KediKedi Bakımı

Yavru Kedilerin En Çok Dikkat Edilmesi Gereken İlk 6 Ayı

Yeni doğmuş yavru kedi

Ailenize ilk kez bir yavru kedi almak inanılmaz derecede heyecan verici olabilir. Size katılan bu yeni üye ile harika anlar paylaşacak ve büyüyene kadar da güzel deneyimler edineceksiniz.

Ancak iyi bir deneyime sahip olmak için, büyümesinin olabildiğince sorunsuz geçmesini sağlamak için emin olmanız gereken birkaç şey var.

Kedilerin Evde İlk Birkaç Günü

Yavru kedinizi eve getirmeden önce mümkün olduğunca önceden hazırlık yapın. İlk haftalarını alışacakları ve yeni evlerinde güven kazanmaya başlayabilecekleri sessiz bir oda seçmenizi öneririz.

Tüm bu hazırlıklar için size şunları öneririz;

  • Yiyecek ve su için ayrı bir alan
  • Rahat, yumuşak bir yatak
  • En az bir güvenli saklanma yeri
  • Tuvalet kumu
  • Örtülü bir taşıyıcı.
  • Küçük raflar veya kedi ağacı gibi tırmanma alanları
  • Oyuncaklar ve tırmalama direkleri.

Korkmamaları için eve geldiği yerden battaniye gibi tanıdık gelen bir şey de getirebilirsiniz.

Yavru kedinizi yeni odasına getirdikten sonra yerleşmesine ve ortama alışmasına izin verin. Alışmasına yardımcı olabilmek adına kedinizi taşıyıcısından çıkarmayın.

Kapıyı açık bırakın ve kendi kendine dışarı çıkmasına izin verin. Onlar geldiği zaman heyecanla sevip bunu biraz abartabilirsiniz ancak bu hareketten dolayı strese girmeleri muhtemeldir.

Onları bunaltmamak için sabırlı olmalı ve yeni ortamlarına alışmalarına izin vermelisiniz. Daha sonra kucaklaşmak için bolca zamanınız olacak.

Odadan ayrıldığınızda, bir radyoyu sessizce açabilirsiniz.  Hafif bir arka plan gürültüsü onların daha az stresli olmalarına yardımcı olacak ve korkutucu bulabilecekleri diğer sesleri yok edecektir.

Yeni aile üyenizi eve getirmeden önce veterinerinize kayıt yaptırmış olmanız önemlidir. Bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olduğu için bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle herhangi bir acil durum için veterinerinizin telefonunu mutlaka edinin.

Sağlıklı olduklarından emin olmak, pire ve solucan ürünleri satın almak ve kısırlaştırma  için kedinizin en kısa sürede veterinerini ziyaret etmeye götürmelisiniz.

İlk birkaç günden sonra yavru kediniz kendini oldukça güvende ve biraz daha az stresli hissedecektir.

Şimdi ay ay kedi gelişimine bir bakalım.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Yavru Kedilerde 1. Ay

1-2 Hafta: Yavru kediniz doğduğunda kör ve sağırdır ve tamamen annelerine bağımlıdır. Yavru kediniz muhtemelen yaklaşık 100 gram ağırlığında olacak ve zamanının çoğunu yemek yiyerek, uyuyarak ve oldukça sevimli geçirecektir. İlk haftanın sonunda kilolarını ikiye katlayabilir.

3. Hafta: Yavru kedinizin gözleri ve kulakları açık ve önümüzdeki haftalarda görme, koku alma ve işitme duyularını geliştirmeye devam edecekler.

Oyun arkadaşlarının biraz daha farkında olacaklar, çevrelerine daha duyarlı olacaklar ve mırıldanmaya başlayacaklar.

Tüm yavru kediler, yaklaşık 6 haftalık olana kadar göz pigmentasyonlarını geliştirmedikleri için mavi gözlü doğarlar.

4. Hafta: Yavru kediniz artık bu haftalarda ayakta ve sallanıyor, ufkunu genişletiyor ve diğer yavru arkadaşlarıyla daha fazla etkileşime giriyor olacak.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kediler İçin Süt Tozu Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yavru Kedilerde 2. Ay

5–7 Hafta: Yavru kediniz bu haftalarda hızla büyüyor ve minik arkadaşlarıyla oynayarak fiziksel koordinasyonlarını geliştiriyor. Ayrıca 26 süt dişinin tamamı çıkana kadar süt dişleri büyümeye devam ettiği için sütten kesmeye başlayacaklardır.

Ayrıca annelerinden oyun oynayarak yemek aramayı öğrenecekler ve tuvalet eğitimini de tamamlamış olacaklar.

8. Hafta: Bu yaşta yavru kediniz sizinle birlikte eve gitmeye hazır olacak. Bu aynı zamanda ilk yavru kedi aşısı olacak ve onları veterinere ilk ziyaretleri için harika bir zaman olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kediler Renkleri ve Dünyayı Nasıl Görür? Kedilerin Gözünden Dünya

Yavru Kedilerde 3. Ay

Yavru kediniz artık evde olduğuna göre kritik bir sosyalleşme döneminden geçiyor demektir. Duyarsızlaştırmaya ve onları alıştırma evrelerine hemen başlamak önemlidir. Örneğin elektrikli süpürge, yüksek sesli müzik, farklı yüksek sesler gibi.

Yavru kedinizin kulakları, yüzü, dişleri ve ayaklarıyla düzenli olarak oynamaya başlayın. Bu, gelecekte yavru kedinizin kulaklarını temizlemeye, dişlerini fırçalamaya ve tırnaklarını kesmeye başlamanız gerektiğinde hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Yavru kediniz, yaklaşık 12 haftalıkken 2. yavru kedi aşısını yaptırmalısınız. Yavru kediler, 3 ila 6 aylık arasında her ay kurtlanmaya meyillidir. Kedinizin pire önleyicisini unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilir: En İyi Yavru Kedi Mamaları

Yavru Kedilerde 4. Ay

Yavru kediniz, yaklaşık 16 haftalıkken 3. yavru kedi aşısı ve solucan – pire önleyici  aşısı olmalıAyrıca süt dişlerini kaybetmeye başlayacaklar.

Bu yüzden yavru kedinizin ağzına bakıp sallanan dişler görürseniz şaşırmayın.

İlginiz Çekebilir: Yavru kediler neden ısırır?

Yavru Kedilerde 5. Ay

Yavru kedinizin aylık solucan – pire önleyicisi devam ediyor. Bu rutini sakın unutmayın.

Maloklüzyon, yani çarpı dişler veya yanlış hizalamalar, aşırı kalabalık diş çıkarma, kırık dişler veya kızarık ve iltihaplı diş etleri gibi diş çıkarma anormalliklerinin erken tespitini sağlamak için yavru kedinizin ağzını yakından takip edin.

İlginizi Çekebilir: Yavru bir kediyi eğitmek mümkün mü?

Yavru Kedilerde 5. Ay

Genel olarak, yavru kedilerin çoğu 5-6 aylık olduklarında kısırlaştırma prosedürü için yeterince büyük ve yeterince gelişmiş olacaktır.

Yavru kediniz ayrıca aylık solucan – pire önleyicisi için hala aşı olmalıdır. 6 aylıktan sonra, yavru kediler yaşamlarının geri kalanında her 3 ayda bir kurtlanır.

Yavru Kedilerde 6. Ay

Eğer çiftleştirmeyi planlamıyorsanız ve yavru kediniz bir dişiyse, muhtemelen ilk kızgınlığını 6-8 aylıkken alacaktır. Bu kedilerin davranışlarında bazı değişiklikler fark edeceksiniz (örneğin artan seslendirme, artan ve neredeyse talepkâr, şefkatli ve karşı cins kediye doğru okşanırken arka kısımlarını havaya kaldırma gibi hareketler yapacaktır.

Erkek kedi yavruları cinsel olgunluğa eriştiklerinde normal davranırlar ve tüm gezinti yerlerine (çoğunlukla iç mekanlarda) idrar işaretlemeye başlayabilirler. Bu yüzden dikkatli olmanızı ve bazı kokulara alışmanızı öneririz.

Bu aydan sonra yavru kediniz artık 30 adet kalıcı yetişkin dişe sahip olmalıdır ve bu evde diş bakımına başlamak için mükemmel bir zamandır.

Hiçbir şey dişlerini günlük evcil hayvan diş macunu ile fırçalamaktan daha iyi olamaz. Kedilerde diş hastalıkları söz konusu olduğunda önceden önlem almak oldukça önemlidir.

Yavru kediler 6 ayda değişir mi?

6 aydan 1 yaşına kadar, yavru kediniz bazı önemli değişikliklerden geçecektir, ancak ana gelişimsel kilometre taşları altı aydan sonra gelişir.

2- 6 aylık kedi yavruları ne kadar süre yalnız kalabilir?

Kedinizin yaşı, evde yalnız bırakılıp bırakılamayacağını etkileyebilir. 4 aylıktan küçük bir yavru kedi dört saatten fazla yalnız bırakılmamalıdır, ancak 6 aylık bir kedi en az sekiz saat kendi başına olabilir. Tamamen büyümüş bir kediniz varsa, 24-48 saat yalnız bırakılabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup