KediSağlık

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? En İyi 5 Kedi Tarağı Önerileri

Kedi bakımı arasında en önemli noktalardan biri de kedilerin tüylerinin fırçalanmasıdır. Tüylerin fırçalanması kedilerin tüy sağlığı açısından doğrudan alakalıdır, bunun yanı sıra sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına da yardımcı olur. Çünkü, tüm kedilerde tüy yumağı sorunu oluşmaktadır. Bu sorun kedilerin kendilerini temizlerken yuttukları tüylerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kedinizin tüylerini düzenli olarak uygun bir tarak ile fırçalamayı ihmal etmeyin.

Kedilerde Tüy Bakımı Neden Önemlidir?

Kedilerin tüy bakımının en azından haftada 2 kere yapılması gerekir. Eğer uzun tüylü bir kediniz varsa her gün tüylerini fırçalamanız gerekir. Tüy bakımı temel olarak kedilerin tüylerinin fırçalanarak yapılır. Bu işlem sayesinde kedinin kürkünde bulunan ölü tüyler toplanır. Aynı zamanda kedinin tüyleri birbirine karışmaz ve düzenli bir şekilde durur.

Bir kedi düzenli olarak taranmazsa tüyleri birbirine girerek kıtıklaşmaya sebep olabilir. Bu durumda olan kedilerde yaşanacak olan en önemli sorunlardan bir tanesi de kıtıklaşma yaşanan bölgede toz, kir ve pislik birikmesidir. Buna bağlı olarak kedide koku oluşumu ve dış parazit sorunları görülebilir.

İlginizi Çekebilir: Kedi Kumu Kokusu Nasıl Engellenir? En İyi 5 Koku Giderici

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerin tüy bakımını yapmak aslında kolay bir işlemdir. En başta kediler bu durumdan rahatsızlık duyarak kaçmak isteyebilir, ancak alıştıktan sonra onlar için masaj gibi olacaktır. Bu yüzden kedileri küçük yaştan itibaren tüy bakımına alıştırmak önemlidir.

Kedilerin Tüyleri Nasıl Taranır?

Eğer kedinizi ilk kez tarayacaksanız nazik olmanız gerekir. Özellikle onu korkutmadan sakin davranışlar göstererek bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Tüylerinin taranmasına teşvik etmeniz için ödül maması kullanabilirsiniz. Kediler Nasıl Ödüllendirilmeli? En İyi 5 Kedi Ödül Maması isimli yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Kedi tüylerinin taranmasındaki püf nokta kedinin tüylerini tararken çıkış yönlerine doğru tarama işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu sayede kedinin tüylerinde düğüm oluşmaz ve karmaşıklığın önüne geçilmiş olur. Tarakta biriken tüyleri toplayarak bu işlemi sürdürebilirsiniz.


Kedi Fırçası Nasıl Olmalıdır?

Kedilerde tüy bakımı, cansız tüylerin vücutlarından atılmasını sağlar, bit ve pire oluşumunu engeller ve tüylerinin daha parlak bir görünüme sahip olmasına katkıda bulunur. Peki, kedi fırçası nasıl olmalıdır?

  1. İnce dişli ve metal olması
  2. Yumuşsk olması
  3. Kedinizin vücuduna değerken kedinin hoşuna gitmesi.

Bu üç önemli özelliğe dikkat ederek kedi fırçası seçerseniz ve işe dediğim şekilde koyulursanız kedinizin bakımını yapmak çok daha rahat olacağı gibi aynı zamanda kedinizin daha sağlıklı tüylere sahip olmasını da sağlayabilirsiniz. Her zaman dediğim gibi; kedileri veya köpekleri bir şeylere alıştırmak istiyorsanız ve bunun için gerekli eğitimlere başlamaya niyetli iseniz kesinlikle çok sabırlı ve dikkatli davranmanız gerektiğini unutmayın.


Kedilerin Tüyleri Nasıl Fırçalanır?

Kedileri fırçalamak, özellikle uzun tüylü kediler için önemlidir. Bu işlem tarağın alamadığı tüylerin alınmasını sağlayacaktır. Eğer kedinin tüyleri birbirine karışmışsa fırçalama işleminden önce iyice taranmalıdır. Bu işlem sırasında tüy karmaşıklığını çözmek için özel spreyler veya bir miktar su kullanılabilir, ancak bu sıvılar kullanılırken az miktarda kullanılmalıdır.

Tarama işleminin ardından fırçalama işlemine geçilebilir. Bu işlem 5-15 dakika arası sürmelidir. Kediniz tüylerinin fırçalanmasından hoşlanmadıysa fırçalama seansını kısa tutabilirsiniz. Tüy fırçalama işlemi özellikle kedilerin tüy dökme dönemlerinde yapılmalıdır. Bu sayede yoğun bir şekilde dökülen tüyleri sorun yaratmayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? 


Kedilerin Tüy Bakımını Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer kediniz sürekli kaşınıyorsa veya kürkünün bir kısmında tüy bulunmuyorsa kene, bit, pire gibi sorunlarla uğraşıyor olabilir. Bu durumda doğrudan veterinere gitmeniz en etkili çözüm olacaktır. 
Kediniz tüy yumağı kusuyorsa bu normaldir ancak bu durum sürekli olarak tekrarlanıyorsa hastalığın habercisidir. Kedinizi vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.
Kedinizi tararken keyifli ve mutlu olduğu anı kollayın. Özellikle karnı tok olması, oyun sonrası zamanlarda daha mutlu olacağı anlamına gelir.
Her tüy bakımından sonra ödül maması vermeniz gerekir.
Eğer tüy bakımını düzenli olarak yapıyorsanız ve buna rağmen tüylerinin parlak görünmüyorsa bu durum kedinizin hasta olduğu anlamına gelir. En kısa sürede veterinere gitmeniz kedinizin sağlığı açısından en doğru karardır.

Kedi Tıraşı Nasıl Yapılır?

Kedilerin tüy bakımı arasında yer alan en önemli noktalardan bir tanesi de kedilerin tıraş ettirilmesidir. Özellikle uzun tüylü kediler için çok önemlidir. Kedilerin kulak ve göz çevresinde uzayan tüyleri yaşam kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda uzayan tüyler rahatsızlık vermektedir. Bu yüzden kedileri düzenli olarak tıraş ettirmek iyi bir yöntemdir.

Kedileri tıraş ettirirken makine tıraşından kaçınılmalıdır. Özellikle insanlar için üretilmiş olan tıraş makineleri kullanarak kedilerin tüylerinin tamamını tıraş etmek hem tüy ve deri sağlığını bozacaktır hem de kedinin depresyona girmesine yol açacaktır. Bu yüzden en iyi yöntem kedilere makas tıraşı yaptırmaktır. Bu sayede biçimsiz ve karmaşık tüyler kısaltılır.

Bazı kedi sahipleri kedilerin makas tıraşı kendileri yapmak isteyebilir. Bu işlemi yaparken kedinin sadece kulak ve göz çevresindeki tüylerin alınması gerekir. Ayrıca çok dikkat edilmelidir, kedinizin veya sizin yapacağınız bir anlık hareket kedinizin canını yakabilir. Bu yüzden kedi tıraşı profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedi Kumu Türleri ve Kullanımı ⭐️ En İyi 5 Kedi Kumu [⭐️TIKLA]


 Kedilerin Tüy Bakımı İçin En İyi 5 Tarak Türü

Kedilerin tüylerinin bakımı için farklı türlerde taraklar üretilmiştir. Bu tarakları seçerken kedinizin isteklerini ve fiziksel durumunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin; uzun tüylü kediniz varsa buna uygun bir tarak seçmeniz gerekmektedir.

1- Furminator Kedi Tarağı

En iyi kedi tarağı denildiğinde ilk akıllara gelen Furminator markasının üretmiş olduğu taraklardır. Amerika menşeili olan bu ürün alanının en iyi tarakları arasında yer almaktadır. Hem uzun tüylü kediler için hem de kısa tüylü kediler için üretilmiş olanları bulunmaktadır. Bu sayede kediniz için en uygun modeli seçebilirsiniz.

Bu tarağın en büyük özelliklerinden bir tanesi karışan tüyleri kolayca düzeltmesidir. Özel ucu sayesinde kedilerin üzerindeki ölü tüyleri toplar ve bununla beraber biçimsiz tüyleri törpüler. Kediniz için seçeceğiniz en iyi tarak modelleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

Furminator kedi tarağı satın almak için buraya tıklayın!


2- Ferplast GRO 5790 Tek Taraflı Kedi Tarağı

Kediler için üretilmiş olan klasik tarak modellerindendir. Uzun tüylü kediler için uygun olan bu kedi tarağı birbirine karışmış ve kıtıklaşmış tüyleri olan kediler için doğrudan kullanılmamalıdır. Kullanmadan önce kedinin üzerine sprey sıkarak tüylerinin kolay açılmasını sağlamak gerekir. Aksi halde kedinin canı yanacaktır.

Kedilerin düğüm olmuş tüylerini çözmek için en iyi yöntemlerden bir tanesi olan bu tarak, ölü tüylerin toplanmasına da yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ergonomik yapısı sayesinde kullanımı kolaydır.

Ferplast kedi tarağı satın almak için buraya tıklayın!


3- Kong Kedi Tarağı

Bu tarak diğer modellerden farklı olarak kauçuk malzemeden üretilmiştir. Taranmaktan keyif almayan kediler için kullanılabilir. Tarağın yumuşak uçları sayesinde kedide masaj hissi yaratacaktır. Bunun sayede kediyi rahatlatır ve stresinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca kedilere banyo yaptırırken de kullanılabilir.

Masaj özelliği bulunan bu kedi tarağı kedinin üzerinde yer alan ölü tüyleri toplama konusunda da oldukça etkilidir. Kediyi tararken yumuşak ve nazik hareketler uygulanmalıdır. Bu sayede topaklaşmalar önlenir ve kedinin kürkünde bulunan ölü tüyler toplanır.

Kong kedi tarağı satın almak için buraya tıklayın!


4- Trixie Kedi Yumuşak Fırça Çift Taraflı

En çok tercih edilen kedi taraklarından bir tanesi olan çift taraflı tarak modelleri kullanım kolaylığı konusunda oldukça başarılıdır. Bu tarakların bir tarafında ince aralıklı tarak bulunurken diğer tarafında fırça yer almaktadır. Bu özelliği sayesinde kedinizi taradıktan hemen sonra diğer tarafını kullanarak fırçalayabilirsiniz.

Bu ürünü kullanırken diğer ürünlerde olduğu gibi kedinin tüylerinin çıkış yönünde tarama işlemi yapılmalıdır. Uygun şekilde kullanılması sonrasında kedinizin tüylerinin parladığını ve temizlendiğini net olarak göreceksiniz.

Trixie çift taraflı kedi tarağı satın almak için buraya tıklayın!


5- Ferplast GRO 5800 Kedi Fırçası

Ferplast markasının üretmiş olduğu bu kedi fırçası kedilerin tüy bakımı için oldukça uygundur. Özellikle uzun tüylü kedilerin üzerindeki ölü tüylerin toplanması ve düzenli görünmesi için iyi bir forma sahiptir. Bu fırça modeli ince taraklarla beraber kullanılarak en iyi sonuç elde edilebilir.

Eğer sürekli tüyleri karışan bir kediniz varsa önce kedi tarağıyla taranıp daha sonra bu fırça ile taranması gerekir. Bu tarağın diğer bir özelliği ise uçlarında bulunan yumuşak uçlu toplarıdır. Bu sayede kedinin canını yakmaz ve masaj hissi yaratır.

Ferplast kedi fırçası satın almak için buraya tıklayın!


Sık Sorulan Sorular

Kedi Nasıl Yıkanmalı?

Kedinin ensesini ve patilerini tutarken diğer yanda da başına şampuan dökerek yıkanmalıdır.

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?

Kedilerinizin tüylerinin zarar görmemesi için uygun bir kedi tarağı ile tek yöne doğru fırçalanması gerekir.

Kedi Tüyleri Ne Sıklıkla Taranır?

Kedinizin tüylerini haftada iki fırçalamanız gerekir.

Bu Video İlginizi Çekebilir

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Benim iki kedim var biri çok uzun tüylü diğeri ise çok kısa fakat her ikiside zaman zaman tüy döküyor. Tüy dökümünü azaltmak ve kendilerini yaladığı zaman tüy yutmasını önlemek için tüy tarzına göre taraklar tercih edilmeli. Kediniz için uygun tarak ve fırçayı öğrenmek için bir pet kuaför ve veteriner hakiminize danışın. Ayrıca benim kedilerim kendilerini bana taratmıyor sizinde böyle bir probleminiz var ise işin ehli bir pet kuaförden yardım alınız 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup