Genel

Köpeklerde Ödüllendirme ve Cezalandırma Nasıl Olmalı ?

Köpek ödülleri özellikle eğitim zamanında çok tercih edilmektedir. Çünkü ödüller köpeğinizi teşvik etmek ve başarıya götürmek için iyi bir yöntemdir. Köpeklerin yaptığı olumlu davranışlar sonucunda onlara ödül vererek bu davranışları tekrarlamasını sağlamak için teşvik edebiliriz. Bugün ki makalemizde sizlerle köpek ödülleri ve cezaları hakkında bilgileri paylaşacağız.

 

Köpekler Nasıl Ödüllendirilir?

köpeklerde ödüllendirme

Köpeklerimize ödül verdiğimizi anlatmamız gerekmektedir. Yani, köpeğinize ödül verdiğiniz zaman bunu göstermelisiniz. Köpeğimizin bunu anlaması için yumuşak bir ses tonu kullanmak ve ödülünü vermeden önce köpeğe dokunmak işe yarayacaktır. Eğer bu teknik uygulanırsa köpeğiniz ödül aldığını anlayacaktır.

Köpeğiniz doğru bir davranış sergilediği zaman ödül verilmelidir. Sadece ödül vererek bir köpeği eğitmek mümkündür. Çünkü, köpek doğru davranışı sergileyip ödül aldığı zaman bunun doğru bir şey olacağını ve sonucunda ödül alacağını anlar. Ardından tekrar bu davranışı sergilemeye devam eder.

köpeklerde ödül ve ceza Burada köpeğin sahibinin yapacağı şey istenilen davranışı sabırlı şekilde beklemektedir. Köpeğiniz bu davranışı sergilediği zaman ödülü verilmelidir. Ödülü verirken de köpeğine ödülü neden aldığını anlatması gerekir. Tüm bunlardan sonra köpeğiniz yüksek ihtimalle dediklerinizi anlayacak ve komutlara olumlu yaklaşacaktır.

Ödül olarak genellikle mama ve oyuncak kullanılmaktadır. Ancak köpeğinizin ihtiyacı olan her şey bir ödül olarak görülebilir. Arada bir sürprizler yapılabilir. Köpeğiniz bunları gördükten sonra daha büyük bir istekle çaba gösterecektir.

 

Köpeklerde Ödül Maması 

köpeklerde ödüllendirme

Köpekler ödül mamaları için can atarlar. Bu yüzden köpek eğitimi sırasında en sık kullanılan seçeneklerden bir tanesidir. Köpekler doğru davranış sergilediği zaman onların bu davranışı sürekli hale getirmesi için kullanılabilir. Ödül mamasını abartmamak da önemlidir. Ödül mamasını sadece gerektiği durumlarda vermek gerekir.

Köpekler için en uygun ödül mamalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Köpekler Nasıl Cezalandırılır?

köpeklerde ödüllendirme

Köpek eğitimleri süresinde düzeltmeler vardır. Kesinlikle şiddet kullanılmamalıdır. Fiziksel şiddet sonucunda köpeğiniz sizden uzaklaşacaktır ve bu durum köpeğinizde travmaya yol açabilir. Uygulanacak şiddet köpeğin psikolojisini de oldukça kötü etkileyecektir.

Köpeğin cezalandırılması gereken durumlar olabilir. Bunlara verilebilecek bir örnek olarak; köpeğinizin çocuklara karşı agresif davranması gösterilebilir. Tabi ki sadece çocuklara değil, insanlara, diğer hayvanlara kötü davranışların düzeltilmesi gerekir.

köpeklerde ödüllendirme

Böyle durumlarda köpeğinize küçük derecede negatif davranışlar uygulayabilirsiniz ancak daha sonrasında bu davranışı nötrleyecek daha büyük bir pozitif davranış sergilemeniz gerekecektir. Bu davranışlar köpeğe ses yükseltmek, onunla konuşmamak, kızdığınızı belli etmek olabilir. Bu durumda istenilen davranışlardan vazgeçecektir.

Köpeklerle Nasıl Oyun Oynanır?

köpeklerde ödüllendirme

Köpeklerle oyun oynanması çok önemlidir. Çünkü köpeğinize yaptırmaya çalıştığınız itaat veya herhangi bir eğitim köpeğiniz için sıkıcı gelecektir. Bu yüzden eğitimlerin arasında eğlenceli oyun molaları yer almalıdır.

Oyun oynarken her iki tarafında eşit kazanmasına olanak sağlanmalıdır. Oyun sonucunda kimse daha üstün görülmemelidir. Asıl amaç köpeğinizle beraber eğlenmenizdir. Buradaki oyun oynama anlayışı köpeğinizle boğuşmak olmamalıdır. Bu durum uzun süreler içerisinde davranışsal bozukluklara yol açabilir.

Oyun oynamaktan kasıt iki kişinin beraber olduğu ve top, frizbi gibi materyaller kullanılarak oynanılan oyunlardır. Ayrıca burada köpeğin oyuncağa sahip olması çok önemlidir. Eğer köpeğinizin oyuncağı yakalamasına izin vermezseniz, oyuncağı yakaladığı zaman sizden uzaklaşacaktır. Bu yüzden oyun oynarken size oyuncağı getirdiğinde ona tekrardan vermeniz gerekmektedir. Bu yolu izlediğiniz taktirde köpeğiniz oyuncağı tekrardan size getirecektir.

Köpeğiniz ile oyun oynadığınız taktirde köpeğinizin stresi azalacak ve özgüveni artacaktır. Çünkü sonucunda köpeğin kazanması onu mutlu edecektir. Eğer köpeğin kazanması sağlanırsa daha kontrollü bir sinir sistemine sahip olan bir köpeğiniz olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup