Kedi

Kediler Renkleri ve Dünyayı Nasıl Görür? Kedilerin Gözünden Dünya

Kedilerin gözünden dünyaKediler hakkında en çok sorulan sorulardan biri de “kediler nasıl görür?” sorusudur. Kediler, insanlardan ve diğer varlıklardan farklı olarak geceleri daha iyi görürler.

Kedilerin dünyayı nasıl gördüğü konusu, ilk bakışta gereksiz gibi gelse de bu konuda yapılan çok derin araştırmaların olduğunu söylemek gerekir. Güzel sanatlar sanatçısı Nickolay Lamm, bu konuya en çok kafa yoran isimlerden biridir.

3 uzmana danışarak kedilerin dünyayı nasıl gördüğü üzerine araştırma yapan Nickolay Lamm, kedi görüşü ile insan görüşü arasındaki farkı ortaya koyuyor.

Kediler Dünyayı Nasıl Görür?

İnsan gözünde de kedi gözünde de görmeyi etkin kılan organ ya da yapı retinadır. Ancak kedilerdeki retina temel olarak insanlarınkinden farklıdır ve bu da kedilerin dünyayı görüşü ile insanların dünyayı görüşü arasına temel farklar koyar.

Retina; ışığa duyarlı olan hücreleri yani fotoreseptörleri içerisinde barındıran gözün arka kısmında yer alan bir tabakaya denir. Fotoreseptörlerin görevi, ışık dalgalarını elektrik sinyaline dönüştürmektir.

“Koni” ve “çubuk” adında iki tip duyarlı hücreler (fotoseptör) vardır. Çubuk fotoseptör, çevresel görüş ve gece görüşünden sorumludur. Cisimlerin parlaklığı, grinin tonunu algılama gibi görevler, çubuk fotoseptörlerin görevidir.

Koni fotoseptör ise gündüz görüşü ve renk algısından sorumlu hücrelerdir.

Kedi ve köpeklerin görmesi üzerine yapılan araştırmada, bu iki varlıkta çubuk fotoseptörlerin çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarda ise tam aksine koni fotoseptörler daha fazladır. Bu da gece görüşünde insan ile kedi-köpek görüşünün farklılaşmasını sağlar.

Yukarıdaki araştırmanın neticesinden de anlaşılacağı üzere kedilerde çubuk fotoseptörlerin daha fazla olması, gece görüşlerinin daha iyi olmasını etkilemektedir. Ancak uzmanlara göre kediler, geceleri çok daha iyi görürler fakat renk algılamada çok başarılı olamazlar.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Kedilerde Görüş Alanı

Kedilerde ve insanlarda görüş alanı farklıdır. Görüş alanı, temel mantıkta şu şekilde açıklanabilir;

Düz bir arazide ileriye doğru baktığınızda sadece gördükleriniz değil, algıladıklarınızın toplamı görüş alanını kapsar. Yani sadece karşınızda gördüğünüz cisimler ya da objeler tek başına görüş alanını kapsamaz. Sağ, sol, yukarı ve aşağıda algılayabildiğiniz her şey görüş alanını kapsar.

İnsanlar, yukarıda da belirttiğimiz gibi görüş açılarındaki 180 derecelik bir açıyı görebilirler. Yani aşağı, yukarı, sağ ve solda görüp algılayabilirler.

Yapılan araştırmalara göre kedilerin görüş alanı insanların görüş alanından 20 derece daha geniştir. Bu da kedilerin insanlara göre daha geniş bir görüş alanına sahip olduğunu gösterir.

Kedilerin görüş alanları her ne kadar insanlarınkine göre daha geniş olsa da kediler, insanlardaki miyop (uzağı görememe) gibidir. Uzak bir noktada yer alan bir taşın ya da herhangi bir cismin üzerindeki başka bir cismi seçemeyebilirler.

Yapılan araştırmalara göre kedilerle insanlar arasındaki “nesne seçimi” 6 metredir. Yani bir insan 30 metre ilerideki nesneyi seçebilir ancak kediler, 6 metre mesafeye kadar nesneleri seçemezler.

Kedilerin Gözünden Dünya

Kedilerle ilgili eskiden beri yanlış bir kanı vardır. “Kediler, dünyayı siyah beyaz görürler” ya da diğer yaygın olan inanışa göre “sarı” olarak gördükleri ile ilgili varsayımlar doğrudan uzaktır.

Kediler de insanlar gibi ana renkler olan kırmızı, mavi ve yeşil renkleri görebilirler. Dünyayı da bizim gibi görürler. Biz insanlardan farkları ise renk algılamasıdır. Yani ana renkler dışındaki renkleri insanların gördükleri gibi görmezler.

Kedilerin retinalarının insanlarınkinden çok daha farklı olması kedilerin gözünden dünya ile insanın gözünden dünya görünüşünü temel olarak ayıran durumdur. Bunun dışında kedilerin iyi görmedikleri ya da dünyayı sarı ya da siyah beyaz gördükleri ile ilgili herhangi bir bilimsel tespitin olmadığını söylemek gerekir.

kedilerin dünyaya bakışı

Bazı hayvan araştırmacılarının kedi maması, oyuncak ya da aksesuar üzerinde yaptıkları değerlendirme, bunu onaylamaktadır.

Kedi sahibi iseniz kedinize mama ya da bir aksesuarı sunduğunuzda, gelip gözleriyle detaylı incelediklerini gözlemeyebilirsiniz. Bu da onların uzaktaki nesneleri insanlar kadar net göremediklerini belirtmektedir.

Kedilere Koronavirüs Bulaşır mı?

Kedilerde Renk Görüşü Nasıldır?

Kedilerde insanlarda da trikomatik görüş (renkleri seçme) vardır. Ancak insanlar ile kedilerin renk algısı üzerinde yapılan değerlendirmelerde, kedilerin insanların görebildikleri ana renkleri (yeşil, kırmızı, mavi) renkleri insanlar gibi görebilirler.

Kedilerin göremedikleri ya da karıştırdıkları düşünülen renkler ise kırmızı ve pembe renkleridir. Kediler, kırmızı ve pembe renkleri kedilerin gözünde “yeşilimsi” olabilir ve mor ve tonlarını da “mavi” olarak görürler.

Sonuç olarak kediler insanlar gibi renk tonlarını net şekilde algılayamazlar. Uzaklık mesafesi de aynı şekildedir. Görüş alanı konusunda kediler insanlardan daha geniş bir görüş alanına sahiptirler ancak nesneleri seçme konusunda insanlar kadar gelişmiş bir görüş alanları yoktur.

Kediler İçin Mesafe Nasıldır?

Kediler, yukarıda da belirttiğimiz gibi insanların “miyop” olması gibidir. Uzaktaki bir nesneyi seçme konusunda insanlar kadar iyi bir algıları yoktur.

Ancak yakın mesafede olan bir nesneyi çok iyi seçebilirler ve bu da hem avlanmalarında hem de evcil hayatı yaşarken onlara sunulan mama, oyuncak ya da diğer aksesuarları daha iyi seçmelerini sağlar.

Kedilerde Gece Görüşü Nasıldır?

Retina yapısının ve fotoseptör yapısının kedilerde insanlara göre farklı olması, kedilerde gece görüşünü de etkiler.

İnsanlarda daha çok koni fotoseptörler bulunur, kedi ve köpeklerde ise daha çok çubuk fotoseptörler bulunur.

Çubuk fotoseptörler, çevresel görüş ve gece görüşünden sorumludur. Bu da kedilerin gece görüşlerinin daha iyi olmasını etkilemektedir. İnsanlarda ise koni fotoseptörler daha fazla olduğu için gece görüşleri kedilere göre daha kısıtlıdır.

Ancak kediler her ne kadar geceleri insanlardan çok daha net görseler de renk seçimi konusunda insanlar kadar net göremezler. Daha çok gri tonlarında görürler.

kedilerin gece görüşü

Kedilerde Ses Kısılmasının Nedenleri

Sonuç olarak;

Kedilerin gözünden dünyayı incelediğimizde insanlara göre daha farklı bir görüş alanlarının olduğunu, renk seçme konusunda insanlara göre daha az algıya sahip oldukları görülmektedir.

Kedilerde cisim seçimi ile kedilerdeki cisim seçimi de aynı değildir. Kediler, 6 metre mesafedeki cisimleri tanıyabilirken, sağlıklı gözlere sahip olan insanlar, ortalama 30 metre mesafedeki cisimleri de net görürler.

Kediler ve insanlar arasındaki görüş benzerliği ana renklerdir. Mayi, yeşil ve kırmızı ana renkleri kediler de görebilirler. Sadece kırmızı tonu algılamada biraz kafaları karışır. Yani insanlardaki renk körlüğü olarak değerlendirilebilir.

Kediler hangi rengi sevmez?

Kedilerin renk sevmemesi konusundan ziyade mavi, yeşil ve sarı renkleri göremedikleri söylenebilir.

Kediler bizi ne renk görür?

Kediler, insanları normal renkte görürler. Sadece bazı renkleri insanlar kadar net algılayamazlar.

İlginizi Çekebilir

Kediler Neden Mırlar? Mırlamanın Bilimsel Olarak Nedenleri Ve Anlamları

Kedilerde Ses Kısılmasının Önemli Nedenleri ve Veteriner Tavsiyeleri

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kısır Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kedilere Koronavirüs Bulaşır Mı?

Sokak Hayvanları Bakımı ve Beslenmesi İçin Yapılması Gerekenler

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma: Nedenleri, Yararları ve Zararları

Kediler Neden Hapşırır? Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup