Kedi

Kediler Neden Hapşırır? Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

Hapşıran kedi

Kedilerimizin zaman zaman hapşırdıklarını görebiliriz. Bu durum, endişelenecek bir şey değil. Kedilerde hapşırma, burun içerisinde tahriş, uyarıcı faktörlere bağlı olarak vücudun tepkisi olarak görülebilir.

Kedi sahiplerinin sık karşılaştıkları durumların başında gelen kedilerde hapşırma, genel itibari ile endişelenecek bir durum değil. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hapşırma, olağan bir durumdur.

Heyecan ve hareketler ya da gözlerinin güneş ile temas etmesi gibi durumlar kedilerde hapşırmaya neden olabilir.

Kedilerde Hapşırma Nedenleri

Kedilerde hapşırma normal olarak karşılanır. Ancak bazen  bir hastalık belirtisi olarak da bu durum görülebilir. Bu nedenle kediniz hapşırıyor ve uzun süre bu devam ediyorsa mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz.

1)Kokulu Spreyler

Kedilerde hapşırmaya en çok neden olan durumların başında kokulu spreyler gelir. Parfüm, kolonya ya da buna benzeri spreyli ürünler, kedilerin hapşırmasına neden olabilir. Endişe edilecek bir durum olmasa da kedilerde alerjiye neden olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesinde yarar vardır.

2)Sigara Dumanı

Sigara dumanı, tüm canlılar üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Kedilerde de hapşırma başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.

Evinizde kedi besliyorsanız onların yanında sigara içmemeniz gerekir. Hem sağlık problemlerinin oluşmasına hem de kedinizin ömrünün kısalmasına neden olabilirsiniz.

3)Deterjan ve Temizlik Malzemeleri

Kedilerde hapşırma nedenleri arasında deterjan ve temizlik malzemeleri de yer almaktadır. Kimyasal içerikli malzemelerin kedilerin yakınların olması ya da temizlik yaparken kedinizin yanında olması hapşırmalarına neden olur.

Deterjan ve temizlik malzemeleri ile ev temizliği yaparken onları kendinizden uzak tutmaya özen gösterin.

4)Böcek İlaçları

Kedilerin hapşırmasına neden olan bir diğer durum ise böcek ilaçları ile haşere spreyleridir. Bazı evlerde böcek ilacı daha sıklıkla kullanılabilir. Bu durum, evde kedi varsa hapşırmasına neden olur.

Kedilerin solunum yolu, insanlar ve diğer canlılara göre daha hassastır ve sprey ya da ilaç gibi malzemelere karşı hassas olurlar. Bu da kedilerde hapşırmaya neden olur.

5)Mum-Tütsü

Hapşırma, kedilerde olağan bir durumdur. Yanında mum ya da tütsü gibi yanan ve duman çıkartan ürünler kullandığınızda da kedinizde hapşırma görebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kedilerin solunum yolu, insanlara göre daha hassastır. Yanlarında tütsü ya da mum gibi şeyler yaktığınızda onların hapşırmasına neden olabilirsiniz. Ancak korkulacak bir durum yoktur.

6)Küfler

Kedinizin yaşadığı ortam, direkt olarak sağlığını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer kedinizin yaşam alanı yeteri kadar steril değilse ve küf gibi durumlar varsa kedinizde hapşırma görebilirsiniz.

Küf, kedi sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkiler bırakabilir. Bu nedenle onların kafeslerini ya da odalarını sürekli olarak dezenfekte etmeniz, steril bir hale getirmeniz gerekir.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

7)Polen

Kedilerde hapşırmaya neden olan bir diğer durum ise polenlerdir. Eğer yaşadığınız bölgede polen varsa ve kediniz direkt olarak etkisinde kalıyorsa bu da kedinizin hapşırmasına neden olur.

Polen nedeni ile kedi hapşırması bir hastalık olmasa da önlem alınmadığında ileride solunum yolu hastalıkları yaşayabilirler. Bu nedenle kedinizi polene karşı korumanız gerekir.

8)İs-Yanan Malzemeler

Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan, sona kullanan kedi sahipleri, kedilerinin daha fazla hapşırdıklarına tanık olabilirler.

İs ya da yanan malzemelerden çıkan duman, kedilerin solunum yolunu etkilediği için hapşırmalarına neden olabilir. Buna da dikkat etmeniz gerekir.

9)Toz

Kediniz, evde gezinirken bir dolabın arkasına gizlenebilir, koltuk ya da kanepenin arkasına saklanabilir ya da bu alanlarda oyun oynayabilir.

Buralarda biriken tozlar, kedilerin burunlarına kaçtığında hapşırmalarına neden olabilir. Bu nedenle kedinizin yaşam alanının dışına çıkmamasına dikkat etmelisiniz ya da tüm alanları doğru şekilde temizleyerek tozlardan arındırmalısınız.

10)Kedi Kumu

Kedilerin hapşırmasına neden olan bir diğer unsur ise kedi kumudur. Çok ufak ve pudralı olan kedi kumu, kedilerde alerjiye neden olur ve bu da hapşırmalarına neden olabilir.

Kedi kumu seçerken doğru bir tercihte bulunmanız gerekir. Sadece hapşırma sorunu değil farklı problemlere de neden olabileceği için en iyi kedi kumunu seçenekleri arasından tercih yapmanızı öneririz.

Kedi Kumu Kokusu Nasıl Engellenir?

“Kediler neden hapşırır?” sorusuna genel olarak yukarıda saydığımız maddelerin neden olduğunu söyleyebiliriz.

Kediniz yukarıdaki durumlardan herhangi birisi karşısında hapşırıyorsa, bu kedinizin alerjen olduğunu göstermez. Kedinizin alerjisinin olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Her ne kadar alerjen etkisi ile hapşırmasalar da özellikle ilk defa sahiplendiğiniz kedide bu duruma karşı bir hapşırma görüyorsanız mutlaka veteriner hekime gösterin.

11)Kedilerde Enfeksiyon Kaynaklı Hapşırma

Kedilerde hapşırma nedenleri sadece yukarıda saydıklarımızla sınırlı değil. Eğer kedinizde enfeksiyon kaynaklı bir hastalık varsa bu da hapşırmasına neden olabilir.

hapşıran kediler

Ortada herhangi bir neden yok iken kediniz hapşırıyor ve bu durum uzun sürüyorsa mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz. Enfeksiyon kaynaklı hapşırma, kedilerde ciddi durumlara neden olabilir. Bu yüzden ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Enfeksiyon kaynaklı hapşırma, sadece kuru hapşırma ile kendini göstermez. Bunun yanında; kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler de kedinizde görebileceğiniz durumlardır.

Eğer kedinizde ani bir değişim ile birlikte hapşırma görüyor ve hapşırmanın uzun süre geçmediğini görüyorsanız mutlaka uzman veteriner ile görüşmeniz gerekir.

12)Üst Solunum Yolu Problemleri

Kedilerde hapşırma normal bir durum olarak karşılansa da üst solunum yolu hastalığı geçiren kedilerde bu duruma dikkat edilmelidir.

Kedinizde böyle bir hastalığın olup olmadığını anlamanız göz kararı ile öğrenebileceğiniz bir durum değildir. Eğer kediniz uzun süre hapşırmaya devam ediyorsa, mutlaka böyle bir sorun yaşayıp yaşamadığını öğrenmek için veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Kedilerde Hapşırma Tedavisi

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi kedilerde hapşırma son derece normal bir durumdur. Fakat yukarıda sıraladığımız hastalıklardan kaynaklı hapşırma durumu söz konusu ise kesinlikle tedavi alması için veteriner hekime göstermelisiniz.

Kedinizin hapşırması olağan bir şekilde devam ediyorsa endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Ancak alıştığınızın dışında uzun süreli bir hapşırma varsa bunun farklı nedenleri olabilir.

Alerjik bir hastalık, üst solonum yolu hastalıkları gibi birçok neden, kedinizin hapşırmasına neden olacaktır. Net çözüm ve tedavi uygulamak için mutlaka veteriner hekim ile görüşmeniz gerekir.

Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir mi?

Sevimli dostlarınızın hapşırması bir hastalık durumundan kaynaklı değilse, herhangi bir hastalık kapmazsınız.

Tabi buna ek olarak kedilerden insanlara geçebilecek hastalıklar vardır. Ancak hapşırma bunların içinde yer almaz.

Kedinizin sürekli hapşırması, size zarar vermese de psikolojik açıdan rahatsız olmanıza neden olabilir. Bu yüzden bu konuda destek almak için mutlaka veteriner hekim ile görüşmelisiniz.

Kedinizin hapşırmasına neden olan etkenleri ortadan kaldırmak için veteriner hekimin size vereceği ilaç varsa bunları düzenli kullanmaya özen göstermeli, beslenme ve bakım konusunda verdiği önerileri dikkate alarak kedinize bakım yapmalısınız.

Hapşıran kedi hasta mıdır?

Kediler normal durumlarda burunlarına kaçan toz ya da polenler karşısında hapşırabilirler. Bu bir hastalık durumu değildir. Fakat üst solunum yolu hastalıkları da kedilerde hapşırmaya neden olabilir.

Ev kedisi neden hapşırır?

Ev kedilerinin hapşırmalarına neden olabilecek birçok etken vardır. Koltuk ve dolap gibi eşyaların arkasındaki tozların burunlarına kaçması, sinek-böcek ilacının kullanılması, kimyasal içerikli temizlik malzemelerinin kullanılması, ev kedilerinin hapşırmasına neden olabilir.

Kedim hapşırıyor evde nasıl geçer?

Kediniz sık sık hapşırıyor ve bu durum devam ediyorsa öncelikle bol su içmeye ve ortamı temizlemeye özen gösterin. Eğer yine de geçmiyorsa veteriner hekimden destek almanız en doğrusu olacaktır.

Hapşıran kediye ne iyi gelir?

Kedilerin heyecanlanması da hapşırmasına neden olabilir. Eğer herhangi bir neden yoksuzun kediniz hapşırıyorsa mutlaka veteriner hekime gösterin.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup