KediKedi Bakımı

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen 15 İlginç Gerçek

kediler

Evcil tüylü dostlarımız hayatımızın önemli bir parçasıdır. En popüler evcil hayvanlardan olan kedileri siz ne kadar iyi tanıyorsunuz? Mesela onlar hakkında yanlış bilinen birçok şey var. Bu durum onların beslenmesinden doğru yaşam sürmesine kadar hayatını olumsuz etkileyebilecek maddelerden oluşuyor. Gelin hep birlikte dostlarımız ile ilgili doğru bilinen yanlışları inceleyelim.

Kediler Hakkında Yanlış Bilinen 15 Şey

Kediler hakkında söylenen ve “doğru” olarak bilinen birçok şey vardır. Ancak kedi sahiplerinin ve kedilere ilgi duyanların en çok bildikleri 15 yanlışı sizlere sunalım istedik.

1- Kediler Günlük Olarak Süt Tüketebilir

Söylemlerden yaratılan algı sebebiyle “kedi” denildiğinde akla hemen süt içen bir kedi gelebilir. Kediler süt içmekten hoşlanabilir. Ancak bu durum onların mutlaka her gün süt tüketmesi gerektiğini doğrulamaz.

Çünkü yeterli besin alan kedilerin süt tüketimine ihtiyaçları yoktur. Süt, tek başına kedilerin büyümesini ve gelişmesini desteklemez.

Beslenme uzmanlarının yaptıkları araştırmalara göre sağlık açısından bakıldığı zaman kedilere sütün hiç verilmemesi daha doğru olur.

Süt içerisinde yer alan laktoz, kedilerin bağırsak florasını doğrudan etkiler. Bu da onların bir takım sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden kedilere her zaman ırka, yaşa ve damak tadına bağlı mama verilmesi gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedilerin En Çok Dikkat Edilmesi Gereken İlk 6 Ayı

2- Kediler Her Zaman Dört Ayak Üzerine Düşer

Kedilerin dört ayak üzerine düşme davranışı doğasından gelen bir reflekstir. Ancak bu kedinin yeteneğiymiş gibi gösterilir, sürekli kedilerin her düşüşlerinde dört ayak üzerinde kaldıkları zannediliyor.

Onlar da diğer canlılar gibi düştüklerinde canları acıyor. Belki de hayati bir takım sıkıntılara maruz kalabiliyor.

Düşerken bulunduğu yükseklik de onun dört ayak üzerine düşüp düşmeyeceğini belirleyen bir unsurdur. Yeterli vakti varsa düşme sırasında vücudunu kullanabilir ancak yeterli vakti yoksa düştüğünde omurgasının zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır.

Bu yüzden sizin de tüylü bir dostunuz varsa bu bilgi hep aklınızda olsun, kapı ve pencerelerinizi açık unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Yeni Kedimi Eski Kedimle Nasıl Tanıştırırım? İşin Uzmanlarından Tavsiyeler

3- Kediler Evden Çıkmazsa Hastalık Bulaşmaz

Kediniz evden dışarı çıkmıyor olabilir. Peki ya siz? Ya da evde yaşayan diğer bireyler de dışarı ile temasını kesiyor mu?

Kullanılan eşyalarda ne kadar hijyen sağlanıyor?

Hiçbir şey yapmasanız bile dışarıdan saçınıza, giysinize, ellerinize bulaşan bir mikroorganizma bile kedinizin sağlığını tehdit edebilecek unsurdur. Üstelik sadece bu kadar da değil. Hayvanlar birbirlerinin dışkılarından bile hasta olabilecek kadar hassastır.

Bu nedenle “kedim nasılsa evden dışarı çıkmıyor, çok sağlıklıdır” diye bir fikre kapılmayın. Kedinizin düzenli aşılarını ve veteriner kontrollerini ihmal etmeyin.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Çözüm Yöntemleri

4- Kediler Mutlu Olduklarında Mırıldarlar

Çoğumuz biliyoruz ki kediler mırıldar. Peki, gerçekten her mırıldayan kedi mutlu mudur? Yoksa altında başka sebepler de aramalı mıyız?

Evet, altında başka sebepler de aramalıyız. Çünkü kediler yalnızca mutlu olduklarında değil, kendilerini iyi hissetmediklerinde, karınları ağrıdığında, bir acı içerisinde olduklarında ve hatta korktuklarında bile mırıldarlar. Bunun sebebi hala bir araştırma konusudur. Ancak bilinmesi gereken şudur; kediler mırıldadıklarında çıkardıkları frekans ile kendilerini iyi etme yolunu ararlar. Bu onları rahatlatır.

İlginizi Çekebilir: Kediler neden mırıldar?

5- Hamileyken Bir Kedi İle Aynı Evde Yaşanmaz

Hamilelik hem anne hem de bebek sağlığı açısından sürecin doğru ve sağlıklı tamamlanması gereken bir dönemdir. Bunun için anne, kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için normalden kat ve kat daha fazla dikkat etmelidir.

Kedilerin dışkılarında bulunan yaygın bir parazit hamile bireyler için bir tehdit unsurudur. Ancak bu hamilelerin bir kedi ile aynı evde yaşayamayacağı anlamına gelmez.

Kişi gerekli önlemlerini alıp dışkı temasından kaçınırsa, tuvalet temizliği yaparken eldiven ve benzeri korunma ürünleri kullanırsa enfeksiyondan kaçınmış olacaktır. Bu yüzden bebeğiniz için tüylü dostunuza sırt çevirmenize gerek yok.

İlginizi Çekebilir: Kediler Renkleri ve Dünyayı Nasıl Görür? Kedilerin Gözünden Dünya

6- Kedilere Verilen Tavuk Kemiği Sağlıklıdır

Evinizde pişirdiğiniz tavuk kemiklerinden kedi ve köpek beslemek yaygın bir davranıştır. Onlar da kemikleri iştahla yer ve siz de bu durumdan mutlu olursunuz.

Ancak doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de tavuk kemiğinin kediler için sağlıklı olmadığıdır. Çünkü kediler bu tavuk kemiklerini yeterince rahat çiğneyemezler.

Kemikler küçük parçalara bölünürken sivri olanlar kedinize zarar verebilir. Kemik vermeden önce bu durumu bir kez daha düşünmenizde fayda var.

İlginizi Çekebilir: Kediler ne yer?

7- Kedi Tüyü Yutmak İnsanı Öldürür

Herkesin bildiği gibi tüylü dostlarımızın tüyleri dökülüyor. Aşısını düzenli olarak yaptırdığınız kedinizde parazit gibi sorunlar da meydana gelmez.

Aşısı düzenli yapılan kedilerin bu tüylerine ne dokunulduğunda ne de yutulduğunda insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek bir sonucu yoktur.

Yalnızca eksik aşılı ve aşısız kedilerin tüylerindeki parazit insanda sağlık problemi meydana getirebilir. Tüy yutma bir ölüm sebebi değildir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi

8- Bir İnsan Yılı Yedi Kedi Yılına Eştir

İnsanın bir yıllık yaşamının kedilerin yedi yıllık yaşamına eş değer görülmesi yanlıştır. Çünkü kediler doğdukları andan sonra yaşadıkları ilk yıl, yaklaşık 16 insan yılına eştir. Bu da onlar için uzun bir büyüme sürecidir.

Öyle ki 12 ayını dolduran yavru bir kedi artık yetişkin sayılır. Kedilerin yaşamlarının ikinci yılı ise 9-10 insan yılı daha eklenmesi ile devam eder. Sonraki yıllarda 4-5 insan yılına eş sayılır.

komik kediler

9- Vegan Kediler Vardır

Kediler yaradılış gereği, ataları ile birlikte zorunlu etobur sınıfına girerler. Yaşam boyunca dengeli beslenme ile vücutlarının karşılayabileceği ihtiyaçlar için mutlaka et tüketmeleri gerekir.

Tabi ki içerisinde sebze, meyve ve tahıl bulunan mamalar kediler için uygundur. Ancak yalnızca tek tip besin ile kediyi beslemek ona sağlık kazandırmaz. Vegan kedi yoktur, yetersiz beslenme sonucu sağlığından olan kedi vardır.

10- Kedilerin Egzersize İhtiyaçları Yoktur

İnsanlar sürekli evde vakit geçirip, dışarı ile temasını keserek sadece beslenme ve dinlenme döngüsünde obezite durumunu yaşıyorsa kediler de aynı problemi yaşar. Kedi popülasyonları arasında en çok yaygın sorunlardan bir tanesi de obezitedir.

Ev kedileri ile sürekli oyun oynamak onların dışarı çıkıp dolaşmasını desteklemek onların sağlığı açısından önemlidir.

Bazı kedi mamaları yüksek kalori içerir. Çok da lezzetli olan bu mamalar onlar için vazgeçilmezdir. Ancak aldıkları kaloriyi vermek için de günlük egzersiz yapması önemlidir.

Kedilerin sağlıklı olma durumlarına ve yaşlarına bağlı olarak günde en az 1 saat canlı oyun oynaması gerekir. Egzersiz kedilerin hayatını düzene sokar.

11- Eve Bebek Gelirse Kedi Gider

Doğru bilinen yanlışlardan bir tane daha! Aslında eve bebek gelirse kedinin gideceği düşüncesi bir önyargıdır. Tüylerinin veya pençelerinin kedilere zarar verebileceği düşüncesinden yola çıkılarak bu tez doğru karşılanıyor olabilir.

Ancak tam tersi kediler bebekler ile çok iyi anlaşır. Öyle ki evdeki en yakın arkadaşı tüylü dostunuz olabilir. Bebeklerin psikolojik gelişimleri için kedilerle temaslı iletişim kurması önemlidir.

Kedinizin aşıları zamanında yapıldıysa ve rutin kontrolleri devam ediyorsa sağlık açısından da bebek için olumsuzluk çıkmayacaktır. Bu yüzden gönül rahatlığı ile bebeğinizin bulunduğu ortamda kedi de bulunabilir.

12- Kedi Hep Tüy Döker

Kedinin hep tüy dökmesi, en çok şikayetlerden yola çıkılarak düşünülmüş olsa gerek. Çünkü yanlış. Kedilerin genellikle mevsim geçişleri olduğu dönemlerde tüy dökerler.

Özellikle bahar aylarında yaz gelirken ya da kışa girerken tüy dökmeleri kaçınılmazdır. Ancak bazı zamanlarda da bir hastalık habercisi olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden sağlık kontrolünden geçmesi doğru olacaktır.

13- Kediler Yalnızlığı Sever

Kediler bazı zamanlarda yüksek bir yere çıkıp oradan çevreye hakim olmak ister. Gizleneceği bir koltuk arkası ya da masa altı bulduğunda yalnızlığın tadını çıkarır. Ancak bu kedilerin yalnızlığı sevdiğini göstermez.

Tam tersi kediler en kolay sosyalleşen hayvanlardandır. Tamamen ilgi ve sevgi ile kendilerini gösterirler. Uzun süre bir kediyi yalnız bırakmak ve ona ilgi göstermemek çok yanlış bir davranış olur. Kedi bu yüzden depresyona girebilir.

14- Kendini Yalarken Tüy Yutan Kedi Kusar

Kediler kendilerini yalayarak temizlerler. Bazı zamanlarda tüy yuttuklarında kusma eğiliminde bulunabilirler. Ancak kedilerin kusması basite alınabilecek ve geçiştirilebilecek bir durum değildir.

Bozuk bir gıda ya da farklı bir rahatsızlık kendini kusma ile gösteriyor olabilir. Mutlaka onu bu eylem sonrasında gözlemlemeli ve normal olmayan davranışlar sergilerse veterinere götürüp kontrol ettirmelisiniz.

15- Kediler Yaralarını Yalayarak İyileştirir

Kediler yaralanmış olabilir. Kendiniz temizleme eylemi yaparken yaralarını yalar. Ancak bu onları iyileştirmek için değildir. Zaten yaralar kedilerin yalaması sonucu tükürükte bulunan enzimler sebebiyle de geç iyileşme gösterir. Yalnızca deri temizlendiği için enfeksiyon kapma riski azalır.

Kedi Yalaması İnsana Zarar Verir mi?

Kediler oyun oynarken yalama ve ısırma yapabilirler. Aşırıya kaçmadıkça zarar verebilecek bir durum değildir.

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Bıyık kediler için tıpkı bir duyu organı gibidir. Onların karanlıkta gidecekleri mesafeyi iyi ayarlamasını ve avına doğru ulaşmasını sağlar.

Kediler karanlıkta daha mı iyi görürler?

Kediler karanlıkta tabi ki gündüz gözüyle gördükleri gibi görmezler. Ancak göz sistemleri gelişmiştir. Bu yüzden karanlığa adapte olmaları daha kolaydır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup