Sağlık

Köpeklerde Öksürük

Evcil hayvanlar kategorisinin en sevimli hayvanları köpeklerdir. Sempatik hareketleri ve sahiplerine olan düşkünlükleriyle bilinen köpekler, havaların soğumasıyla birlikte bazı hastalıklara daha fazla eğilimli olabilirler, bunların başında ise öksürük gelir.

Köpeklerde öksürük, kış aylarının etkisine bağlı olmakla birlikte farklı nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Solunum veya sindirim sistemine kaçan cisimler, yedikleri besinlerin etkisi gibi nedenlerden dolayı da öksürmeleri görülebilir. Genellikle su içtikten veya yemek yedikten sonra oluşabilen öksürük, çoğu zaman kusma ile devam eden bir rahatsızlığa dönüşebilir. Bu nedenle dikkatli davranmak ve sorunun neden kaynaklandığını öğrenmek için uzman veterinere danışmak en doğrusudur. Başında da dediğim gibi soğuk havaların etkisine bağlı olarak köpeklerde öksürük görülebileceği gibi farklı nedenlerden dolayı da bu hastalık görülebilmektedir

Köpekler Neden Öksürür?

köpeklerde öksürük

Hastalıkların tetikleyicisi olarak da değerlendirilebilecek köpeklerde öksürük, tam tanının konulması için köpeğin davranışlarının incelenmesi gerekir. Sahibinin dikkat etmesi gereken önemli hususlar ve veteriner hekime vermesi gereken önemli bilgiler arasında; köpeğin son 24 saat içinde ne yediği, ne zamandan beri öksürdüğü, hava koşullarına bağlı olarak herhangi bir durumun oluşup oluşmadığı konusunda bilgi edinmesi gerekmektedir. Tüm bunları bir kenara not alarak veteriner hekime çektiğiniz videoyla birlikte gidebilirsiniz.

Havaların soğuk etkilerinden dolayı köpeklerde öksürük meydana gelebilse de kış ayları olmasına rağmen farklı nedenlerden dolayı da öksürüğün kendini gösterebileceğini unutmayın. Bu nedenle köpeğinizin sağlığını ihmal edecek davranışlardan uzak durmanız ve en kısa zamanda veteriner hekime göstermenizde fayda olduğunu unutmayın.

Köpeğim Öksürüyor Ne Yapmalıyım?

köpeklerde öksürük

Köpeklerde öksürük normal şartlarda yani sağlıklı iken de görülebilir. Ancak sorun süreklilik arz ediyorsa kesinlikle bir uzmana gösterilmesi gerekmektedir. Kamera veya cep telefonu yardımı ile köpeğiniz öksürürken kayıt alarak veteriner uzmana gösterebilirsiniz. Uzmanlar gerekli incelemeyi yaptıktan sonra gerek duyulursa köpeğinizi kliniğe getirmenizi isteyeceklerdir. Ciddi bazı hastalıklara neden olabileceğini unutmamanız kaydı ile böyle bir talepte bulunulmuş ise kesinlikle götürmenizi öneririz.

Köpek Nezlesi Belirtileri

köpeklerde öksürük

Köpeklerde nezle oluşması durumunda en çok görülen belirti öksürüktür. Bu öksürükler genelde tiz ve sanki boğazına bir şey kaçmış gibidir. Ayrıca öksürüklerinin arasında sıvı da kusabilir. Bu durumun ortaya çıkma süresi 3 ile 10 gün arasında değişmektedir.

Köpeklerde nezle hastalığı, tıpkı insanlardaki gibidir. Hastalığın süresi ve ciddiyeti köpekten köpeğe farklılık gösterebilir. Eğer köpeğinizde hafif bir nezle görülüyorsa iştahında ve enerjisinde büyük bir değişim görülmeyecektir, ancak sık sık öksürük görülebilir. Bununla beraber burun akıntısı ve hapşırma durumu da ortaya çıkabilir. Eğer ciddi seviyede bir nezle durumu varsa ateş yükselmesi, yorgunluk, bitkinlik ve iştahsızlık görülebilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup