Kedi

Kedilerde Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Çözüm Yöntemleri

tüyü dökülen kedi

Kedilerde tüy dökülmesi, özellikle bahar aylarında daha sık görülür. Ancak bu durum bir sağlık sorunu değil, aksine sağlıklı kedilerde görülen bir durumdur.

Kedi tüyü, zararlı değildir fakat özellikle bazı ırk kedilerde bazı sağlık problemlerine neden olduğu için tüy dökülmesine karşı bazı önlemlerin alınması gereklidir.

Kedide Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerde tüy dökülmesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi doğal bir süreçtir. Mevsim geçişlerinde ve bazı doğal dış etkenlerden dolayı tüy dökülmesi meydana gelir.

Düzenli olarak kedi tüy bakımının yapılmaması da yine kedilerde tüy dökülmesine neden olan durumlar arasında yer almaktadır.

Kedilerde Saçkırana Bağlı Tüy Dökme

Kedilerde tüy dökme sebepleri arasında yaygın görülen bir durum da saçkırana bağlı tüy dökmedir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de bu durum sıklıkla görülebilir.

Özellikle yavru kedilerde daha sıklıkla görülen bu durum, microsporum canis adlı bir mantarın kedi cildinde dolaşmasından kaynaklanır.

Mantar, son derece hızlı yayılır ve aynı zamanda bulaşıcı olduğu için özellikle grup halinde yaşayan kediler arasında bulaşıcılık etkisini daha sık gösterir.

Kedide Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Sevimli patili dostunuz sık tüy döküyorsa ve dökülme oranı her zamankinden daha fazla ise başkaca nedenlerden kaynaklanabileceğini hesaba katmak gerekir. Bunun için veteriner hekime göstermenizde yarar vardır.

Kedilerde tüy dökülmesi normal bir seyirde ilerliyorsa bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Aşağıdaki basit ve pratik uygulamaları deneyerek bu durumun önüne kolaylıkla geçebilirsiniz.

  • Kedinizi sık sık tarayın
  • Kedinizin düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirin
  • Kedinizin su içme miktarını gözden geçirin
  • Kediniz için seçtiğiniz mamayı kontrol edin.
  • Kedi maltı kullanın.

Kedinizde yaşadığınız tüy dökülmesi problemini yukarıda saydığımız basit yöntemlerle engelleyebilirsiniz. Ancak başında da ifade ettiğimiz gibi tüy dökülmesi her zamankinden daha fazla ve azalma görülmüyorsa mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

1) Düzenli Tarama

Kedilerde tüy dökülmesinin önüne geçmek için kedinizi düzenli aralıklarla taramanız gerekir. Kediler her ne kadar tüy temizliğinde son derece titiz varlıklar olsalar da bazen bu yetersiz kalabilir. Bunun önüne geçmek için kedi sahibi olarak düzenli aralıklarla kedinizi taramanız daha sağlıklı olur.

Hem tüy yapısının sağlıklı olması için hem de daha parlak tüylere sahip olmaları için kedinizin tüylerini düzenli aralıklar halinde gerekirse de her gün taramanız önemli oranda tüy dökülmesini azaltacaktır.

2) Düzenli Veteriner Kontrolü

Kedilerde tüy dökme problemi her ne kadar olağan bir durum olsa da bazen yaşadıkları bir sağlık sorunu da tüy dökmelerine neden olabilir.

Kedinizin aşırı tüy dökmesi durumunda bir süre gözlemlemeye alın. Eğer herhangi bir azalma söz konusu olmuyorsa mutlaka veteriner hekime gösterin.

Kedinizin diğer sağlık konularında da sağlıklı kalabilmesi için düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz gerekir. Bu da yine hem tüy dökülmesi problemini çözmeye hem de diğer sağlık sorunlarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Tüy Döker?

3) Kedinizin Su Miktarını Değiştirin

Mevsim geçişlerinde ve özellikle de yaz dönemlerinde kedilerin su ihtiyacı daha fazla olur. Bunu dile getiremeseler de sahibi olarak dikkat etmeniz gerekir.

Kedinizin su kabının sürekli olarak dolu olduğuna dikkat edin, suyu bitmişse mutlaka taze suyla değiştirin.

Oyun alanının yakınlarında su kabı bulundurmaya özen gösterin ve normalde kullandığınız kedi su kabı bir tane ise bunun sayısını arttırarak kedinizin su içmesini sağlayın.

4) Kedinizin Mamasını Değiştirin

Kedi tüy dökülmesi nedenleri arasında önemli sayılan bir diğer neden ise kullandığınız mamadır. Eğer yakın zamanda kedinizin mamasında değişiklik yapmış iseniz mutlaka buna dikkat edin.

Bazı kedi mamalarının içeriği, kedilerin sağlığını olumsuz etkileyebilir ya da içeriği kedinizde alerjik durumlara neden olabilir. Bunun için eğer kedi mamasını değiştirdi iseniz eskisine dönmenizde yarar vardır.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar

Tüy Sorunu Olan Kedilerde Mama Nasıl Seçilir?

İlk defa kedi sahiplenmiş iseniz kedi maması seçiminde acemilik yaşamanız gayet normaldir. Deneme yanılma yöntemi ile kedinizin damak tadına hitap eden ve sağlığını destekleyen bir mamayı tercih edebilirsiniz.

Deneme yanılma yöntemine başvurmak istemiyorsanız en iyi kedi maması önerileri sunan bir blog ya da sosyal medya hesabından kedi sahiplerinin önerdikleri mamaları tercih edebilirsiniz.

Kedi maması seçerken kedinizin ırkı ve yaşı önemli bir ayrıntıdır. Mama seçiminde kedinize uygun bir mama seçmeye özen göstererek hem tüy dökülmesi problemini engelleyebilir hem de sağlığının daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.

Kedi Maltı Kullanın

Kediler, ölü tüylerini yalama yoluyla temizlerler. Ancak bu durum bir süre sonra kedilerde tüy yumağı problemine neden olur ve bu da kedinin sindirim sistemini başta olmak üzere genel sağlık durumunun tehlike altına girmesine neden olur.

Veteriner uzmanlar, kedilerde tüy dökülmesi probleminin önüne geçmek için kedi maltı kullanılmasını önermektedir.

Kedi maltı, içeriğindeki bileşen ve vitaminleri ile kedilerin sağlığını desteklerken aynı zamanda kedilerin yalayarak yuttukları tüylerin midelerinde topaklanmasını engeller ve bağırsaktan rahatlıkla çıkmasına yardımcı olur.

Kedi Maltı Nedir?

Kedi maltı, kedilerde tüy yutma konusunda yardımcı olan ek bir besindir. Kediler sürekli bir temizlik halinde olan varlıklardır ve bu temizliğin büyük bir bölümü genellikle tüy temizliği olarak devam eder.

Kediler tüylerini yaladıkça ölü tüylerini yutarlar ve bu da zamanla kedilerin midelerinde tüylerin birikmesine neden olur.

Normalde kediler yuttukları tüyleri, kedi otu yiyerek kusma yoluyla dışarı atarlar. Ancak evcil kedilerde bu durum çok nadir olduğu için bunun yerine kedi maltı kullanılır.

Kedi maltının içerisinde bulunan malt özleri, lifler ve yüksek kalitede olan yağlar yer alır. Bunlar, kedilerin yuttukları tüylerin sindirim yoluyla dışkılama yöntemi ile rahatlıkla dışa atmasını sağlar.

Kedi maltı, günde 1 defa 3 cm. kadar kullanılması yeterli gelir. Eğer kediniz kedi maltı kullanmayı reddediyorsa, patilerine sürerek yalamalarını sağlayabilir, böylelikle alışmalarını sağlayabilir hem de kedi tüyü yutmalarının sağlıklarını olumsuz şekilde etkilemesini engelleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedi Maltı Nedir? Ne İşe Yarar? Kedi Maltı Tavsiyeleri

Kedilerde Aşırı Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerde aşırı tüy dökme, farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen bir durumdur. Mevsim geçişleri ya da yaz mevsiminde tüy dökmeleri normal karşılansa da aşırı tüy dökmelerinin altında yatan farklı nedenler olabilir.

Kedilerde aşırı tüy dökülmesi nedenleri arasında aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği ya da seçilen kedi mamasının yeteri kadar vitamin içermemesinden kaynaklanabilir.

Yukarıda saydıklarımız basit nedenlerdir. Bunlar haricinde ciddi bir sağlık problemi de kedilerde aşırı tüy dökülmesine neden olabileceği için veteriner hekime gösterilmelerinde yarar vardır.

Kedilerin Tüy Dökmemesi İçin İlaç Var mı?

Kedilerde tüy dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri B vitamini eksikliğidir. B vitamini takviyesi uygulamak ya da bunun yerine yumurta yedirmek, kedilerde tüy dökülmesi probleminin önüne geçmeye yardımcı olabilir.

Veteriner uzmanlar, tüy dökme problemi yaşayan kedilere 10 günde bir, bir adet haşlanmış yumurta vermenin bu problemin önüne geçmesinde faydalı olacağını belirtmektedir.

Kedilerin Tüy Dökme Mevsimi Ne Zaman Biter?

Kediler, ortalama  aylık oluncaya kadar daha fazla tüy dökerler. Özellikle mevsim geçişlerinde bu durum daha fazla kendini gösterebilir.

Ortalama mevsim geçişlerinde 15-20 gün boyunca tüy döken kediler, bu dönemden sonra rahatlama dönemine geçmeye başlarlar.

İlginizi Çekebilir: Kedinizin Bağışıklık Sistemini Güçlendirin: Kediler İçin En İyi 8 Vitamin

Kedilerin tüy dökümü ne kadar sürer?

Kedilerde tüy dökülmesi mevsim geçişlerinde ise ortalama 15-20 gün kadar sürer. Tüy dökme nedeni farklı ise bu süre uzayabilir.

Kedilerin tüy dökme mevsimi ne zaman?

Kedilerde tüy dökülmesi belli bir mevsimde değil, mevsim geçişlerinde görülen bir durumdur. Ancak özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde daha sıklıkla görülür.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup