Minik dostlarımızı doğru mu anlıyoruz?

Evcil hayvan sahipleri, belli bir zamandan sonra sahip oldukları hayvanların hareketlerinden, mimiklerinden ve yüz ifadelerinden o anki duygularını anlayabiliyorlar. Ancak bazen de yanlış anlıyorlar.

Kedi, köpek veya diğer evcil hayvanların bazı hareketleri, bizim anladığımızın aksine farklı nedenlerden dolayı olabilmektedir. Köpeğin gözümüzün içine bakması, kedimizin sürekli kendini yalaması gibi durumları biz sıradan görsek de aslında bunlar, sıradan olmayabilirler. Şimdi isterseniz yanlış anladığımız hareketlerden birkaçına değinelim.

Hayvanların Hareketleriyle Anlatmak İstedikleri Nelerdir?

Belirttiğimiz üzere minik dostlarımızın yaptığı bazı hareketler bize oldukça olağan gelebilir ancak aslında içinde bulunduğu durumu anlatıyor olabilir. Hatta yaptığı bazı hareketlerle size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir.

Aşağıdaki listeden evcil hayvanların genellikle yaptığı davranışların ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Köpeğimin gözlerinin içine bakarak sevgimi anlatabilir miyim?

İnsanlar, göz göze geldiklerinde genel olarak algıladıkları şey “tehdit” edilme duygusudur. Aynı şey, köpeğiniz için de geçerlidir.

Evcil köpekler, sahiplerinin gözlerinin içine bakmazlar. Kendilerine de aynı muamelede bulunmasından hoşlanmazlar. Çünkü bu, onlar için bir tehdit alarmıdır ve saldırganlaşabilirler. Bu yüzden köpeğinizle göz teması kurmanız doğru olmayacaktır.

Kedim neden sürekli yalanıyor?

Kedinizi kucağınıza alıp sevdikten sonra kediniz kendini yalamaya başlar. Bilmeyen kedi sahipleri, bu durumun kedinin kendini temizlemeyi sevmesinden dolayı yaptığını zannederler.

Oysa kediler, kokularını başka yerlerde bırakmayı sevseler de sahipleri bile olsa tüylerine sinen kokudan kurtulmak isterler. Bu durumda başvurdukları şey, kendilerini yalamaktır.

Köpeğim neden sürekli esniyor?

Köpekler de insanlar gibi uykuları geldiğinde esnerler. Ancak bu sık görülebilen bir durum değildir. Daha çok gergin oldukları durumlarda rahatlamak için esnerler. Dolayısıyla böyle bir durumu, her zaman için “uykusu gelmiş” olarak algılamamanızda fayda var.

Kediler neden mırıldar?

Kediler, sevinçli oldukları durumlarda mırıldanıp dururlar. Huzur veren bu ses, kedi kucağınızdayken daha fazla olur. ancak bu duruma da dikkat etmeniz gerekiyor.

Baskı altında olan, hasta olan veya ağrısı olan bir kedi de mırıldar. Acısını dindirmek veya stresten kurtulmak için mırıldayan kediler, bu hareketleriyle kaslarını gevşetip, streslerinden arınırlar. Eğer bir hastalığın habercisi değilse kısmen iyi bir durumdur.

Kedim neden uzun uzun miyavlıyor?

Kediler, nazlanarak istediklerini elde etmeyi seven hayvanlardır. Ancak bilmeyen sahipleri, bunu farklı algılayıp sinirlenebilirler. Sinirlenmeyin!

Kedinizin sağlık problemi yoksa uzun uzun miyavlaması bir şey istediğini ifade eder. Bu durumu kullanarak kedinin istediği şeyi, miyavlamayı kestiğinde verin, bu şekilde yaptığınızda kediniz de sizin ne istediğinizi daha iyi anlayacaktır.

Köpeğim Neden Beni Sürekli Yalıyor?

Yavru köpekler, annelerini yaladıklarında acıktıklarını ifade ederler. Yetişkin köpekler ise sahiplerini yalayarak onlara itaat ettiklerini ifade ederler. Bu durumu da bir fırsata çevirerek köpeğinizin eğitimi konusunda kullanabilirsiniz.

Ayrıca köpeklerin neden yalanmayı tercih ettiklerini anlamak için Köpekler Neden Yalanır? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Köpeğim Neden Kuyruk Sallıyor?

Köpeklerin kuyruk sallamaları genellikle mutlu olduğu zamanlarda görülür. Sevdiği sahibini gördüğünde, oyun oynarken ve heyecanlı olduğu zamanlarda kuyruk sallayabilirler. Aynı zamanda bu durum rahat olduklarını daha ifade eder.

 

Evcil hayvan besleyenlerin bilmesi gereken birçok hareketten bazılarını sizlere sunduk. Bu tip pratik bilgilere sahip olduğunuzda, minik dostlarınızın dilinden daha iyi anlar, ne istediklerini ve ne yapmanız gerektiği konusunda daha sağlıklı davranırsınız. Ayrıca köpekleri daha iyi anlamak için Köpeklerde vücut dili isimli makalemize göz atabilirsiniz.