GenelKedi

Kedi Aşı Takvimi [🔥 Kedi Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi 2020 🔥 ]

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerin aşılanması birçok ciddi hastalığa karşı korunmasında yardımcı olur. Bu kedi aşıları sağlıklı bakım programının kritik bölümünü oluşturur. 

Kedi Aşı Takvimi

Kediler yavruluktan yaşlılığa kadar sağlıklarını korumak için aşılamaya ihtiyaç duyarlar. Bazı hastalıklara küçük yaşta yakalanabilen kediler, yetişkinlik döneminde etkilenmeyebilir. Bu nedenle kedilerin yaşına uygun kedi aşı takviminin önemi çok büyüktür.

Aşılama çoğu zaman bir enjeksiyon yardımı ile deri altından uygulansa da, hap yada damla yöntemiyle de uygulanır. Her aşı enjeksiyonla verilmez.

YAŞ UYGULAMA
6-8 Haftalık Genel Kontrol + İç ve Dış Parazit (2 Ayda 1 Tekrarlanır)
8-10 Haftalık Genel Kontrol + Karma Aşı
9-11 Haftalık Genel Kontrol + Lösemi Aşısı
10-12 Haftalık Genel Kontrol + Karma Aşısı (1. Tekrar)
11-13 Haftalık Genel Kontrol + Lösemi Aşısı (1. Tekrar)
12-14 Haftalık Genel Kontrol + Kuduz Aşısı (3 Aydan Küçüklere Yapılmaz)
16-18 Haftalık Genel Kontrol + İç ve Dış Parazit (1.Tekrar) + Lösemi (2. Tekrar)
19-21 Haftalık Genel Kontrol + Veterinerin Önerdiği Kedi Aşı Takvimi

Yavru Kedi Aşıları

Bütün hayatlarının en korunmasız dönemini yaşayan yavru kediler, hem dış etkenlerden hemde bağışıklık sistemi zayıflığından dolayı kesinlikle aşı olmalıdır.

Doğduktan sonra anne sütüyle aldıkları antikorlar yavru kedilerin virüslere ve hastalıklara karşı ilk savunma sistemini oluşturur. Belirli bir süre sonra bu antikorlar artık yavru kedinin de gelişimiyle beraber onu bir takım hastalıklardan koruyamaz hale gelirler.

Yavru Kedinin İlk Aşısı

Farklı yollarla evimize aldığımız minik dostlarımızı barınaklardan sahiplenme, satın almayla ya da sokaklardan sahiplenme yoluyla evimize alabiliriz.


Barınaklardan ya da satın alma yoluyla sahiplendiğimiz yavru kediler genelde ilk aşılarını ilk sahiplerinde olmaktadır. Her ihtimale karşı minik dostumuzun sağlığı açısından veteriner onaylı yaptıralan kedi aşısı takvimini istemeniz gerekir. Eğer belgeler mevcut değil ise en yakın veterinerden kedimizin aşısını yaptırmalıyız.

İlginizi Çekebilir: Yavru Kedi Alınırken Dikkat Edilecekler!

Aşılama için götürdüğünüz veteriner yavru kedinizi güzel bir muayeneden geçirecektir. Kulak bakımı, pati bakımı gibi detay gerektiren ve sağlığı için önemli olan temizliklerini yapacak, dışkısını, ateşini ve ağız sağlığını kontrol edip kedinizin genel sağlık durumu hakkında size bilgi verecektir.

Yavru Kedi İç Parazit Aşısı / Hapı

Yavru kediler için ilk iç parazit aşısı 6 haftalıktan itibaren 8 haftalık olana kadar yaptırılmalıdır.

Henüz anne sütünü emmeye devam eden kediniz, en hareketli yavruluk dönemini yaşadığı için hiç rahat durmayacak ve her şeyle oynayıp ısıracak ve ağzına alacaktır.

Burundan ve ağzından giren virüsler bağışıklık ve sindirim sistemine zarar verir. Bundan dolayı yavru kedi aşı takviminin ilk ayağını iç parazit aşısı oluşturur. Bu aşı kedinin ilk yaşına girene kadar her iki ayda bir kere tekrar etmesi gereken aşıdır.

Veterinerler genellikle bu aşıyı iç parazit hapı ile yaparlar. Uzun gövdeli bir cımbızı andıran ekipman ile hapı, kedinin ağzından yemek borusuna doğru iterek yutmasını sağlar.

Yavru Kedi Dış Parazit Aşısı / Damlası

Yavru kediler için ilk dış parazit aşısı 6 haftalıktan itibaren 8 haftalık olana kadar yaptırılmalıdır.


Temas edilen başka kedilerden, toprakta uzun süre yaşayabilen bir çok virüse kadar, kedinizin derisine nüfus etmiş ya da edebilecek hastalıklar mevcuttur. Bu etken virüsler deride enfeksiyona, tüy dökülmelerine ve bazı bakterilerin insanlara dahi bulaşmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar?

Bundan dolayı yavru kedi aşı takviminin sarsılmaz bir ayağı da dış parazit aşısıdır. Kedi ilk yaşına girene kadar her 2 ayda bir kere tekrar edilmesi gerekir.

Veterinerler eskiden bu işlemi enjeksiyonla deriden vererek yapıyorlardı. Son yıllarda geliştirilen kedi dış parazit damlaları kullanışı açısından hem pratik hemde daha etkilidir. Kedilerin ağzı ile ulaşamayacağı yer olan ense bölümüne damlatılarak, vücudun dış parazitlerden (kene, bit, pire) temizlenmesi sağlanır.

Yavru Kedi Karma Aşısı

Yavru kediler için ilk karma aşı tam 8 haftalık oldukları zaman yapılır.

Viral enfeksiyonlardan korunma amacıyla yapılan bu aşı kedi sağlığı için önemli bir yere sahiptir. feline parvos, herpesVirus, Felin Calici gibi virüslere karşı etken koruma sağlayan kedi karma aşısı, kedilerin ilk ikinci ayından itibaren her yıl olmaları gereken bir aşıdır. Sürekli değiştirilen ve geliştirilen kedi karma aşısı, yayılan yerel hastalıkların da kedinize bulaşmasına engel olur.

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Yavru Kedi Lösemi Aşısı

Yavru kedi lösemi aşısı 12 haftalarını doldurduklarında yapılır.

Birbirleriyle kavga eden, tırmaklaşan, ortak yemek ve su kaplarını kullanan kedilerin yakalanabileceği ciddi bir hastalıktır. Çok nadir olarak doğumdan önce anne kedinin bu hastalığı taşıması yoluyla kediler enfekte olabilir.

Genellikle sokağa çıkan ve takibi yapılmayan kedilerin yakalandığı bu FeLv virüsü, kedilerde anemi ve lenfoma gibi çok önemli hastalıklara neden olur. Doğru teşhis ve zamanında müdahale edilmeyen kediler malesef ölebilirler

Kedinizin FeLv virüsü taşıyıp taşımadığını kan tahlili ile anlamak mümkündür. Kedinizi korumak için bu aşının yapılması şarttır. Diğer bir önlem olarak başka kedilerle teması önlenmeli, göz denetimi kontrolünde dışarı çıkarılmalıdır.

Önemli Not: Lösemi aşısını ilk aşı yapmaya gidildiğinde veterineriniz gerekiyorsa önerebilir. Öneriye istinaden 2 aylık iken yapılmış lösemi aşısının 4 aylık iken tekrar edilmesi gerekir. Yine de veterinerizin tavsiyesi doğrultusunda kedi aşı takvimi oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır.

Yavru Kedi Kuduz Aşısı

Yavru kedi kuduz aşısı kedinize en az 12 haftalık iken yaptırılması gerekir.

Kedilerin yabani hayvanlarla temasından bulaşan kuduz hastalığı, insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilmesi yönüyle gerçek bir tehdit oluşturan hastalıktır.

Her yıl dünyada 56.000 insan kuduz hastalığından ölmektedir. İnsanların kuduz hastalığını duyunca korkmasının nedeni semptomlarını gösterdiği zaman nerdeyse yüzde yüze ulaşmış bir hastalık olmasından kaynaklanır.

1 yaşına girmiş kedilerde kedi kuduz aşısının tekrar edilmesi gerekmektedir.

Kedilere Aşı Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genellikle kediler yapılan aşılara karşı bir reaksiyon göstermezler: gösterseler bile çok kısa sürer. Ancak kedinize herhangi bir aşının yan etkisi olarak bazı durumlar görülebilir.

Kedinize aşı yaptırdıktan sonra gözlemlemeniz gerekenler;

❗️ Ateş

❗️ Şiddetli uyuşukluk

❗️ İştah kaybı

❗️ Kusma

❗️ İshal

❗️ Enjeksiyon bölgesi çevresinde şişlik ve kızarıklık

❗️ Topallık

❗️ Kurdeşen

Yukarıda saydığımız yan etkilerden herhangi birini kedinizde farklılık olarak hissederseniz en yakın veteriner hekimine başvurmalısınız.

İlginizi Çekebilir: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Yetişkin Kedi Aşıları

Kedilerinizin yavruluk dönemi çoğu cinse göre 1 yıl kadar sürer. Yaşına girmiş bir kedi üremeye hazır demektir.

Yavruluk döneminin aksine, kedi aşı takvimi yetişkin kedilerde daha seyrek uygulanacak bir hal alır. Yavruyken tehlike altında olduğu ve daha sık yapılan aşılar artık yıllık olarak yapılarak kedinizin sağlığını koruyabilir hale getirebileceksiniz.

Yetişkin kedilerin aşı takvimini yıllık olarak planlayacak olursak yılda bir kere bu aşılar yaptırılmalıdır;

▪️ Kuduz Aşısı

▪️ Lösemi Aşısı

▪️ Karma Aşısı

Yetişkin kedilerin ay bazlı olarak yapılacak aşıları da;

▪️ Her 3 Ayda 1 kere İç Parazit Aşısı / Hapı ve Dış Parazit Aşısı / Damlası

Kedinizin sağlığı için rutin olarak 3 ayda bir genel sağlık kontrolü adı altında veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz. Yeni çıkan bulaşıcı ve yerel hastalıkların takibini yapan veterinerler, yeni çıkan aşıları da size önerebilirler.

Ücretsiz Kedi Aşıları

Genellikle bir çok veteriner aşılardan ücret alır. Bazı mahalle ve sokaklarda o semte mâl olmuş veteriner hekimler sokaklardan sahiplenilen kedilerden ilk aşılarının ücretini almamaktadır. Çok nadir görülen bir durum olsa da böyle iyi kalpli insanların olması mutluluk verici.

Bazı veteriner hekimler sokaklardan ve barınaklardan sahiplenilmiş kedilerin, kedi aşısı takvimini ücretsiz muayene ederek oluştururlar. Aşı ücretlerini alsalar bile kendi emeklerinin karşılığını istememeleri yine de mutluluk verici bir olaydır.

Kedi Aşısı Ücretleri

Her yıl kedi aşısı ücretleri bulunulan bölgeye ve piyasanın durumuna göre değişiklik gösterse de Türk Veteriner Hekimleri Birliği kedi aşısı ücretlerini 3 büyük ile göre fiyat aralıklarını her yıl dönemsel şartlara göre beliyor.

2020 Aralık ayı kedi aşısı ücretlerinin listesi şu şekildedir;

Aşının Adı İstanbul Ankara İzmir
Kedi Kuduz Aşısı Fiyatı 90TL 95TL 95TL
Kedi Lösemi Aşısı Fiyatı 110TL 95TL 90TL
Kedi Karma Aşısı Fiyatı 110TL 95TL 90TL
Kedi FIV Aşısı Fiyatı 145TL 140TL 140TL
Kedi İç Parazit Aşısı Tablet Fiyatı 75TL 65TL 60TL
Kedi Dış Parazit Aşısı Fiyatı 60TL 60TL 60TL

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Verdiginiz bilgilerle gercekten ne kadar çok şeyi bilmedigimizi ögrendik kedimize bu bilgilerden sonra daha güzel bir hayat icin cabaliyacagız teşekkürler 🙂

  2. Merhabalar
    Genellikle yavru kedilerde görünen Fip hastalığının önüne geçmek için yavrumuzun gençlik aşılarını ihmal etmemeliyiz. Ayrıyaca kedi tüyü bazı insanlarda alerjiye yol açmakta, kedinizin tüyünden ve nefesinden etkilenmemeniz için muhakkak iç parazit aşılarını zamanında yaptırınız 😌

  3. Yeni kedi sahibi oldum ve öğrenmem gereken gerçekten çok şey varmış verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim çok yararlı oldu benim için 🙏

  4. Vermiş olduğunuz yararlı bilgiler için teşekkürler, her kedi sahibinin bu bilgilere ihtiyacı vardır 😌

  5. Kediler hakkında bilmediğim bütün bilgileri sayfanızdan takip ediyorum, doğru bildirimler ve yararlı bilgileriniz için teşekkürler 🙏🏽

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup