Köpek

Bilimsel Bulgularla Köpeklerin 10 Dışkı Yeme Nedeni

kakasını yiyen köpek

Köpekler, yeterli düzeyde beslenmediklerinde ya da sindirim yolu problemi yaşadıklarında yeteri kadar beslenemedikleri için dışkı yerler.

Köpekler, diğer hayvanlara göre farklı eğilim gösterebilirler. Ancak en tuhaf olanı, köpeklerin bazen dışkılarını yemeye meyilli olmalarıdır. Bunun farklı nedenleri olabilmekle birlikte en çok yeteri düzeyde beslenememelerinden kaynaklanır.

Köpeklerde Dışkı Yeme Nedenleri

Zaman zaman köpeğinizin kakasını yediğini görebilirsiniz. Bu durumda önlem almadan önce bunun nedenini öğrenmeniz gerekir. Peki, köpekler neden dışkı yer? İşte nedenleri…

1) Tıbbi Nedenler

Köpeklerin dışkı yemelerindeki en büyük neden tıbbi nedenler olarak değerlendirilir. Beslenme yetersizliğinden dolayı köpekler dışkı yeme ihtiyacı duyabilirler.

Köpeğin vücudu besinleri düzgün şekilde emmiyorsa veya sindirim enzimi üretmiyorsa, bunu telafi etmek için köpekler kaka yiyebilirler.

2) Parazit Enfeksiyonları

Köpeklerin dışkı yemesinin bir diğer nedeni olarak diyabet, cushing sendromu ve tiroid hastalığı gibi rahatsızlıklar, buna alışmasına etki edebilir.

Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız veteriner hekime mutlaka bu durumu bildirmeniz gerekir.

3) Koprofaji Bağırsak Yolu Hastalıkları

Köpeklerde kaka yeme davranışı, koprojafi bağırsak yolu hastalıklarından dolayı da olabilir. Köpeğinizin durumunu gözlemleyin. Eğer neden buysa, belirti olarak kusma ve ishal gibi durumları göreceksiniz.

Köpeğinizin dışkısını yeme sebebi bu ise mutlaka zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermeniz gerekir. Çünkü bu durumun önüne geçilmediğinde ciddi hastalıklara yol açabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Öksürük

4) Potansiyel Davranış Faktörleri

Köpeklerde kaka yeme alışkanlığının bir başka nedeni potansiyel davranış faktörleri olarak kabul edilir. Köpekler, kediler kadar temiz olmasalar da temizlik yapmak amacıyla da bu davranışta bulunabilirler.

Eğitim ile düzelebilen bir konu olsa da veteriner hekime bu konuda bilgi vererek tedbir almanız daha sağlıklı olacaktır.

5) Tuvalet Eğitimi

Yavru köpeklerde dışkı yeme alışkanlığının oluşmasına neden olan bir diğer faktör ise tuvalet eğitimidir.

Eğitmen, eğer köpeğin komutları yerine getirmediğinde azarlıyor ya da kızıyorsa, yavru köpek dışkısını tuvalet kabı yerine başka bir yere yaptığında, kızılmaması için delilleri ortadan kaldırmak ister ve bunu da kakasını yiyerek yapabilir.

6) İçgüdüsel Davranışlar

Anne köpeklerde de dışkı yeme alışkanlığı görülebilir. Bunun nedeni içgüdüsel hareket etmelerinden ileri gelmektedir.

Yaban hayatında yaşayan anne köpekler, yavrularının dışkısını yiyerek avcı hayvanların savunmasız yavru köpeği bulmayı zorlaştırır. Yani bir tür önlem alma amacıyla da anne köpekler yavrularının dışkısını yiyebilir.

7) Beslenme Eksiklikleri

Köpekler, sadece kendi dışkılarını yemezler. Otobur hayvanların ya da kedilerin dışkılarına da meyledebilirler.

Köpeklerin dışkı yemesinin nedenlerinde en yaygın teori, beslenme eksikliği olarak kabul edilir. Köpekler, yeteri düzeyde beslenmediklerinde bunu telafi etmek için otobur hayvanların dışkısını yiyebilirler.

Bunun dışında kedi mamasında protein oranı daha fazla olduğu için köpekler, kedilerin kum kabını severler. Çünkü kedi dışkısı burada yer alır. Ancak kedilerin kum kabı köpekler için toksik olabileceğinden böyle bir davranış sergilediklerine şahit olduğunuzda derhal bu durumun önüne geçmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Kuduz olan hayvan nasıl anlaşılır?

8) Kaygı Yaşamaları

Köpeklerin kaka yeme alışkanlığı sadece yukarıda saydığımız tıbbi ya da beslenme eksikliklerinden kaynaklanmaz.

Sahibinden korkuyorsa, bir komutu yerine getirmediğinde alacağı tepki karşısında kendini rahatlatmak için de dışkısını yiyebilir.

Psikolojik neden olarak değerlendirilecek bu konuda da sahibi olarak ona sevgi ve şefkatinizi doğru şekilde göstermeniz bu davranışlarının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

9) Mesaj Vermek İçin

Köpeklerin kendi kakalarını ya da başka bir köpeğin kakasını yemelerinin bir başka nedeni de mesaj vermek amacıyladır.

Köpekler, kaygılarını, endişelerini ya da streslerini dışa vurmak için dışkı yeme eğiliminde olabilirler. Köpeğinizin davranışlarını takip ederek buna neden olan kaygı ve stres durumunu ortadan kaldırmanız bu davranışlarından vazgeçmelerine yardımcı olacaktır.

