Akvaryumlar, geniş kapsamda incelenmesi gereken su tanklarıdır. Beslenecek balık türüne göre seçim yapmak, akvaryum özelliklerini balıklara göre ayarlamak, dekorasyon ve görselliğini yine balık türlerine göre belirlemek önemlidir.
Denizde yaşayan hayvanlar için “tuzlu su balıkları” adı verilir. Bu balıklar, tatlı su balıklarına göre daha farklı ortamda yaşarlar ve yaşam biçimleri de buna göre şekillenir. Evlerimizde, ofislerimizde veya diğer alanlarda besleyeceğimiz balıkları seçerken balıklarımızın hangi suda yaşadıklarını göz önünde bulundurarak seçimde bulunmak çok önemlidir. Tatlı su balıkları için ayrı, tuzlu su balıkları için ayrı su tankları hazırlanır ve dekoratifleri de buna göre şekillendirilir.
Deniz Akvaryumunda Beslenen Balıklar Hangileridir?
Deniz akvaryumunda beslenebilecek balık sayısı oldukça fazladır. Araştırmalara göre balıkların sayısının insan sayısından çok daha fazla olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda ve deniz gibi koca suların olduğu bir yeri düşündüğünüzde balık türleri bakımından bir hayli zengin olduğunu söylememiz mümkündür. Karides, kerevit, salyangoz, su yosunu vb. hayvanlar, deniz akvaryumunda beslenen hayvanlar olarak görülmektedir.
Akvaryum Bakımı ve Dekoratifi Nasıl Olmalıdır?
Denizde yaşayan balıklar için akvaryum dizayn ederken en önemli hususlardan biri de akvaryumun deniz ortamına benzetilmesidir. Süslemeler, kullanılan objeler vs. denize uyumlu olması gerekiyor. Akvaryum bakımı ve akvaryum tankı hazırlandıktan sonra narin olan bazı balıkları ilk etapta akvaryuma koymamak gerekiyor. Bazen yapılan bu hatadan dolayı balıkların ölmesine yol açılabilmektedir.
Akvaryum, tuzlu su balıkları için hazırlanmış ise tatlı su balıklarını burada barındırmak önemli bir risk taşıyabilir fakat bununla birlikte “delta” balıkları gibi bazı balık türleri tuzlu suya dayanıklı oldukları için kurulum aşamasında bu balıkları akvaryuma koymada herhangi bir sorun yaşanmaz. Yine de daha çok deniz akvaryumu için tercih edilecek balık türlerinin de yaşam alanına uygun olması önemli bir konudur.
Tüm bunların yanı sıra akvaryumun temizliği ve bakımı oldukça önemlidir. Akvaryum bakımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Akvaryum bakımı nasıl yapılır? isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Balıkların Beslenmesi
Balıklar, çok küçük sindirim sistemine sahip hayvanlardır, bu nedenle yem verirken dikkatli davranmak çok önemlidir. Kısa süreli hafızaya sahip olmalarından dolayı gün içinde verilecek tüm yemleri yiyebilirler. Bu yüzden balık yemi miktarını düzeyinde tutmanız çok önemlidir. Buna ek olarak deniz akvaryumunda besleyeceğiniz balıklar için yem seçiminde bulunurken de türlerine göre seçim yapmanız gerekmektedir.
Balıklar için en uygun yemlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Popüler Deniz Akvaryumu Balıkları
Deniz akvaryumu balıkları, tatlı su balıklarına göre daha renkli bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. En çok tercih edilen deniz akvaryumu balıkları şunlardır;
- Mavi halkalı Melek balığı: 30 cm uzunluğa sahiptir. En az 500 litrelik bir tank içerisinde uygun şartlarda sağlanan bakım ile 15-20 sene yaşayabilir.
- Arap Melek balığı: 40 cm uzunluğa sahiptir. Oldukça güzel bir görünüme sahiptir.
- Bellus Melek balığı: 18 cm uzunluğunda olan bir balıktır. Genel olarak açık mavi tonlarını barındırır. Dişilerinde siyah bantlar, erkeklerindeyse turuncu bantlar bulunur.
- Mavi Melek balığı: 45 cm boyutunda oldukça büyük bir balıktır. Bu balıklar, yüzgeçlerinde bulunan pulların sarı kenarlarından dolayı suyun içerisinde sarı bir ışıltı yayar.
- Bluespotted angelfish: 21 cm uzunluğa sahip olan bir balıktır.