 3 kez hamile kalabilir. Kedilerin kızgınlık dönemleri genellikle bahar dönemlerinde ve yazın görülmektedir. Bu dönemlerde çiftleşmesi sonucunda yüksek ihtimalle kedide gebelik süreci başlayacaktır.

Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinin hamile olduğu anlaşıldıktan sonra kedinin beslenmesi ve ortam şartları kediye göre ayarlanmalıdır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde kediyle ilgilenmek ve beraber zaman geçirmek oldukça önemlidir.

Beslenme ve ortam şartlarının yanı sıra kedinin kontrol altında olması gerekir. Örneğin, kedinin yüksekten atlaması, evdeki başka bir kediyle kavga etmesi, darbe alması gibi durumlarda kedinin gebeliği sonlanabilir.

Kediler Kaç Yavru Doğurur?

Kediler yavruladıklarında çok fazla kedi doğurabilir. Ortalama bir rakam vermek gerekir 4-6 arasında yavru görülebilir, ancak geçmişte 10 tane yavru doğuran kedi de görülmüştür. Bu yüzden kesin bir rakam vermek doğru olmayacaktır.

Hamilelik Sürecinde Kedinin Beslenmesi

Kedilerin hamilelik süreci içerisinde beslenmenin oldukça önemli olduğundan bahsetmiştik. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi ve yavruların sağlıklı doğması için kedinize özel diyet hazırlamanız gerekir. Bu diyetin içerisinde protein oranı yüksek mamalar kullanılmalıdır.

Protein oranının yüksek olduğundan dolayı yavru kedi mamaları, hamilelik sürecinde kullanılabilir. Bununla beraber hamile ve emziren kediler için özel üretilmiş mamalar tercih edilebilir.

Hamile kediler için en uygun mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerde Doğum Süreci Nasıl Olmalıdır?

Kedinin doğurmasına bir ay kaldığı süre içerisinde kedi ev içerisinde kendine uygun bir alan seçecek ve burada doğum yapmak isteyecektir. Bu alanın kesinlikle sessiz olması ve kedinin rahatsız edilmemesi gerekir. Kedilerde stres sonucunda doğum sancılı ve gergin geçebilir. Bu yüzden kendinize en uygun şartları sağlamanız gerekmektedir.

Bunun için Köpeklerde Evde Doğum Nasıl Yapılır? isimli yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.