Akvaryum

Akvaryum bakımı nasıl yapılır?

Balık beslemeyi sevenlerin canını en çok sıkan şey, sürekli olarak akvaryumlarına ilgi göstermek zorunda kalmalarıdır. Temizliği, balıkların bakımı, kum ve suyun değişimi gibi işlemler, sahiplerinin en zorlandıkları konulardır.

Akvaryum Bakımı Nasıl Yapılır?

canlı doğuran balıklar

Akvaryum bakımı, aslında düşünüldüğü kadar zor bir işlem değildir. Sadece nasıl davranılması gerektiğini bilmek ve buna göre hareket etmek yeterli gelecektir. Sağlıklı bitki örtüsü ile süslenmiş bir akvaryumun suyu bazen aylarca hatta yıl boyu değişmese bile herhangi bir sorun teşkil etmez bununla birlikte bir de yavaş bir su dolaşımı gerçekleştiren taban ısıtma sistemleri de yine kumun temiz kalmasını sağlamakla birlikte koku yapmasına engel olabilir. Tabi kumu da ısıtma sistemlerini de tercih ederken kaliteden ödün vermemek gerekiyor.

Akvaryum bakımına geçmeden önce, İyi akvaryum nasıl olur? isimli yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Akvaryumum Neden Hemen Kirleniyor?

akvaryum balığı nasıl beslenir

Akvaryumun kısa sürede kirlenmesindeki en büyük nedenlerden biri, acemi balık sahiplerinin yemleme tekniği hakkında yanlış davranmalarıdır. Gün içerisinde balıklara verilmesi gereken balık yemi miktarı, birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar olup günlük 2 veya 3 defa kadar verilmesidir. Bu şekilde bir yemleme tekniği ile hem balıklarınız daha sağlıklı kalır hem de akvaryumun daha temiz kalması elde edilebilir.

Balıkların sağlıksız ve iştahsız olmaları, akvaryumun kısa sürede kirlenmesine neden olur. Daha da ilerisinde akvaryumun hastalıklı bir yuva haline gelmesi gözlemlenebilir. Bu nedenle balık sahiplerinin günlük olarak minik dostlarının hareketlerini gözlemlemeleri gerekiyor.

Davranışlarında, yem yemelerinde ve hareketlerinde herhangi bir anormallik varsa, ilk yapılması gereken işlem, hasta olan balıkların ayrılarak başka bir akvaryuma nakledilmeleridir. Bu şekilde yapıldığında diğer balıklara hastalığın bulaşması engellenir ve akvaryumun da hastalık saçan bir yer olması engellenmiş olur.

Akvaryumun Temiz Kalması İçin Ne Yapılmalıdır? 

akvaryum balığı nasıl beslenir

Termometre, akvaryumun kirlenmemesini engelleyen araçlardan biridir. Kaliteli bir termometre sahibi iseniz yıllarca aynı sıcaklığı muhafaza ettiğini fark edersiniz. Ancak aksine arızalı veya kalitesiz bir malzeme kullanıyorsanız balıklarınızın ve akvaryumunuzun risk altında olduğunu söylemeden geçmememiz gerekiyor.

Düzenli bir şekilde kontrolünü yaparak, gerekli onarım işlemi varsa bunu da zamanında yerine getirerek balıklarınızın sağlıklı kalmasını etkileyebilir, akvaryumun herhangi bir şekilde kirlenmesine veya hastalık kapmasına mani olabilirsiniz.

Akvaryum Suyu Nasıl Değiştirilir?

akvaryum balığı nasıl beslenir

Akvaryumlar için en önemli detay suyun dengeli olmasıdır. Su dengesi derken; suyun klor içermeyen dinlenmiş su olması, sıcaklığının doğru ayarlanmış olmasından bahsediyoruz. Suyun sıcaklığını ayarlamak için genellikle su ısıtıcısı tercih edilmektedir. Su ısıtıcıları hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Akvaryumlarınıza yeni su koymadan önce koyacağınız suyu en azından bir gün bekletmenizi tavsiye ediyoruz. Burada suyu beklettiğiniz kaplarda herhangi bir temizlik malzemesi veya kimyasal yer almadığından emin olmanız gerekmektedir.

Akvaryum suyu ne zaman değiştirilmelidir?

akvaryum balığı nasıl beslenir

Akvaryumların içerisindeki su değiştirme sıklığı; akvaryumun büyüklüğü, balıkların cinsi, balıkların sayısı gibi pek çok faktöre bağlıdır. Ortalama bir akvaryum için her hafta mevcut suyun %10-15 kadarını değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Ortlamadan kalabalık bir akvaryuma sahipseniz su değiştirme işlemini %20 olarak yapabilirsiniz. Eğer balık sayınız az ise suyu iki haftada bir %10-15 düzeyinde değiştirebilirsiniz.

Akvaryum suyu değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

akvaryum balığı nasıl beslenir

Akvaryum suyunu değiştirirken yeni suyu bir anda akvaryuma boşaltmanız suyun içerisindeki kumların su yüzeyine çıkmasına yol açacaktır. Bu durumun sonucunda da akvaryumunuz kirlenecektir. 

Bu durumun önüne geçmek için akvaryumun içerisine, altı bir miktar delik poşet daldırarak suyu poşetin içerisine boşaltabilirsiniz. Böylece su daha dengeli bir şekilde akvaryuma karışacaktır.

Akvaryum Filtre Temizliği

Akvaryumların en önemli elemanlarından bir tanesi filtrelerin temizlenme işlemidir. Düzenli olarak filtreleri temizlemeniz halinde akvaryumunuz daha sağlıklı ve temiz olacaktır. Filtre temizleme işlemini yaparken akvaryumun suyunu kullanmanız daha doğru olacaktır.

Filtreleri temizlemek için iki haftada bir suda çalkalayarak üzerindeki birikintilerin gitmesini sağlayabilirsiniz. Akvaryumda filtrenin önemi isimli yazımızdan filtreler hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca akvaryumunuz için filtre satın almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Balık bakımı biraz zahmetli olsa da püf noktaları hakkında bilgi sahibi olunduğunda, zorlukları zevk haline gelebilmektedir. Bunun için akvaryum bakımı nasıl yapılır, balıklara yem nasıl verilir? gibi konuları incelemeniz ve buna göre hareket etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
4-ekim-popup