10) Oyun Zannedebilirler

Köpeklerde dışkı yeme sebebi olarak kabul edilen bir diğer neden ise kakalarını yemenin bir oyun olduğunu zannetmeleridir.

Eğer köpeğiniz kakasını yerken onu engellemek için yanına gidiyor ya da kovalıyorsanız köpeğiniz bunu bir oyun olarak algılayabilir ve bu davranışlarda bulunmaya devam eder.

Köpeğiniz odasında iken kakasını yiyorsa tuvalet eğitimi için mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir. Çünkü kendi başınıza hareket etmeniz onun yanlış yönelmesine neden olabilir ve bu durum kaka yemeye devam etmesini sağlar.

Köpeklerin Kaka Yemesi Nasıl Önlenir?

Köpeklerin dışkı yemesini engellemek için uygulanacak birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri tespit etmek için köpeğinizin hangi evrede dışkısını yediğini tespit etmeniz önemlidir.

dışkısını yiyen köpek

Yavru köpeklerde dışkı yeme alışkanlığının önüne geçmek için özellikle tuvalet eğitimine dikkat etmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeğim titriyor, neden olabilir?

1) Tuvalet Eğitiminde Sabırlı Olun

Yavru köpekler, tuvalet eğitimi alırken yanlış bir davranış sergilediklerinde eğer sahiplerinden azar yerlerse korktukları için siz yokken delilleri ortadan kaldırmak için kakalarını yiyebilirler.

Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken her başarılı adımından sonra onu övmeniz ve ödüllendirmeniz, köpeğinizin ürkmesini engeller ve kaka yeme alışkanlığının önüne geçer.

Yine tuvalet eğitimi verirken kaza ile yanlış bir hareket ettiğinde ona kızmak ve azarlamak yerine sabırlı olmayı seçin. Bu da yine böyle bir davranışta bulunmasının önüne geçecektir.

2) Beslenmesine Dikkat Edin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi köpeklerin dışkılarını yemelerindeki en büyük neden, beslenme eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Köpeğinizi yeteri kadar beslemezseniz ya da onu doyuracak mamalar kullanmazsanız, köpeğiniz aç kalır ve bu ihtiyacını tamamlamak için kendi dışkısını yiyebilir ya da kedi kumundaki kedi dışkısını yiyebilir. Bu nedenle köpeğinizin beslenme ihtiyacını tam olarak gidermeniz gerekir.

3) Yalnız Kaldıklarında Oyuncak Bırakın

Köpekler, uzun süre yalnız kaldıklarında stres ya da kaygı durumu yaşayabilirler. Bu da dışkılarını yemelerine neden olabilir.

Gündüz işe giderken köpeğinizi yalnız bırakıyorsanız ya da herhangi bir işinizden dolayı bir süre yalnız kalması gerekiyorsa can sıkıntısı yüzünden strese girmesini engellemek için sevdiği oyuncakları yanında bulundurun.

4) Özenle Yaklaşın

Köpekler sadece yavruluk döneminde kakalarını yemezler. Hamilelik ya da doğumun iyice yaklaştığı dönemlerde de kaygı ve endişeden dolayı dışkılarını yiyebilirler.

Farklı etkenlerin neden olabileceği bu durumları öncelikle gözlemleyin. Köpeğiniz hangi nedenden dolayı dışkısını yiyorsa bu durumu ortadan kaldırın.

Eğer hamilelik döneminde stresten dolayı bunu yapıyorsa onu azarlamak yerine sevin, ona yanında olduğunuzu hissettirin. Bu şekilde patili dostunuzu desteklediğinizde kendini daha rahat hissedecek ve kaka yeme eğiliminde olmayacaktır.

5) Dışarıda Gezerken Dikkat Edin

Köpekler, dışarıda gezerken de bazen dışkılarını yemek isteyebilirler. Bu durumda mutlaka köpek tasması kullanmanız gerekir.

Köpeğiniz dışkısına uzanmaya çalıştığında tasmasını hafifçe çekin ve bunun yanlış bir davranış olduğunuz “yapma” veya “hayır” komutu ile biraz daha sert bir dille belirtin.

Bir süre patili dostunuza bunu yasaklarsanız, kaka yemenin yanlış bir şey olduğunu anlayacak ve artık bu davranışından vazgeçecektir.

6) Köpeğinize İlgi Gösterin

Köpeklerin kaka yeme alışkanlıklarının nedenlerinden biri de ilgi çekmek içindir. Eğer köpeğinize yeteri kadar ilgi göstermezseniz dikkat çekmek için kakasını yiyebilir.

Bu durumun önüne geçmek için ona yeteri kadar değer gösterin ve şefkat gösterin. Bu şekilde davrandığınızda köpeğiniz dışkı yeme alışkanlığını bırakacaktır.

Kakasını yiyen köpeğe ne yapmalı?

Köpeğin dışkı yemesinden sonra takip eden ishal ve kusma durumlarının önüne geçmek için mutlaka veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Yavru köpek neden kendi dışkısını yer?

Yavru köpeklerin dışkı yemelerinin nedeni, annelerinin temizliği öğretmek için yavrularının dışkısını yemelerinden kaynaklı olabilir. Bu durumu gören yavru köpekler, annelerini taklit etmek için bunu tekrarlarlar.

Köpek kakasını yerse ne olur?

Köpeğin dışkı yemesi davranış bozukluğu ile sınırlı bir durum değildir. Dışkı yemeleri, köpeklerde birçok hastalığa neden olabilir. Bu yüzden ciddiye alınması gereken bir durumdur.

 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup