Kedi

Kedilerde Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır, Kedi Parazitleri İnsanlara Bulaşır mı?

Kedilerde dış parazit belirtileri olarak tüylerin matlaşması, kaşıntı, kızarıklıklar ve alerjiler görülebilir. İç parazit olarak ise zayıflama, kusma, iştahsızlık, karında şişlik olarak görülür. Çiğ et kedilerde parazite sebep olabilir. Bununla beraber sokak kedileriyle olan temasta parazit bulaşabilir. Çünkü sokak kedileri kontrol altında olmadıkları için potansiyel bir risk kaynağı olarak görülür.

Kedilerde Görülen Parazit Türleri

Parazitleri tanımlarken genel olarak canlıdan yararlanan ufak canlılar demek yanlış olmayacaktır. Parazitler, hayvanların kanını emerek veya yediklerinden faydalanarak yaşamını sürdürür.

Kedilerde iç ve dış parazit olarak iki parazit bulunur. Dış parazitler tüylerinin arasında bulunan parazitlerdir ve hayvanın kanını emerek beslenir.  İç parazit ise oral yol ile aldığı lavraların bağırsaklarda gelişmesi sonucunda oluşur. Burada hayvanın kanını emerek veya yediklerinden beslenerek yaşamını sürdürür. Hijyenik bir ortam olmaması parazitlerin oluşumuna yol açacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni


Kedilerde Dış Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

kedilerde parazitKedilerde dış parazitleri vücudun değişik yerlerinde bulunabilir. Bu parazitler kan emerek beslendikleri için kediye zarar verir ve bir takım alerjik problemler, tüy dökülmeleri ve tüylerinde matlaşmaya yol açar. Kedinizin tüyleri parlak değilse, kaşınıyorsa ve tüyleri dökülüyorsa dış parazitlerden şüphelenilmelidir.

Pire ısırmaları da diğer ısırıklar gibi kediye zarar verirler ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca pire ısırıkları bulaşıcı hastalıklara yol açabilir. Bunun yanında kene ısırıklarıda görülebilir ancak bu durumla pek karşılaşılmaz. Bu yüzden özellikle yaz aylarında parazitlere dikkat etmek gerekir. Kedinizi dış parazitlerden korumak ve tüm bunların önüne geçmek için antiparaziter koruyucu ile korumak gerekir. Ayrıca pire tasması kullanılabilir.

Kediler için en uygun olan parazit önleyicilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri


Kedilerde İç Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde iç parazit çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu parazitler sindirim sistemini zedelemektedir. Aynı zamanda kedinin yaşam kalitesini de düşürecektir.

Parazitler çok hızlı üreme özelliğine sahip oldukları için tedavisi uzun sürebilir. İç parazit hastalığına yakalanmış olan bir kedide kusma, ishal, tüylerde matlaşma, sıvı kaybı, raşitizm ve anemi görülebilir. Bunun yanında kediniz zayıflayabilir.

Kedilerde iç parazit durumu genellikle dışkıda görülen tenyalarla (kurtlar) fark edilir. Bu parazitler genellikle ince bağırsakta bulunur ve burada ürerler. Kedilerde iç parazitin tedavisi için genellikle ilaç kullanılmaktadır. Kedinizin dışkısında tenya gördüğünüz zaman ilk işiniz veterinere gitmek olmalıdır.

Kedilerin iç parazite yakalanmaması için bulunduğu ortamın temiz olması gerekir. Parazitler bulaşıcı olduğu için şüpheli kedilerle ve hayvanlarla olan temasına dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? [Detaylı Anlatım✅]


Kedi Parazitleri İnsana Bulaşır mı?

kedilerde parazit

İç paraitler kedilerde insanlara bulaşabilir. Genelde kedinin gaitası(dışkısı) yoluyla bulaşır. Kediler tuvaletlerini yaptığı zaman hijyenik davranılmazsa bu parazitler insana bulaşabilir. Ağız yoluyla alınan parazitler bağırsakalara geldiği zaman yetişkin hale gelir ve larva bırakır.  Tüylere bulaşan bu larvalar kediyi severeken vs. insanlara bulaşabilir. Bunun için mutlaka kedinin 3 ayda bir tedavi olması gerekir. Bu parazitler insanlarda başta kist olmak üzere bazı sorunlara yok açabilir.

Dış parazitler de insanlara bulaşır ancak dış parazitler dış parazitler kadar tehlikeli değildir. Çünkü dış parazit insanlar tarafından görülebileceği için kolayca tedbir alınabilir. Ancak iç parazitleri gözle görmek pek mümkün değildir. Kedilerde parazit tedavisine karşı korumak için mutlaka ev halkının da doktora gitmesinde fayda olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


Kedilerde Parazit Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?

İç ve dış parazit aşısı hem kedilerdeki paraziti önler hem de insanlarda oluştuğu gibi kedilerde de oluşan kist oluşumunu engeller.

Kedilerdeki Parazit İnsana Geçer mi?

Kedilerdeki parazit insanlara da bulaşabilir ve çeşitli sağlık sorunları oluşturabilir. Bu nedenle düzenli olarak parazit aşısı yapılmalı ve veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup