Köpeklerde göz sorunları ile karşılaşılabilir. Bu sorunlar körlüğe kadar ilerleyebilir. Köpeğinizde görme sorunlarının ortaya çıkmasını anlamanız için bazı hareket değişiklikleri ve davranışsal değişiklikler görülür. Örneğin; köpeğiniz daha az oyun oynamak isteyebilir, daha dikkat ederek ve yavaş yürümesi, önüne engel koyduğunuz zaman bunlara çarpması, adımlarını paytak ve daha yukarıdan atması gibi belirtileri olacaktır.
Eğer köpeğinizde yukarıda ki gibi sorunlar yaşanıyor ise muhakkak bir veterinere götürülerek göz muayenesi ettirilmelidir. Ayrıca görme yeteneği azaldığı zamanlarda gündüz vakitleri (ışığın çok olduğu zamanlarda) daha zor gördükleri, akşamları (daha karanlık, loş ortamda) ise daha iyi görmeleri ve daha rahat hareket etmeleri göz sorunlarını gösteren bir belirtidir.
Köpeklerde Görülen Göz Hastalıkları
İnsanlarda görülebilecek hemen hemen her göz problemi köpeklerde de oluşabilir. Örneğin, lens, orbital, retina hastalıkları görülebilir. Bunlardan başka insanlardan farklı olarak üçüncü göz kapağı sorunları da olabilir. Bunun haricinde vücutta oluşabilecek bazı sistematik sorunlar göze de yansıyabilir.
Köpeklerde Göz Sorunlarının Oluşma Sebebi
Köpeklerde göz sorunlarına yol açabilecek pek çok faktör vardır. Örneğin göz sorunları genetik olarak aktarılabilir. Böyle durumlarda köpeğiniz daha yavruyken görme yetisini kaybedebilir. Sonradan gelişen katarakta müdahile edilmez ve katarak ilerleyerek lensi bulanıklaştırmaya başlar.
Bunların yanında A ve D vitamini eksiklikleri, göz yaralanmaları ve yırtılmalar, göz kapağı sorunlarının artması, gözde enfeksiyon oluşması, yaşlılık gibi pek çok sebebi olabilir. Yabancı cisim batmaları, travmalar kafa bölgesinden alınan darbeler sonucunda da körlük meydana gelebilir.
Köpeklerde Görme Kaybına Yol Açan Durumlar
Bazı köpek ırkları göz hastalıklarına yatkın olabilir, ancak bunun yanında görme kaybına yol açabilecek farklı sebepler bulunmaktadır.
- Katarakt: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de katarakt görülebilir. eğer bu hastalık tedavi edilmezse köpeklerin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. İlk olarak görme bulanıklığına yol açarken ilerleyen durumlarda görme kaybına da yol açabilir.
- Göz Tansiyonu: Köpeklerde göz tansiyonu görülebilir. Bilimsel olarak Glokom olarak bilinmektedir. Bu hastalık gözdeki basıncın artmasına yol açar. Tedavisine geç kalınırsa göz kaybı oluşabilir.
- Retina Tembelliği: Retina tembelliği kalıtsal bir hastalıktır ve görme kaybına yol açabilir. Ne yazık ki bu hastalığın bir tedavisi bulunmamaktadır.
- Kornea Ülseri: Ülser kelimesi duyulduğunda ilk olarak mide hastalıkları akla gelmektedir, ancak köpeklerde kornea ülseri de bulunabilir. Kornea ülseri doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Travma ile ortaya çıkabilen bu hastalık, köpeğin gözlerinin matlaşmasına yol açar. Teşhisi ve tedavisi çok zor olmasa da fark edilmediği durumlarda görme kaybına kadar ilerleyebilir.
Köpeğimin Gözüne Yabancı Cisim Kaçtığında Ne Yapılmalıdır?
Eğer köpeğinizin gözüne herhangi bir şey kaçtıysa köpeğiniz acı çekiyordur. Yürümek istemez ve çevreye ilgisi azalacaktır. Büyük ihtimalle tek göze darbe alacağı için sağlam gözü açıkken diğer gözü kısık olarak kalacaktır. Diğer gözünde akıntı görülür. Bazen gözüne batan cisimler dışarıdan fark edilebilir ancak fark edilmediği durumlar da olacaktır.
Fark edildiği zamanlarda en yakın veteriner hekime götürülerek gerekli müdahalenin yapılması gerekir. Eğer veterinere gidecek imkanınız yoksa en azından telefonla da olsa bir veteriner hekimden yardım alınması gerekmektedir. Batan cismin göze verdiği zarar tespit edilmelidir. Akabinde gözdeki cismin arındırılması gerekir. Sonrasında ise uygun göz damlaları kullanılarak göz sağlığı tekrardan sağlanmalıdır.
Köpeklerin Gözleri Nasıl Temizlenir?
Köpeklerin göz sağlığını koruması göz bakımlarının yapılması oldukça önemlidir. Bunun için göz temizleme mendili ve köpekler için üretilmiş olan göz solüsyonu temin etmeniz gerekmektedir.
- Göz temizleme mendilini ılık suyla hafifçe nemlendirerek göz çevresinde birikmiş olan kiri dikkatli bir şekilde temizleyin.
- Göz çevresini temizlerken gözüne temas etmemeye özen gösterin.
- Göz çevresindeki biriken göz yaşlarını temizlemek için göz solüsyonu kullanın.
- Eğer köpeğinizin göz çevresinde birikmiş bir leke varsa bunu temizlemek için pamuk kullanın. Pamuğunu hafifçe ıslatarak göz temizliğini yapın ve pamuk dağılmaya başladığında yeni bir pamuk kullanın.
- Köpeğinizin göz temizliğini 10 günde bir tekrarlayın.
Köpeğinizin gözüne zarar vermekten korkuyorsanız daha deneyimli birinden yardım alabilir veya veterinerinize danışabilirsiniz.
Köpeklerin göz bakımı için gerekli ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.