Akvaryum filtreleri

Balık besleyenlerin en çok dikkat etmeleri gereken konulardan biri de filtre temizliğidir. Tatlı su akvaryumlarında veya tuzlu su akvaryumlarında balıklar dışında gelişen bitki ve diğer canlılar, zamanla filtrenin kirlenmesine yol açar, temizliği yapılmadığında ise balıkların sağlık dengelerini bozar.

Tatlı su akvaryumlarında günlük toksik atıklar ve artıklar akvaryum içerisinde bulunur. Zamanla bu toksit artık ve atıklar akvaryumların kirlenmesine, suyun renginin değişmesine ve akabinde filtrenin kirlenmesine neden olur. Balıkların sağlıklı yaşayabilmeleri için belli zaman aralıklarında filtrelerin değiştirilmesi ve sularının yenilenmesi gerekmektedir.

Akvaryum Filtresi Nedir? 

İç ve dış olmak üzere iki farklı filtrelere sahip olan akvaryumlarda, iç filtreler süngerimsi bir yapıya sahiptir. Akvaryumun tabanındaki kirlenmeleri önleyen bu filtrelerin temizlenmesi kolaydır. Balık sahiplerinin özel bir ayrıcalık göstermeleri gereken filtreler, kirlendiklerinde sadece akvaryum suyunu kirletmezler aynı zamanda balıkların sağlığını da büyük ölçüde tehlikeye sokarlar, bu nedenle dikkat edilmesi ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken konulardan biridir.

İç Filtreler Nasıl Çalışır?

Bu filtre türü en sık kullanılan filtrelerdendir. Çünkü diğer filtre çeşitlerine göre daha ucuzdur. Aynı zamanda çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Filtreleme işlemi sırasında en önemli madde süngerdir.

Bu filtreler içerisindeki sünger sayesinde hem biyolojik hem de mekanik filtre yapmaktadır. Yaklaşık 50 litreye kadar olan tanklarda oldukça başarılı olsa da büyük hacimli tanklarda yeterli gelmeyecektir.

En büyük avantajı kolay temizlenebilir olmasıdır. En büyük dezavantajı ise hacminin küçük olması ve tankın içerisinde yer almasıdır. Bu yüzden yetersiz temizlik sağlamaktadır. Ayrıca tankın içerisinde kalabalık bir görüntüye yol açmaktadır. yine de küçük hacimli bir akvaryuma sahipseniz yeterli olacaktır.

Dış Filtreler Nasıl Çalışır?

Dış filtreler, akvaryumun dışarısında yer almaktadır. Genellikle bir dolabın içerisinde tutulur. Böylece tüm filtreleme işlemi akvaryumun dışarısında yapılmış olur.

Akvaryumun içerisinde bulunan amonyak ve oksijene doymuş olan suyu emer. Daha sonra sırasıyla içerisinde yer alan farklı filtrelerden geçirir. Bu sayede filtreleme işlemi en verimli şekilde yapılmış olur.

Dış filtrelerde ilk önce mekanik filtreleme yapılır. Bu aşamada sudaki tüm katı atıklar süzülür. Bu işlemden sonra biyolojik filtreleme aşamasına geçilir. Burada yararlı bakteriler oluşur. Daha sonra ikinci bir biyolojik filtreleme yapılır ve burada sudaki oksijen tükenmiş olur. Son filtre aşamasında ise kimyasal filtreleme yapılır. Bazı filtrelerde ise son aşamada da biyolojik filtreleme yapılmaktadır.

Akvaryumu Temizleyen Balıklar

Bazı balıklar, yaşamı kolaylaştıran ve akvaryumun temizliğini yapma görevini üstlenirler. Sağlıklı balıklara sahip olmak isteyenlerin bu balık türlerine sahip olmaları, işlerini daha da kolaylaştıracaktır. Japon balığı ilave etmek, vatoz balığı, çöpçü balığı gibi balık türleri akvaryum içinde biriken atık ve artıklarla birlikte biriken bakteri ve toksitlerin temizlenmesinde yardımcı olurlar. Bu sayede balıkların ömürleri daha uzun olur ve balıklarınız daha temiz ortamda yaşama şansını elde edebilirler.

Balık yemlerine dikkat!

Balık yemleri de akvaryumun kirlenmesinde büyük bir rol oynar. Uzun süre değiştirilmeyen suda biriken atık yemler yüzünden akvaryum ve filtre kirlenmeye başlar bu da yine balıkların sağlıksız bir ortamda yaşamalarına ve kısa sürede ölmelerine sebep verir. Öncelikle balık yemi alırken yemin kaliteli olmasına dikkat etmek, büyük bir tanka sahip iseniz belli zaman aralıklarıyla suyunun kısmi değişimini sağlamak ve filtrelerin temizliğine dikkat etmek balıklarınızın sağlığını korumaya yardımcı olacaktır. Kurumama.com web sitemizden Balık  kategorisinden balık yemi bölümünü ziyaret ederek balıklarınız için en iyi yemi bulabilirsiniz.