Köpeklerde Evde Doğum Nasıl Yapılır?

Evcil hayvanlar arasında beğenilerek beslenen türlerden biri köpeklerdir. Sadakatleri ve samimi tavırlarıyla sahiplerini sevindiren köpekler, doğum sürecini sahiplerinin ilgilerine bağlı olarak kolay veya zor geçirebilirler.

 

 

Köpeklerde Evde Doğum

Veteriner uzmanların görüşüne göre köpeklerin doğum yapması evde mümkün olabilen şeylerden biridir. Ancak bu durumda köpek sahibinin çok dikkatli olması gerekmektedir. Hamile köpeğin beslenmesinden bakımına kadar her şeye en ince ayrıntılarına kadar özen göstermesi gerekmektedir. Köpeklerde doğum öncesi beslenme, hamile köpekler için en önemli konulardan biri olup dikkat gerektiren konuların başında gelmektedir. Köpeklerde evde doğum tercih ediliyorsa kesinlikle videolardan veya daha önce köpeği doğum yapmış birinden yardım almak en doğrusudur. İsabetsiz hareketler hem köpeğin hem de yavrusunun sağlığı açısından büyük riskler barındırabilir.

Köpeklerde Doğum İçin Bilinmesi Gerekenler 

Evlerin neşesi haline gelen köpekler, bakılması hassasiyet gerektiren hayvanlardır. Sağlıklı zamanlarında daha az kontrolle işi kolaylıkla çözebilseniz de hamilelik dönemlerinde oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir. Buna göre köpeklerde doğum ne kadar sürer, evde doğum yapacak köpeğin bakımında nelere dikkat edilmeli, doğum öncesi köpeği nasıl beslemek gerekir, yeni doğmuş yavruların durumun iyi olduğunu nasıl anlayabiliriz gibi konularda net bilgilere sahip olmak ve buna göre davranmak çok önemlidir.

Köpeklerde Evde Doğum Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin doğum vakti geldiği zaman bir takım hazırlıklar yapmanız gerekmektedir.

Doğum Sonrası Köpek Bakımı

Köpek bakımı, normal zamanlarda olduğundan daha fazla hamilelik ve doğum sonrası önem gerektiren konulardan biridir. Bakım yapılırken köpeğiniz hamile ise karın bölgesine dikkat ederek temizliğini yapmanız, yuvasını veya köpeğinize ayırdığınız bölgenin temizliğine dikkat etmeniz önemli ölçüde köpeğinizin daha sağlıklı doğum yapmasına yardımcı olacaktır. Köpeklerde beslenme konusu da yine hamile köpeklerde dikkat gerektiren bir konudur.

Uzman veterinerlerin bildirdiğine göre; hamile köpekler daha fazla enerji sarf ederler bu nedenle verilen köpek maması bol miktarda vitamin ve mineral içermek zorundadır. Doğum sonrasında da yine anne köpeğin daha fazla enerjiye ihtiyacı olacağından yine mama seçiminde dikkat etmeniz ve öğünlere önemli ölçüde özen göstermeniz gerekmektedir.

Köpeklerde Evde Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğum sonrası bakım ve köpeğin sağlık durumunun oldukça önemli olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Ters giden yada aksi bir durum ile karşılaşmamak adına en yakın veteriner hekim ile iletişime geçerek kontrollerinin yapılması, anne sütünün etkilenmesine ve yavru köpeklerin besin takviyesini sağlıklı bir şekilde almasına olanak sağlayacaktır.