Evcil hayvanlar arasında beğenilerek beslenen türlerden biri köpeklerdir. Sadakatleri ve samimi tavırlarıyla sahiplerini sevindiren köpekler, doğum sürecini sahiplerinin ilgilerine bağlı olarak kolay veya zor geçirebilirler.
Köpeklerde Evde Doğum
Veteriner uzmanların görüşüne göre köpeklerin doğum yapması evde mümkün olabilen şeylerden biridir. Ancak bu durumda köpek sahibinin çok dikkatli olması gerekmektedir. Hamile köpeğin beslenmesinden bakımına kadar her şeye en ince ayrıntılarına kadar özen göstermesi gerekmektedir. Köpeklerde doğum öncesi beslenme, hamile köpekler için en önemli konulardan biri olup dikkat gerektiren konuların başında gelmektedir. Köpeklerde evde doğum tercih ediliyorsa kesinlikle videolardan veya daha önce köpeği doğum yapmış birinden yardım almak en doğrusudur. İsabetsiz hareketler hem köpeğin hem de yavrusunun sağlığı açısından büyük riskler barındırabilir.
Köpeklerde Doğum İçin Bilinmesi Gerekenler
Evlerin neşesi haline gelen köpekler, bakılması hassasiyet gerektiren hayvanlardır. Sağlıklı zamanlarında daha az kontrolle işi kolaylıkla çözebilseniz de hamilelik dönemlerinde oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir. Buna göre köpeklerde doğum ne kadar sürer, evde doğum yapacak köpeğin bakımında nelere dikkat edilmeli, doğum öncesi köpeği nasıl beslemek gerekir, yeni doğmuş yavruların durumun iyi olduğunu nasıl anlayabiliriz gibi konularda net bilgilere sahip olmak ve buna göre davranmak çok önemlidir.
Köpeklerde Evde Doğum Nasıl Yapılır?
Köpeğinizin doğum vakti geldiği zaman bir takım hazırlıklar yapmanız gerekmektedir.
- Öncelikle doğumdan bir kaç hafta önce uygun bir yer hazırlayın. Hazırladığınız bu alan tamamen sessiz ve kimsenin gelmediği bir yer olmalıdır. Köpeğinizi burayla daha önceden tanıştırın ve doğum sırasında doğrudan buraya gelin.
- Köpekler yavrularını kendisi doğurur. Yavruların ilk olarak kuyruk veya baş bölgesinin çıkması oldukça normaldir. Doğum gerçekleştikten sonra anne köpek plasentayı temizleyip, göbek bağını çiğneyecektir.
- Eğer köpeğiniz plasentayı parçalayamazsa, sakin ve yavaş hareketlerle plasentadan yavruyu ayırın ve yavruyu annenin yanına yerleştirin.
- Aynı anda çok fazla yavru doğduysa anne köpeğin yavruları temizlemesi zor ve uzun olacaktır. Bunun için temiz, yumuşak, nemli bir bezle yavru köpekleri temizlemesine yardım edebilirsiniz.
- Köpekler doğumları 30 dakika arayla yaparlar. Eğer yavruların çıkmadığını fark ederseniz ve doğumdan sonrada kasılmaların devam ettiğini görürseniz mutlaka veterineriniz arayıp bilgi almanız gerekmektedir.
- Eğer yavru köpeklerden herhangi birinin nefes almasında gariplik görüyorsanız, ağzını temizleyin ve onun canlandırmak için vücudunu hafifçe ovalayın. Eğer çabalarınıza rağmen yavru köpek ölürse, onu gruptan ayırın.
- Doğum sonrasında anne köpeğin yavrularından birini reddetmesine karşın sürekli olarak yavruları gözlemleyin. Anne köpeğin beslenmesini sağlayın. Böylece kendisi güçlü olacak ve yavrularına bakacaktır.
Doğum Sonrası Köpek Bakımı
Köpek bakımı, normal zamanlarda olduğundan daha fazla hamilelik ve doğum sonrası önem gerektiren konulardan biridir. Bakım yapılırken köpeğiniz hamile ise karın bölgesine dikkat ederek temizliğini yapmanız, yuvasını veya köpeğinize ayırdığınız bölgenin temizliğine dikkat etmeniz önemli ölçüde köpeğinizin daha sağlıklı doğum yapmasına yardımcı olacaktır. Köpeklerde beslenme konusu da yine hamile köpeklerde dikkat gerektiren bir konudur.
Uzman veterinerlerin bildirdiğine göre; hamile köpekler daha fazla enerji sarf ederler bu nedenle verilen köpek maması bol miktarda vitamin ve mineral içermek zorundadır. Doğum sonrasında da yine anne köpeğin daha fazla enerjiye ihtiyacı olacağından yine mama seçiminde dikkat etmeniz ve öğünlere önemli ölçüde özen göstermeniz gerekmektedir.
Köpeklerde Evde Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Doğum yapan köpeği ateşi düzenli olarak ölçülmelidir. Ateşi normalin üzerinde olması durumunda en yakın veteriner hekime danışmanız ve muayene yaptırmanız gerekmektedir.
- Köpeklerde doğum sonrası ateşe bağlı olarak kabızlık ve ishal görülebilmektedir. Sebebi ateşe bağlı olsa da ileri seviyeler için farklı hastalık belirtileri gösterebilmektedir ancak köpeklerde doğum sonrası ishal için magnezyum sütü en etkili çözüm olduğu söylenmektedir.
- Doğum sonrası anne köpek de meydana gelen genital bölge akıntısına karşı oldukça titiz olmalısınız. Akıntı normal bir durum olsa da ileri seviyede akıntının artış göstermesi farklı bir sorunu işaret edebilir.
- Annede meydana gelen akıntının kahverengi veya siyah renklerinde gelmesi durumunda yüksek ateşe bağlı olarak iştah kesilmesi ve halsizlik meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumda en yakın veteriner kliniğe gitmeniz önemlidir.
Doğum sonrası bakım ve köpeğin sağlık durumunun oldukça önemli olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Ters giden yada aksi bir durum ile karşılaşmamak adına en yakın veteriner hekim ile iletişime geçerek kontrollerinin yapılması, anne sütünün etkilenmesine ve yavru köpeklerin besin takviyesini sağlıklı bir şekilde almasına olanak sağlayacaktır.