GenelKedi

Kediler ve Şaşırtan Zekâları

Kediler, minik dostlar kategorisinin en sevimli varlıklarıdır. Şımarık hareketleri, sevecen tavırları bir de şaşırtan zekâlarıyla kendilerini sevdirmeyi başaran kediler, kıvrak düşünceleriyle de sahiplerini kendilerine hayran bırakırlar.

kedilerin zekası

Kediler, yer çekimi kuvvetini anlayabilirler mi? Zor ve biraz da absürt bir soruya benziyor değil mi? Bir kedi ve fizik kuralları… Ama daha da şaşırtıcı olanı ise cevabının “evet” olmasıdır. Kyoto Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, kediler yer çekimi kuvvetini anlayabiliyorlar.

Aslında bu özelliklerini anlamak için derinden bir araştırma yapmaya gerek yoktur. Mesela kedilerin yüksek bir yerden düştüklerinde dört ayak üzerinde durmalarını göz önünde bulundurduğunuzda da bu gerçeği anlayabilirsiniz.

Kediler ve Yer Çekimi Deneyi

kedilerin zekası

Üniversitenin yaptığı araştırma aslında kedilerin yer çekimi kuvvetini anlayıp anlamadıklarından ziyade, kedilerin belli bir yüzey altındaki görünmeyen objeleri hissedip etmedikleri ile alakalı yapılan bir araştırmadır.

Yapılan araştırma sonucunda kedilerin sadece doğru çıkarımlar yapmadıkları bununla birlikte deney için yapılan oyunların tuzağına düşmedikleri de saptanıyor. Bu araştırmaya bakarken “acaba minik dostlar, dünyayı ele geçirmenin hesabını mı yapıyorlar?” dememek için kendimi zor tutuyorum. Ancak bu düşüncenin doğru olmadığını biliyorum. Onlar masum dostlarımızdır, dünyaya tamah etmezler…

Kediler, gerçekten zekiler mi yoksa yaptıkları içgüdüsel mi?

kedilerin zekası

Yapılan araştırma ve inceleme sonucunda elde edilen bilgilere göre kedilerin düşünme ve karar alma bölgesi olan beyin kabuğu (korteksleri), büyüklük bakımından köpeklerinkinden daha büyüktür ve kedilerin beyin kabuğunda yaklaşık 300 milyon sinir hücresi bulunmaktadır. Köpeklerde bu oran 160 milyon olarak saptanmıştır.

Kedilerin Hafızası

kedilerin zekası

Kedilerin hafızası, köpeklerin hafızasından daha kuvvetlidir. Yine Kyoto Üniversitesi’nin yaptığı bir deneyde, kedinin yemeği saklanıyor ve kedi, yemeğini bulabiliyor. Bu araştırmadan yola çıkarak kedilerin kısa süreli hafızasının 16 saat olduğu tespit ediliyor. Uzun süreli hafızaları çok kuvvetli olmasa da kediler, sahiplerini ve ait oldukları bölgeyi rahat tanıyabiliyorlar.

Kediler, sosyal oldukları gibi toplu olarak yaşadıklarında hiyerarşiye uygun olarak yaşamayı da başarırlar. Yani kendilerince bir lider ve alt sınıf grup oluşturmada kıvrak bir zekâya sahiptirler. Bu da kendi aralarında görev öncelikleri gibi önemli bir konuda uyum içinde yaşamalarını sağlamaktadır.

Kedilerin Gözlem Yeteneği ve Zekaları

kedilerin zekası

Kedilerin gözlem yönleri güçlüdür. Zira yavru kediler, yalamayı, avlanmayı ve diğer hareketleri annelerine bakarak öğrenirler ve bunu zaman içerisinde alışkanlık haline getirirler.

Son olarak kedilerin kıvrak zekaları ve beyin güçleri ile ilgili şaşırtan bir bilgi daha; bir tabletin hafızası ortalama 60 GB’dir. Kedilerin hafızası ise 91 bin GB olarak hesaplanıyor ve saniyede 170 milyon işlem gerçekleştiren bir tablet karşısında da kediler 6,1 trilyon işlem gerçekleştirmektedirler.

Kedilerimizin sevimli dostlar olarak tanımlanması kadar bu kadar pratik zekaya ve hafızaya sahip olmaları çok şaşırtıcı değil mi sizce de?

En etkileyici zekaya sahip olan kedilerden bir tanesi olan Siyam kedileri hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup