Kedi

Kediler Neden Mırlar? Mırlamanın Bilimsel Olarak Nedenleri Ve Anlamları

Yeni doğmuş yavru kediler, kendilerini rahat ve güvede hissetleri bir ortamda mırlarlar. Kedi mırlaması, bir problem değil aksine kedilerin mutlu olduklarını gösteren bir işarettir.

Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre kediler, 60 farklı ses çıkartırlar. Miyavlama, hırıltı ve mırlama seslerinin her biri farklı bir şeyi anlatmak için kedilerin kullandıkları ses tonları olarak değerlendirilir.

Kediler Neden Mırlar?

Kedilerde mırlama, miyav sesinden sonra en sık duyulan seslerden biridir. Kediler, rahat bir ortamda olduklarında, neşeleri yerinde olduğunda mırıldarlar.

Örneğin kediniz için özel bir alan tahsis ettiniz ve içerisine kedinizin sevebilecekleri oyuncakları ya da farklı objeleri koydunuz.

Bir süre kedinizi gözlemleyin, kediniz eğer kendini kendine ayrılmış alanda rahat ve mutlu hissediyorsa mırıldanmaya başlayacaktır.

Bazı kedi cinsleri diğerlerine göre daha çok mırıldayabilir yada daha az mırıldayabilmektedir. Genelde cins kedilerin mırıldamaları daha düşük desibeldedir.

Kedilerde mırıldama, farklı nedenlerden dolayı da duyulabilen seslerdir. Mesela sahibinden bir şey isterken, bebekler gibi nazlanarak isterse miyavlamak yerine mırlamayı tercih edebilir.

Yani “kediler neden mırlar?” sorusuna verilecek en kestirme cevabın “kediler kendilerini mutlu hissettiklerinde miyavlamak ya da hırlamak yerine mırlamayı tercih ederler.”

Kedilerde mırlama sesinin başkaca nedenleri de vardır. Mesela acı çektiklerinde, doğum sancısı yaşadıklarında da mırlama sesi kedilerden çıkar.

İşin temelinde “kediler neden mırlar?” sorusuna yanıt bulmak için kedinin içinde olduğu durumu iyi sentezlemek gerekir.

Kedilerin mırlamalarında birçok etken olabilir. Yukarıda kedilerin mutlu olduklarında mırladıklarından söz etsek de yapılan araştırmalara göre çok daha farklı nedenlerden dolayı da kediler mırlarlar.

Kedilerde mırlamanın en çok bilinen nedenleri;

  • Kediler, mutlu iken, mutsuz iken, doğum sancısı çekerken hatta ölmek üzere iken bile mırlarlar.
  • Hamile iken: Kediler hamilelik dönemlerinde yaşadıkları sancıların etkisiyle mırlayabilirler. Bu durumda, sancılarını hafifletmek için veteriner hekimin önerileri doğrultusunda hareket etmek gerekir.
  • Gergin ve Korkulu olduklarında: Kedilerde mırlama nedenlerinden biri de gergin ya da korkulu olmaları olarak değerlendirilir. Bu durumda kedilerde buna neden olan etkenleri ortadan kaldırmak gerekir.
  • Veteriner Kontrolünde: Kedilerde mırlama, veteriner kontrolü yapılırken de duyulabilen bir sestir. Yabancılık çektiği için tepki vermek amacıyla da bu sesi çıkartabilir.

Kedi Mırlaması Sahibine Ne Anlatır?

Yukarıda saydıklarımız kediler neden mırlar? Sorusuna verilebilecek yanıtlardır. Her birinin kendine özel bir anlamı vardır ve sahibinden bir isteklerinin olduğunu gösterebilir.

Bu tip durumlarda yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilerin mırlama sebebini tespit ettikten sonra gerekli müdahaleyi yapmaktır.

Ancak mutlu iken mırlama konusunda herhangi bir şey yapılmasına gerek yoktur aksine mutluluklarının devam etmesini sağlayacak ortamları hazırlamakta yarar vardır.

İlginizi çekebilir: Kedileri kokusuyla kendisine bağlayan matatabi nedir?

Kediler Okşanınca Neden Mırlar?

Kedilerde mırlama nedenlerinden biri de okşanmalarıdır. Kediler okşandıklarında da mırlamaya başlarlar. Özellikle bu durumlarda daha yüksek sesle mırladıklarına tanık olabilirsiniz.

Mırlayan Kedi

Kediler okşandıklarında mırlamalarının nedeni aslında sahibi ile duygusal bir iletişim halinde olduğunu gösterir.

Kedi sahipleri, kedileri ile oynarken ya da yanı başlarında oturan kedilerini okşadıklarında kedinin mırlaması, sahibinin kalbine bir sinyal gönderir.

Sahibi olarak kedinizi okşadığınızda çıkarttığı bu ses, onun mutlu olduğunu ve sizden memnun olduğunu gösterir.

Ancak kedinin kendi sahibi dışında başka birinin okşamasında aynı sesleri çıkartmayabilir. Çünkü kedilerin duyguları daha çok sahiplerine karşı daha fazla aşikardır. Bu nedenle her kişinin okşamasına karşı mırlamayabilir.

İlginizi çekebilir: Kedilerde stress belirtileri ve nedenleri

Kedi Mırlamasının İnsan Üzerinde Etkisi Var mı?

Kediler neden mırlar? Sorusuna yeteri kadar cevap verdiğimizi düşünüyoruz. Bir de yapılan ilginç bir araştırmadan söz etmek istiyoruz.

Kedilerin mırlamasının insan üzerinde oldukça olumlu etkilerinin olduğu yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Bazı hayvan araştırmacıları, kedi mırlamasının insan üzerinde iyileştirici etkiye sahip olduğunu söyler. Yapılan araştırmalara göre kediler belli 25 – 150 Hertz aralığında tutarlı ve dengeli bir model oluşturarak mırlar.

Yapılan araştırmanın devamında bu aralıktaki ses frekanslarının insanlarda kemik yoğunluğunu iyileştirdiğini ve kemik sağlığına faydalı olduğunu göstermiştir.

Kedilerin Çıkarttıkları Diğer Sesler ve Nedenleri

Yavru kediler, yaşadıkları ortamlarda farklı sesler çıkartılardır. Klasik “miyav” sesi ile kedi hırıltısı ve bunun gibi farklı seslerin her birinin aslında birer anlamı olduğunu söylemek gerekir.

Sadece kediler değil, diğer tüm hayvanlar, klasik çıkarttıkları sesler dışında da farklı sesler çıkartırlar. Zeologlara göre kediler 60 farklı ses çıkartabilirler. Ancak sahipleri ya da diğer insanlar, sadece birkaç sesi birbirinden ayırt edebilirler.

Klasik “miyav”

Kedilerin çıkarttıkları miyav sesi, klasik olarak herkes tarafından bilinir. Gırtlaktan çıkan bu ses, yavru kedilerde; korku, endişe, yalnızlık ya da açlık gibi durumları ifade eder.

Kedilerin en çok çıkarttıkları “miyav” sesi, büyüme dönemlerinde farklı duyguları ya da halleri belirtmek için çıkmaya devam eder.

Kendini yalnız hissettiğinde, acıktığında, anne kedi ise yavrusunu aradığında ya da iki kedi arasında iletişim kurulduğunda da klasik miyav sesi duyulur.

“Cıvıltı” sesi

Her kedide olmasa da bazı kediler cıvıltı sesi çıkartır. Cıvıltı sesi, bir anlamda sahibi ile iletişime geçtiğini gösterir ve bu da çok yakından ilgilenilen ve bazı kedi türlerinde görülen bir durumdur.

Hayvan davranışları üzerinde araştırma yapan kişiler, kedilerin kuş gibi cıvıltı sesi çıkartması ile hırıldama sesi çıkartmasını birbirinden ayırt ederler.

Küçük dairelerde ya da küçük ortamlarda kuş gibi cıvıldayan kediler üzerinde yapılan araştırmaların sonucunda bu sesleri çıkartan kedilerin mutlu oldukları saptanmıştır.

Oyun oynarken bir yerden başka bir yere sıçrarken ya da sevdiği bir oyuncağı ile oynarken kediler cıvıltı sesi çıkartır.

Hayvan davranışı uzmanı Amy Shojai, Inserve‘e kediler hakkında yaptığı bir değerlendirmede “kedilerin keyifli oldukları zamanlarda birçok farklı sesi çıkartabilir” şeklinde açıklama yapar.

Inserve‘e göre kedilerin çıkardıkları ‘cıvıltı’ ve titrek ses, mutlu oldukları zamanlarda çıkarttıkları seslerdir ve bu sesleri sadece sevdikleri insanların yanında ya da tek başlarına oyun oynarken mutlu olduklarında çıkartılar.

İlginizi çekebilir: Kedilerde ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?

“Hırıltı” Sesi

Kedilerden duyulan farklı bir ses ise hırıltıdır. Yine bu konuda hayvan davranışı üzerine çalışan Frania Shelley-Grielen’e göre kedilerin hırıltı sesi çıkartmalarındaki en büyük neden, kedilerin bir şeylere sinirlendiğini belirtme şeklidir.

Grielen’e göre kedilerin hırıltı sesi çıkartmalarındaki ana neden genellikle beğenmedikleri bir yiyecek karşısında ya da sevmediği bir cisim görmelerinden kaynaklanır.

Yani işin özetinde kedilerin hırıltı sesi çıkartmalarındaki ana neden, sinirli ya da öfkeli olma durumlarını açık etmek için çıkarttıkları sestir.

Amy Shojai, kedilerin hırıltı sesi çıkartmalarındaki neden konusunda Grielen’e katılır ve ilave eder.

Shojai’ye göre kedilerin hırıltı sesi çıkartması, son derece öfkeli olduklarını ve karşısındaki nesneye bir anlamda küfür ettiklerini gösterir.

Amy Shojai, kendi kedisinde gözlemlediği bir durumu söylerken, “Benim kedim eskiden televizyonun üzerine çıkmak gibi yapmaması gereken şeyleri yapmadan önce hırlardı. Yani aslında kendisini ele veriyordu” der.

Aslında buradan da anlaşılacağı üzere, kediler sadece bir şeye sinirlendiklerinde değil aynı zamanda yapmamaları gereken bir davranışı sergilemeye kalkışmadan önce de hırıltı sesi çıkartabilirler.

Mırıldayan Kedi

Sonuç olarak; Kediler neden mırlar? Sorusuna verilebilecek birçok yanıt vardır. Ancak ne olursa olsun kedinin durduk yere mırlama ya da diğer sesleri çıkarttıklarını söylemek doğru değildir.

Kedi severler olarak kedinizin çıkarttıkları seslerin ne anlama geldiğini ve bu tip durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiği üzerinde araştırma yaptığınızda nasıl davranmanız gerektiğini daha iyi anlayabilir ve buna göre davranarak kedinizin mutluluğa ihtiyacı varsa mutlu olmaları için gerekenleri yapabilirsiniz.

Ya da ağrılı ve sancılı geçirdiği bir dönemde ise bunu hafifletmek için ne yapmanız gerektiğini mırlama sesi ile daha iyi anlayabilirsiniz.

Diğer makaleye devam et: Kedilerde zeka gelişimini destekleyen en iyi oyuncaklar

Kedilerde mırlamanın anlamları

Kediler mutluyken, sevindiklerinde ve oynarken mırlarlar. Bu mırlama yapılan davranışın kedinin hoşuna gittiği anlamına gelir.

Hasta kediler mırlar mı?

Kediler hastayken de mırlar. Bilimsel olarak mırlamanın kemik sağlığına iyi geldiğini ve desteklediğini bilim adamları açıklamıştır.

Kedi mırıltısı insanlara iyi gelir mi?

Mırlama kedilere yarar sağlamakla kalmak insanlar da huzur verici etkisi vardır. Ayrıca kedi mırlamalarının insan psikolojisi üzerinde düzenleyici etkileri vardır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup