Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Önemli Detay

Köpek Bakımı

Yavru köpek bakımı hakkında bilinmesi gerekenlerden önce, köpekler hakkında bilinmesi gereken önemli kurallar, petinizi beslemede oldukça yararlı olacak.

Bazen köpekler hakkında ne hissettiğimizi kelimelere dökmek oldukça zordur. Köpeklere olan hisleri tarif edebilmek aşkı tanımlayabilmek kadar zordur. Çünkü köpekler dünyaya geldikleri andan beri çıkarsız sevgi besleyebilen birkaç canlıdan sadece biridir. İçlerinde kötülük, kıskançlık gibi kötü hisler yoktur. Eğer köpek sahipleri bu sadık can dostlarına ilgisini ve sevgisini verirse dünyada çıkar gütmeden hatta ve hatta kendinden bile daha çok sevecek bir dost edinebilirler. Bu yazımızda, şefkatiyle içimizi ısıtan, korumacı içgüdüsüyle kendimizi güvende hissettiren sevimli dostlarımız hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı anekdotlar vereceğiz.

1-  Köpek Beslemenin Faydaları

Yavru köpekler, yalnızca mental anlamda değil, fiziksel anlamda da size birçok fayda sağlayabiliyor. Hem mutlu hem de zinde kalmak ister misiniz? O zaman bir yavru köpek edinmelisiniz. Çünkü yavru köpeklerin heyecanlı ve enerjik olması, sürekli hareket etmek istemesine neden olacaktır. O koştururken haliyle başına bir şey gelme korkusuyla siz de koşturacaksınız. Ya da ihtiyacı olan egzersizleri yaptırırken, sahilde bir yürüyüşe çıkarırken ve onun oyun oynama isteğine karşı koyamazken siz de ihtiyacınız olan hareketliliği yakalamış olacaksınız. Böylelikle hem daha zinde kalacak, hem de ihtiyaç duyduğunuz hareketliliği kazanarak daha sağlıklı bir yaşam sürebileceksiniz.

Eğer yalnız hisseden biriyseniz, mutlaka bir yavru köpek edinmenizi tavsiye ederim. Çünkü onlar sürekli sizinle birlikte dışarı çıkmak isteyecek ve sizin de sosyalleşmenizi sağlayacaktır. Hem köpeğinizle vakit geçirmek ve çeşitli aktiviteler yapmak, hem de onun aracılığıyla insanlarla daha hızlı kaynaşıp sosyalleşmek, kendinizi daha iyi hissetmenizi ve yalnızlık hissinden kurtulmanızı sağlayacak.

Sizin için birçok fedakârlık yapacak ve sizi koşulsuz sevebilecek sevimli ve neşeli bir sevimli dost edinmek ne kadar faydalı ve mutluluk verici olsa da, onların yavruluk döneminde olduğu ve hassas bir bakıma ihtiyaç duyduğu unutulmaması gereken bir husustur. Yavru köpekleri de bir bebek gibi düşünebilirsiniz. Ve hatta bazı durumlarda bebeklerden bile daha hassas olabiliyorlar. Bu nedenle bakımlarının da aynı oranda hassas ve dikkatli olması gerekir.

Okumaya devam! Çünkü yazımı okumaya devam ettiğinizde yavru köpekler hakkında her şeyi öğrenmiş olacaksınız…

Yavru köpek bakımından bahsetmeden önce ilk olarak onların büyüme evreleri hakkında bilgi vereceğim. Daha sonra yavru köpek hakkında bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğim. İşte yavru köpeğin gelişim evreleri…

2- Yavru Köpek Bakımı

Yavru köpekler, insanları hiçbir çıkar gütmeden koşulsuz sevebilecek en sadık canlılardır. O kadar yüksek bir empati güçleri vardır ki, insanların acılarını, mutluluklarını, hüzünlerini ve diğer birçok hislerini ve duygularını anlayabilirler. Bizim de en çok ihtiyacımız olan anlaşılmak değil midir zaten? Sevimli dostlarımız bu ihtiyacımızı en iyi şekilde karşılayabiliyorlar ve ölmeden önce anlaşılmanın nasıl bir duygu olduğunu tatmamızı sağlıyorlar.

Gündelik yaşantımızın yoğun siniri ve stresini atmak pek mümkün olmayabiliyor. Çalış, çabala, sinir depola, eve gel ve stres atabilecek hiçbir şey yok… Bu durumda yavru köpeklerin gelip size sırnaşıyor olması bile hayata bir anda rengârenk bir pencereden bakmanızı sağlıyor. Bu canlı dostlarımızın özellikle de tüm bunlar karşısında yalnızca sevgimizi ve ilgimizi bekliyor olmaları da onları daha çok sevmemiz için en büyük etken.

Bir yavru köpek edinmek, sevmenin ve sevilmenin en güzel halidir. Henüz bir yavru köpek edinmediyseniz belki bu hissi bilemezsiniz fakat sahiplendikten sonra hayatınızda tahmin edemeyeceğiniz kadar çok şeyin değiştiğini fark edeceksiniz. Hayatın bir anda griden dönerek rengârenk olduğunu hissedeceksiniz. Eğer bir yavru köpek edinmek istiyor fakat henüz karar verme aşamasını geçemediyseniz, yavru köpek edinmenin mutluluğunu bir an önce tatmanızı istediğim için yazımın devamında size bazı türleri tanıtacağım.

3- Yavru Köpeklerin Gelişim Aşamaları

Yavru köpekler de insanlar gibi ilk büyüme evrelerinde çok fazla değişimden geçerler. Daha gözlerini açamıyorken bir bakmışsınız ki kucağınıza sığmamaya başlamış… Bu evrelerin ne kadar hassas gerçekleşmesi gerektiğini yeniden hatırlatmak istiyorum. Yavru köpeklerin büyüme süreci ne kadar zorlayıcı ve stresli olsa da, onları büyürken görmek ve bu durum gözlerinizin önünde gerçekleşmesi hatta ve hatta sizin elinizde büyüyor olması, dünyadaki hiçbir duyguyla tarif edilemez. Hazırsanız yavru köpeklerin büyüme sürecine geçelim. Öncelikle ilk iki haftadaki durumlarından bahsedeceğim.

1-2 Haftalık Yavru Köpekler:

Yavru köpeğinizin ilk gelişim süreci çok hızlı gerçeklemesiyle beraber aynı oranla bedeni de çok daha hızlı gelişecektir. Hem fiziksel, hem de davranışsal anlamda birçok yeni değişimler fark edeceksiniz. Bu büyüme sürecinin kilit noktaları hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Çünkü zannedildiğinin aksine onların da yeni doğmuş bir bebekten farkları yoktur ve yanlış bir bakım sonucunda uzun süre size arkadaşlık edemeyebilir ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebilir. İlk zamanlarda onlardan nelerle karşı karşıya kalacağınızı bilmeniz bu doğrultu da çok önemli olacaktır.

Yavru köpekler, yeni doğduklarında henüz gözleri açılmamış olur. Aynı bebekler gibi onlar da ilk doğdukları andan sonra ilk iki hafta boyunca yalnızca uyurlar ve annelerinin sütünü içerler. Bu süreçte yavru köpekler, ilerlemek istediklerinde sürükleneceklerdir. Fakat üşüdüklerinde anne ve kardeşlerinin sıcaklığını arayacaklardır. Bu süreçte onları sıcak tutmaya dikkat etmelisiniz.

Yavru köpeklere özellikle de doğduktan itibaren ilk 48 saat içerisinde çok fazla özen gösterilmesi gerekir. Onları bu zaman diliminde sıcak tutmalı ve gereken besinleri sağlamalısınız. Daha sonra ilk 14 gün uygulayacağınız bakım, yavru köpeklerinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve sağlıklı bir yetişkin olması açısından çok önemli olacaktır.

Yavru köpekler, ilk doğdukları andan itibaren anne sütüyle kolostrom ihtiyaçlarını karşılarlar. Eğer bir yavru köpek sahiplendiyseniz ve annesi yanında yoksa onun bu ihtiyacını karşılayabilmek size düşüyor. Bunu verdiğiniz mamalar ve besinlerle sağlayabilirsiniz. Yavru köpek sahibiyseniz ve onu nasıl besleyeceğinizi, hangi mamaları vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız yazımı okumaya devam edin. Yazımın devamında yavru köpekleri hangi mamalarla besleyebileceğiniz hakkında detaylıca bilgi vereceğim. Fakat bahsedeceğim mamalara geçmeden önce yavru köpeklerin ilk zamanlarında anne sütüne ihtiyacı olduğunu unutmayın. Sütten kesildikten sonra yavaş yavaş mamaya alıştırmalısınız. Bu evrede önereceğim mamaları tercih edebilirsiniz. Önereceğim mamalar, yavru köpekleriniz için gerekli olan birçok besin değerini içerisinde barındırıyor.

Yavru köpeğinizi ihtiyacı olduğu gibi ve sağlıklı bir şekilde beslediğinizde 9 ila 13 gün arasında ağırlığı iki katına çıkacaktır. Fakat bu süreçte yavru köpeğiniz kilo almada sorun yaşıyorsa veteriner hekime başvurmanız sağlığını korumak açısından son derece önemlidir.

3-4 Haftalık Yavru Köpekler:

İlk üçüncü ve dördüncü hafta, yavru köpeğinizin önemli değişiklikler yaşayacağı bir zaman dilimidir. Bu süreçte yavru köpeğiniz su içmeyi öğrenecek, dişleri çıkacak ve koku alma duyusu önemli ölçüde gelişecektir. Fakat hâlâ tam olarak büyümedikleri için dişleri ve çeneleri yeteri kadar kuvvetli olmayacaktır. Yavru köpeklerin bu süreç içerisinde ilk 25 ila 30 gün sonrasında kilosu tam tamına dört katına çıkacaktır. Bu süre zarfında bebeklik dönemindeki tüylerini dökmeye başlayacaktır. Bebeklik tüylerini döken yavru köpeklerin gerçek kürkü, bu süreçte gelecektir.

Yavru köpeğin sahibi olarak bu süreçte henüz sütten kesmemelisiniz fakat yavaş yavaş ihtiyacı olan besin değerini karşılayabilecek mamaların ulaşılabilir olmasını sağlamalısınız.

Yavru köpekler, 4 ila 12 hafta arasında hastalığa yatkın olurlar. Çünkü bu zaman diliminde bağışıklık sistemleri hassas olacaktır. Çünkü yavaş yavaş sütten kesilip mama ile beslenmeye geçiş yapmaya başlayacaklardır. Bu süreçte oldukça dikkatli ve hassas bir bakım uygulamanız gerekir. Yavru köpekler, ilk 4 ve 12 hafta arasında kendi bağışıklık sistemlerini geliştiremezler bu nedenle de sahibi olarak onu çeşitli hastalık belirtileri hissettiğiniz durumlarda veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Bu zaman diliminde yavru köpeğiniz yüksek seslere karşı tepkiler göstermeye başlayacaktır. Bu süreçte çeşitli duyuları büyük ölçüde gelişecektir. Bunun yanı sıra oyun oynamaya, kovalamaya ve ağzında çeşitli nesneleri taşımaya başlayacaktır.

3-5 Aylık Yavru Köpekler:

İlk 3-5 ay, yavru köpekler için en kritik dönemdir ve bu süreçte oldukça dikkatli olmanız gerekir. Küçük ya da büyük ırka sahip olması fark etmeksiniz çok hızlı bir büyüme süreci içerisine girecektir. Bu süreçte büyük ırka ve küçük ırka mensup köpeklerin arasında belli başlı farklılıklar oluşacaktır. Büyük ırktan olan yavru köpekler, bu süreçte yetişkinlikte sahip olmaları gereken iskelet yapısını geliştirmiş olacaktır. Aynı zamanda da yetişkinlik kilosunun yarısına bu dönemde ulaşacaklardır. Bunun yanı sıra beslenme düzeni de gelişmiş olacak ve yetişkin köpeklere göre iki kat fazla beslenme ihtiyacı duyacaklardır.

Küçük köpek ırkına sahip olanlar ise hızlı bir gelişim dönemine gireceklerdir. Bu süreçte artık küçük, ıslak ve yumuşak mama vermenize gerek kalmayabilir ve daha büyük mamalarla da besleyebilirsiniz.

8-10 Aylık Yavru Köpekler:

8 ila 10 aylık büyüme döneminde küçük ırktan olan yavru köpeklerin yetişkin olma evresine kadar büyümesi yavaşlayacak fakat büyük ırktan olan köpekler aynı hızla gelişmeye devam edecektir. Bu süreçte büyüme oranları gözle görülür bir şekilde olacaktır. Daha sonra 18 ila 24 aylık bir zaman diliminde ise yavru köpeğiniz artık yetişkinlik dönemine ulaşacaktır.

Yavru köpeklerin büyümesindeki bu kilit dönemleri iyi bilmek, sağlık bir yetişkin olması açısından oldukça önemlidir. Yavruluk döneminde onları nasıl yetiştirdiğiniz, yetişkin olduğunda ne tür davranışlar sergileyeceğini ve nasıl bir karakter yapısına sahip olacağını belirler. Bu nedenle özellikle de yavruluk dönemindeki gelişimleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız çok önemli olacaktır.

Yavru köpeklerin büyüme evreleri hakkında bilgi verdim. Şimdiyse onlar hakkında en çok merak edilen konulardan biri olan yavru köpeklerin sütten kesilmesine değineceğim.

4- Yavru Köpekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Yavru köpeklerin sütten kesilme dönemi, önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü yavaş yavaş anne sütünü bırakarak mamaya alıştırılması için belirli bir eğitim verilmesi gerekir. Bu süreçte oldukça dikkatli hareket edilmesi gerekir.

Yavru köpekler, ilk birkaç haftalık bir süreçte anne sütüyle beslenirler. Çeşitli nedenlerden dolayı farklı yollara başvuruluyor olsa da yavruluk döneminde anne sütüyle beslenmeleri çok önemlidir. Eğer bir köpek sahiplenecekseniz öncelikle sütten kesilmesini bekleyebilirsiniz. Çünkü anneleri onların ne kadar süt emmesi gerektiğini iyi bilir. İlk 3 hafta boyunca anneleri onları kendi sütüyle besler ve daha sonra 5. haftaya kadar yavaş yavaş yavrularını itelemeye başlarlar.

Yavrular annelerinin bu tepkilerine karşı süt emme konusunda ısrarcı olurlarsa, anneleri çok fazla tepki göstermez. Fakat 5.haftaya geldiklerinde anneleri, yavru köpeklerin süt emmesine izin vermez ve daha sert bir şekilde tepki gösterir. 5.haftadan sonra sert tepkiler devam ediyor olsa ve yavrular da bir o kadar ısrarcı olsa bile zaten 7.haftada anneler sütten kesileceği için yavrular mecburen süt emmeyi bırakacaklardır. Genellikle sütten kesilmeleri 7.haftayı bulmaz fakat çeşitli ihtimaller sonucunda zaten anne istese de onlara süt veremeyeceği için zaten gelişmeye başlamış ve güç kuvvet kazanmış olan yavrular, farklı şekillerde beslenmeye başlarlar.

Yavru köpeklerin sütten kesilme evrelerinden bahsettik. Peki, sütten kesilen yavru köpekler nelerle beslenmeli ve nasıl beslenmelidir. İşte yavru köpeklerin beslenme süreci hakkında her şey…

5- Yavru Köpeğe Ne Kadar Mama Verilmelidir?

Yavru köpekler, ilk 6-7 haftalık süreçte sütten tamamen kesilmiş olurlar. Sütten kesilmenin ardından yavaş yavaş mama yemeye alıştırılmalıdır. Onlar için ihtiyaç duydukları besin değerlerini verebilecek kaliteli mamalar tercih etmeniz bu süreçte gelişimi açısından oldukça önemlidir. Yavru köpeğinize verebileceğiniz kaliteli yavru köpek mamaları hakkında yazımın devamında bilgi vereceğim. Fakat öncelikle yavru köpeklerin beslenme şekli hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşündüm. Şimdi size yavru köpeklerin beslenme sürecinin ne şekilde olacağı hakkında bilgi vereceğim.

Eğer yavru köpeğiniz hâlâ anne sütü emiyorsa pek fazla müdahale etmeyin fakat 7.haftaya doğru kaliteli mamalar yemeye alıştırmaya başlamalısınız. Yavru köpeğinizi bu süreçte mama yemeye alıştırmanız çok önemlidir ve bu alıştırma sürecini anneleri henüz sütten kesilmeden önce yapmanız daha faydalı olacaktır. Mamaya alıştırılan yavru köpeklerin beslenme şekli şu şekilde olmalıdır.

  1. 6-12 haftalık yavru köpekler günde4 öğün mamayla beslenmelidir.
  2. 3-6 aylık yavru köpekler günde 3 öğün köpek maması tüketmelidir.
  3. 6-12 aylık yavru köpekler günde 2 öğün yavru köpek maması tüketmelidir.
  4. 1 yaşını geçen köpekler, günde 1 öğün mama tüketmelidir. Fakat köpeğinizin vücut yapısına göre günde 2 azaltılmış öğünde verebilirsiniz.

Yavru köpeğinizin beslenme şeklinin nasıl olacağı hakkında bilgi verdikten sonra ise yavru köpekler için en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birine değineceğim. Bilindiği üzere yavruluk sürecinde yavru köpekler için doğru mama seçimi oldukça önemlidir. Sizin için seçtiğim yavru köpek mamalarını inceleyerek onlar için en kaliteli ve besin değeri yüksek mamaları tercih edebilirsiniz.

6- En İyi 10 Yavru Köpek Maması

Yavru köpekler, anne sütünün yavaş yavaş kesildiği sıralarda kuru mama yemeye başlarlar. Fakat bu süreçte dişleri ve çeneleri henüz tam anlamıyla gelişmemiş olması nedeniyle kuru mamanın ıslatılarak verilmesi gerekir. Bilindiği üzere yavru köpeklerin, yetişkin köpeklere oranla besin ihtiyaçları daha yüksektir. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına en kaliteli ve doğru mamalar kullanılmalı. Bu şekilde daha sağlıklı yetişmesini, sindirim sisteminin güçlü olmasını ve bağışıklığının güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Peki, küçük ve sevimli dostlarımız için en doğru yavru köpek mamaları nelerdir?

  1. Royal Canin Shihtzu Yavru Köpek Maması,
  2. BraveryPuppy Somonlu Yavru Köpek Maması,
  3. Bozıta Puppy Buğdaysız Tavuklu Yavru Köpek Maması,
  4. Hills Tahılsız Tavuklu Yavru Köpek Maması,
  5. Pascal Kuzu Etli Yavru Köpek Maması,
  6. Fitmin For Life Puppy Tavuklu Tahılsız Yavru Köpek Maması,
  7. Jungle Kuzu Etli Yavru Köpek Maması,
  8. Bonnie Kuzulu ve Pirinçli Yavru Köpek Maması,
  9. Reflex Plus Tavuklu Mini ve Küçük Irk Yavru Köpek Maması,
  10. Reflex Biftekli Yavru Köpek Maması.

Bildiğiniz üzere yavru köpeklerin beslenmesi kadar veteriner kontrolleri ve sağlık durumu da çok önemlidir. Peki, yavru köpekler ne zaman veteriner hekim kontrolüne gitmelidir? Şimdi bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

7- Yavru Köpeğin Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Yavru köpeklerin parazitlerden kurtulmaları ve çeşitli muayeneleri için farklı bir durum olmadığı sürece belirli aralıklarla kontrole götürülmesi ve aşılarının yaptırılması gerekir. Veteriner hekimler, sağlıklı yavru köpeklerin altı haftalıkken ilk aşılarını olmaları gerektiğini söylüyorlar. Yavru köpeklerinizin sağlığı açısından bu aşıların yapılması çok önemlidir. Bu sayede çeşitli sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Köpeğinizin bakım sürecinde çeşitli hastalıklardan korunması için neler yapabileceğiniz gibi konuları bu alanda iyi eğitim almış ve uzmanlaşmış veteriner hekimler en doğru şekilde anlatacaktır. Bu nedenle yavru köpeklerin bakım sürecinde düzenli veteriner hekim kontrolü, sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından oldukça önemlidir. Düzenli aşılar haricinde bahsedeceğim semptomlar görüldüğünde yavru köpeğinizi bir veteriner hekime kontrole götürmelisiniz. Veteriner hekime başvurulmasını gerektiren semptomlardan bazıları şunlardır;

  1. Dengesiz kilo alımı,
  2. Öksürme,
  3. Hırıltı,
  4. Zor nefes alma,
  5. İştahsızlık,
  6. Kusma,
  7. İshal,
  8. Sürekli ağlama,
  9. Soluk diş etleri,
  10. Burun akıntısı,
  11. İdrar veya dışkı geçirememe,
  12. Şişmiş gözler veya göz akıntısı.

Yavru köpeklerin veteriner hekim kontrolleri aksatılmamalı ve bahsettiğim belirtiler gözlemlendiği takdirde veteriner hekime başvurulmalıdır. Bu tarz belirtiler, genellikle yavru köpeklerde bir sorun veya hastalık olduğunda oluştuğu için bu tip durumlara dikkat edilmesi gerekir. Yavru köpekler, hastalıkları olduğunda bunu direkt olarak söyleyemezler ve onların sağlık sorunu olup olmadığını sahibi olarak sizin anlamanız gerekir. Yavru köpeklerin sağlık sorununu anlamak için bu tarz semptomlar yeterli olmayabilir ve kesin bir şekilde anlaşılabilmesi için bir veteriner hekim kontrolüne götürülmeye ihtiyacı vardır.

Yavru köpeklerin aşıları belirli aralıklarla yapılır fakat yalnız aşı yaptırmak için gitmek pek sağlıklı bir karar olmayacaktır. Dediğim gibi yavru köpeklerin hastalığını her zaman anlayamayabilirsiniz bu nedenle de kontrol edilmesi ve varsa bir hastalığı, tespitinin yapılması gerekir.

Yavru köpeklerin veteriner hekim kontrolüne gitmesi gerektiği durumlardan bahsettik. Şimdiyse yavru köpekler hakkında en çok merak edilen bir diğer maddeye, yavru köpeklerin yıkanması konusuna geçeceğim.

8- Yavru Köpekler Nasıl Yıkanır?

Yavru köpeklerin tüyleri ve ırkı ne olursa olsun iyi bir bakıma ihtiyaçları vardır. Bu sevimli dostlarımıza sahip çıkarak onların bakım ihtiyaçlarının da sorumluluğunu almışsınız demektir. Bu sorumlulukta size destek olmak için köpek dostlarınızı nasıl yıkamanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacağım.

Yavru köpeklerin ne kadar yıkanması gerektiği, tüylerin yapısına ve yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Küçük tüylere sahip köpekler yılda ortalama iki kez yıkanabiliyorken uzun tüylere sahip köpeklerin üç ayda bir yıkanması daha uygundur. Köpeğiniz yüzüyorsa yüzdükten sonra onu durulamanız gerektiğini de belirteyim. Köpeğiniz denizde yüzdükten sonra durulanmazsa cildi tahriş olabilir. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken önemli bir şey vardır. Bu da köpeğiniz her yüzdüğünde şampuanla yıkanmaması gerektiğidir. Çünkü sürekli şampuanla yıkanmak da köpeğinizin cildine zarar verecek bir durumdur. Bunun için köpeğiniz yüzdükten sonra onu yalnızca suyla durulamanız yeterli olacaktır.

Köpeğinizin tüylerinin birbirine dolaşmaması açısından banyo öncesinde tüylerini fırçalamanız daha yararlı olacaktır. Tüylerini fırçaladıktan sonra durulayın ve daha sonra da şampuan ile tüylerinin köpürmesini sağlayın. Fakat onu şampuanla yıkarken gözlerine ve kulağının içine kaçmamasına dikkat edin. Yavru ve sevimli dostunuzu yıkarken kullandığınız şampuanın tahriş etmeyen kaliteli bir şampuan olmasına da dikkat edin.

Köpeğiniz durulandıktan sonra tüylerini sallamak isteyecektir. Bu nedenle sevimli dostunuzun başını kurulamayı sona bırakmanız daha iyi olacaktır. Banyo yaptırdıktan sonra onu iyice kurulayın ve ılık bir yerde soğuğa karşı muhafaza edin ki köpeğiniz üşütüp hasta olmasın. Kurulama aşamasında saç kurutma makinesini kullanabilirsiniz fakat köpeğiniz bundan rahatsız olmuyorsa…

Bildiğiniz gibi sevimli dostlarımız biraz yaramazlık yapmaktan hoşlanıyorlar. Bu yaramazlıklarının sonucunda kimi zaman tüylerine yapışkan maddeler bulaşabiliyor. Köpeğinizin tüylerine yapışkan maddeler bulaşmışsa, o bölgeye bitkisel yağ sürerek çözülmesini bekleyebilir ve ardından şampuanla iyice köpürterek yıkayabilirsiniz.

Sevimli dostlarınızın nasıl yıkamanız gerektiğinize değindik. Şimdiyse en önemli konulardan birine geldik. Yavru köpeklerin tırnaklarının kesilmesine… Sevimli dostlarımız hem hareketli hem de tırnaklarının kesilmesinden pek fazla hoşlanmıyorlar. Bu nedenle bu süreç birazcık zor ve karmaşık bir hale gelebiliyor. Fakat stres yapmayın, ben bu sürecin en iyi şekilde üstesinden gelebilmeniz için izlemeniz gereken yolları anlatacağım. Yazımın başında da söylediğim gibi, bu yazıyı okuduğunuzda yavru köpekler hakkında her şeyi öğrenmiş olacaksınız. Tırnak kesmek de buna dâhil. Şimdi yavru köpeklerin tırnaklarının nasıl kesilmesi gerektiğine değinelim.

9- Yavru Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

Yavru köpeğinizin tırnaklarını sağlıklı tutmak için ayda bir kez kırparak veya törpüleyerek tırnaklarını kesmeniz gerekir. Yavru köpeğinizin tırnakları çok uzarsa çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilir. Örneğin, tırnakları çok uzayan köpeklerin tırnakları bir şeye takılırsa çatlayabilir veya kırılabilir.

Yavru köpeklerin tırnakları kesilirken pek fazla rahat durmazlar ve işi çok zor bir hale getirirler. Bu süreci olabildiğince kolaylaştırmak için bir veya iki hafta boyunca olabildiğince çok elle pençe teması kurun. Bu süreçte tırnaklarını kesmeyin ve pençesiyle temas etmenize alışmasını ve size güvenmesini sağlayın. Daha sonra o bir şeyleri yerken pençelerini makasla ovun ve makasın ona zarar vermeyeceğini anlamasını sağlayın. Köpeğiniz makasla temasa alıştıktan sonra makasın kenarını tırnağın üstüne yerleştirip sapı hızla sıkarak tek bir seferde tırnaklarını kesmeyi deneyin.

Yavru köpeğiniz tırnakları kesilirken çok fazla itiraz ederse onu çok zorlamayın. Bu süreçte anlayışlı ve yavaş bir tutum sergileyin. Köpeğinin tırnaklarını keserken çok sert davranarak onu korkutan herhangi biri, tırnak kesme fobisi olan bir köpeğe bir kâbus gibi görünebilir.

Köpeğinizin tırnaklarını keserken yanlışlıkla kanattıysanız dayanılmaz derecede acı verici olmasının yanı sıra, kesik saatlerce kanar. Aşırı kanamayı önlemek için veterinerinizden bir pıhtılaşma solüsyonu satın alabilirsiniz.

10- Yavru Köpek Oyuncağı Nasıl Seçilmelidir?

Elbette sevimli petinizin yalnız kalacağı zamanlar da olacak. Ama bu demek değildir ki bu zamanlarda can sıkıntısına çözüm olacak bir yöntem yoktur. Yavru köpek oyuncakları, bu tür zamanlarda sevimli dostunuzun eğlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda çevresine zarar vermesini de engelleyecektir. Peki, yavru köpek oyuncakları nasıl seçilir?

  1. Oyuncakların gerekli sağlık kurallarına uygun olduğuna dikkat edilmelidir,
  2.  Kısa sürede parçalanacak oyuncaklar seçilmemelidir,
  3. Yavru köpek oyuncağı seçerken rengine, şekline, kısada köpeğin sevebileceği yapıya sahip oyuncaklar tercih edilmelidir.
  4. Köpeğin mizacına göre peluş ya da ses çıkartan oyuncaklar seçilmelidir.
  5. Köpeğe zarar verebilecek oyuncaklardan kaçınılmalıdır.

Yavru Köpekler Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yavru Köpekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Yavru köpekler, en geç 7.haftaya geldiklerinde sütten tamamen kesilmiş olurlar.

Yavru Köpek Ne Kadar Uyur?

Yavru köpeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 15-20 saat arası değişiklik gösterir.

Yavru Köpekler Ne Yer?

Yavru köpekler, 7.hafta itibariyle sütten kesildikten sonra yavaş yavaş kuru mama yemeye başlarlar.

Yavru Köpeğe Kuru Mama Nasıl Verilir?

Yavru köpeğinizin dişleri ve çenesi henüz tam gelişmediği için kuru mama verirken ıslatarak vermeniz daha iyi olacaktır.

Yavru Köpekler Ne Kadar Yemeli?

İlk 6 ayı geçmemiş olan yavru köpeklerin günde üç öğün beslenmesi gerekir.

Köpekler Ne Zaman Yetişkin Sayılır?

Orta ırk köpekler 12 ay, büyük ırk köpekler 15 ay sonra yetişkin sayılır.

Köpek Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Dişi köpeklerin üreme organlarının yarık, erkek köpeklerin üreme organlarının ise yuvarlak biçimde olmasından dişi ya da erkek olup olmadığı anlaşılabilir.

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpeğinizin yaşını 7 ile çarparak fizyolojik olarak kaç yaşındaki insana eşit olduğunu anlayabilirsiniz.

Köpeğin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Köpeklerin süt dişlerini dökmeye başlaması 3.5 aylıkken gerçekleşir ve 7-8 aylık olduklarında gerçek dişleri tamamen çıkmış olur.