Genel

Himalayan Kedisinin En Belirgin 7 Özelliği ve Bakım Önerileri

Sevecen, sessiz ve sakin karakter özelliğ sahip olan Himalayan kedisi, İran kedisi ve Siyam kedisinin çifteştirilmesi sonucunda ortaya çıkkmıştır. Bu cins kediler genellikle uysal yapıda oldukları için insan dostu olarak bilinir.

Himalayan kedisi gerek uysallığı olsun gerek sempatikliği olsun günümüzde insanlar tarafından en çok tercih edilen kedi cinsleri arasındadır. Genel görünüm itibariyle bu cins kediler somurtkan bir yüz ifadesine sahip olduğu için diğer türlerinden ayrışır. Sessiz, sakin bir ortamda yaşamayı sever ve düzenli olarak bakımına dikkat edildiğinde sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Himalayan Kedisinin Genel Özellikleri

Himalayan Kedisi Genel Özellikleri

Ülke:  Amerika Birleşik Devletleri
Bilimsel adı: Felis catus
Vücut yapısı: Toplu bir yapıya sahiptir.
Boyut: Orta ya da büyük boyut
Kürkü: Kahverengi, Beyaz, Sarı gibi renklere sahiptir.
Göz yapısı: Yuvarlak göz yapısına sahiptir.
Oyunculuk seviyesi: Yüksek
Çocuklarla arası: İyi
Hareketlilik: İyi
Eğitilebilirlik: Yüksek

Himalayan Kedisi Tarihi ve Kökeni

Himalayan Kedisi Tarihi ve Kökeni

Amerika Birleşik Devletlerinde İran kedisi ve Siyam kedisinin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan bir türdür. İlk olarak 1934 yılında çoğaltılmaya başlatılan bu ırk daha sonraki dönemlerde tanınmaya başlamıştır. Melez bir cins olan Himalayan kedisi, hem İran hem de Siyam kedisinin özelliklerini taşır. Somurtkan yüz ifadesi ile dikkat çekerek kısa süre içerisinde profesyonel yetiştiriciler tarafından ilgi görmeye başlandı ve 1950 yılına gelindiğinde tüm dünyada bu cins görülmeye başladı.

Himalayan kedisi, Amerikan üreticileri tarafından özel bir ilgiye tabii tutulmuştur. 1984 yılında İran kedilerinin biri türü olarak Uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilmiştir.

Himalayan Kedisinin Karakter Özellikleri

Himalayan Kedisinin Karakter Özellikleri

Sevimli ırklardan biri olan Himalayan kedisi,  karakter özelliği bakımından sevecen, sakin ve insan canlısı kişiliği ile popüler bir cinstir. Tüm canlılara karşı sevgi doludur ve evcil hayvanlarla tanışmaktan çok hoşlanır. Sahiplerini çok benimseyen bu cins kediler oldukça nazik ve bir o kadar da anlayışlı bir kişiliğe sahip olduklarını söyleyebiliriz. Yüksek zekâ seviyesine sahip olan Himalayan Kedisi sahibiyle vakit geçirmekten büyük keyif duyar.  Gürültülü ortamda bulunmaktan nefret eden bu cins kediler için mutlaka sessiz bir ortam sağlanması önemlidir.

Himalayan Kedisinin En Belirgin Özelliği

Himalayan Kedisinin En Belirgin Özelliği

🐱 İran ve Siyam kedisinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Himalayan kedisi yeni bir ırk olmasına rağmen bazı kurumlar tarafından cins olarak da kabul edilmektedir.

🐱 Bu cinste bir kedi ırkı almaya karar verdiyseniz bakımından tutun beslenmesine kadar dikkatli olunması gerekir.

🐱 Kendi has görüntüsüyle insanları büyüleyen Himalayan kedisinin görüntü bakımından en dikkat çekici yeri göz rengi ve tüy yapısıdır.

🐱 Ortalama yaşam süreleri 15 yıldır ancak düzenli beslenmesi ve sağlığına dikkat edilmesi sonucunda bu süre yükselebilir.

🐱 Sessiz ve sakinliği ile bilinen Himalayan kedisi sahibine karşı itaatkar ve sadık olma eğilimindedir.

🐱 Evin en güzel köşesinde rahat bırakıldığı takdirde saatlerce yerinden kalkmadan uzanabilir.

🐱 Bu cins ırka sahip olmak isteyenler için sahiplerinin bir hayli temkinli ve ilgili olması gerekir.

İlginizi Çekebilir:Agresif Kedilere Karşı Nasıl Yaklaşılır?, 4 Adımda Kedi Sakinleştirme Rehberi

Himalayan Kedisinin Olumlu ve Olumsuz Özellikleri

Olumlu Özellikleri ❗ Olumsuz Özellikleri ❗
Kucakta durmayı sever. Günlük tüy bakımına ihtiyaç duyar.
Sahibine karşı oldukça itaatkârdır. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için kapalı alanlarda durmalıdır.
Yaramazlık yapmaz, sakin bir kedi cinsidir. Bu kedi ırkından çok az sayıda vardır.
Evde uzun süre yalnız kalabilir. Gürültülü ortamlar için Himalayan kedisi yetiştirmek uygun değidldir.

Himalayan Kedisi Genel Bakımı

Himalayan kedisi bakımı ve kişisel temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi halde her kedi ırkında olduğu gibi bu cins kedilerde de enfeksiyon çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Sevimli kedinizin çok daha fazla sizinle bir arada yaşamasını istiyorsanız ihtiyaç duyduğu bakımına özen göstermenizde fayda var.

Hijyenik bir ev ortamında yetiştirilmesi gereken Himalayan kedisinin mikrop ve bakterilere karşı hassasiyeti vardır. Sahiplerinin düzenli olarak mama ve su kabının dezenfekte edilmesi gerekir. Bu temizleme işlemini yaparken sadece su ile yıkamanız yeterli olacaktır.

Himalayan Kedisi Tüy Bakımı

Özellikle Himalayan kedisinin günlük olarak tüylerinin fırçalanmasına ihtiyacı vardır. Ölü tüylerinin tiftiklenmemesi adına uygun bir kedi tarağı ile aşağıdan yukarıya fırçalanmalıdır. Bu işlem sayesinde ölü tüylerinden arınarak kopan tüyleri yutma olasılığının minimum seviyede olmasını sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? En İyi 5 Kedi Tarağı Önerileri


Himalayan Kedisi Kulak Bakımı

kedi

Kedinizin kulaklarının kirlendiğini düşünüyorsanız kediler için özel olarak üretilen kulak temizleme losyonu kullanarak, kulak bakımı temizliğini yapmanız gerekir. Bu sayede çeşitli enfeksiyonların önüne geçerek kedinizde toz, kir, parazit gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmazsınız.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? [Detaylı Anlatım✅]


Himalayan Kedisi Beslenme Önerileri

Himalayan Kedisi Beslenme Önerileri

Himalayan kedilerinin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslendiği takdirde ortalama  ağırlığı ortalama 15 yıl yaşam süreleri vardır. Bu cins kedilerin en iyi koşullarda yetiştirilmesi için ihtiyacı olan besin değerlerine uygun kaliteli mamalarla beslenmesi gerekir. Ancak mama tercihinde bulunurken kedinizin alerjisi olmayan mamalara yönelmek, sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli noktadır.

Himalayan Kedisi Sağlık Sorunları

Himalayan Kedisi Sağlık Sorunları

Himalayan kedisinin beslenme ve bakımına özen gösterildiği takdirde ortalama yaşam beklentisi 15 yıldır. Ancak bu cins bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz bazı kalıtsal hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucuda Himalayan cinsi kedilerde görülebilen bazı kalıtsal hastalıklar şunlardır;

  1. Polistik böbrek hastalığı,
  2. Solunum yolu problemleri,
  3. Hassas cilt sorunları,

Genel olarak bu ırkta rastlanan yukarıda belirttiğim bu kalıtsal hastalıklar için veteriner hekime düzenli olarak götürülmesi ve yavru döneminden itibaren aşılama işlemlerine özen gösterilmesi gerekir.

 Sık Sorulan Sorular

Himalayan Kedisi Saldırgan mıdır?

Himalayan kedileri uysal bir yapıya sahip oldukları için agresif davranışlar sergilemez.

Himalayan Kedisi Çocularla İletişimi Nasıldır?

Himlayan kedisi sevgi dolu bir cins olduğu için çocuklarla vakit geçirmekten büyük keyif alır.

Himalayan Kedisi Melez mi?

Himalayan kedisi İran ve Siyam kedisinin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu nedenle melezdir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup