Evde beslediğiniz köpeğiniz fazlasıyla hiperaktif olabilir. Ancak bu konuda yalnız değilsiniz. Bir çok köpek sahibi bu durum ile karşı karşıya ve her geçen gün hiperaktif köpek sayısı da artmaya devam ediyor. Aslına bakılırsa hiperaktifliğin sebebi tam olarak bilinmiyor ancak veterinerlere göre en temel sebebi beslenme ve çevre şartları olarak görülüyor.
Köpek sahipleri için fazla hiperaktif köpekler büyük sorun oluşturabiliyor. Ayrıca bu konu saldırganlığa da yol açabiliyor dolayısıyla bu sorunun üzerine düşülmesi gerekiyor. Bazı köpek sahipleri hiperaktiflik yüzünden köpeklerinden ayrılmak zorunda kalabiliyor.
Hiperaktiflik veya aşırı hareketlilik olarak adlandırılan çoğu köpek aslında normal. Bu hiperaktifliğin sebebi yeterince egzersiz yapmaması veya doğuştan gelen bir enerji olabilir.
Köpeklerde Hiperaktiflik Belirtileri Nedir?
Köpeklerde gerçek ‘hiperaktfilik’ oldukça nadir görülen bir durumdur. Ancak aşağıda sıraladığımız davranışları sergiliyorsa gerçek bir hiperaktif olarak görülebilir. Böyle bir durum da en kısa zaman içerisinde veterinere gitmeniz en doğru karar olacaktır.
- Kompulsif hareketlilik (Kendi kuyruğunu kovalamak, daireler çizerek koşmak vs.)
- Hummalı ve anormal davranışlar
- Huzursuzluk ve huysuzluk
- Durmadan hareket etme ihtiyacı hissetme
- Nefes alıp vermelerde sıklaşmalar
- Odağını bulamayan göz bebekleri
Köpeklerde Hiperaktifliği Sebepleri Nelerdir?
Köpeğiniz yukarıdaki belirtileri göstermiyorsa ve sadece sürekli olarak hareket durumundaysa aşağıdaki etkenleri inceleyebilirsiniz.
İlk olarak en önemli etken köpeğinizin beslenmesidir. Köpeğinizin yedikleriyle davranışları birbirine bağlantılı etkenlerdir. Köpeklerin şeker yoğunluklu beslenmesi hiperaktiviteye yol açabilir. Bununla beraber Koruyucu maddeler, gıda katkıları ve yapay renklendiriciler de köpeğinizin aşırı hareketli olmasını sağlar. Eğer köpeğinizin bu durumunda şikayetçiyseniz daha az şeker içeren mamaları tercih edebilirsiniz.
İkinci en önemli unsur ise egzersizdir. Köpeğiniz gerektiğinden daha az egzersiz yapıyorsa aşırı hareketlilik gözlemlenebilir. Günlük ve düzenli olarak yürüyüşe veya koşuya çıkması enerjisini atması için yeterli olacaktır. Eğer imkanınız varsa köpeğinizle beraber koşabilirsiniz. Ayrıca köpeğiniz uzun bir süre evde yalnız kalacaksa yanına ilgisini çekecek oyuncaklar bırakmayı ihmal etmeyin. Böylece bir nebze de olsa can sıkıntısı azalacaktır.
Köpeklerde Davranışsal Eğitimi
Davranışsal eğitimde bu konuda oldukça önemlidir. Davranışsal eğitim köpeğinizin sadece uysal olmasını sağlamaz bununla beraber zihni de meşgul olmuş olur. Köpeğinizle doğru bir iletişim içinde olursanız enerjisini kontrollü bir şekilde kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Bir başka öneri ise günlük rutinler olacaktır. Köpekler günlük olarak aynı şeyleri yaparsa kendisini daha güvende hissetmektedir. Düzensiz bir hayata sahip olan köpeklerde ise güvensizlik, tedirginlik gözlemlenir. Bu hislerden dolayı köpeğinizde aşırı hareketlilik gözlemlenebilir.
Son olarak fiziksel sorunlar da hiperaktiviteye sebep olabilir. Yukarıda saydıklarımızın hiç biri etkili olmadıysa köpeğinizin fiziksel bir hastalığı olabilir. Böyle bir durumda köpeğinizi genel muayeneye götürmeniz en etkili yöntem olacaktır.