Sağlık

Kedilerde öksürük

Soğuk havalar etkisini göstermeye başladı, haliyle evcil hayvan sahipleri minik dostları için tedbir almak zorundadırlar. Sık görülen kış hastalıklarından biri olan kedilerde öksürük de kış hastalıkları arasında yer almaktadır.

Kedilerde Öksürük

Kedilerde öksürüğün soğuklara bağlı olarak farklı nedenleri bulunmaktadır. Solunum sisteminin düzgün çalışmamasından dolayı meydana gelen öksürük nedenleri; soğuk algınlığı, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ile alt veya üst yolunum rahatsızlıklarından dolayı meydana gelebilmektedir. Bu gibi sorunların önüne geçebilmenin en güzel yöntemleri; kediyi sıcak tutmak, cereyandan uzak tutmak ve kış geldiği için besinlerine dikkat ederek beslemektir. Bu önemli esaslara dikkat edilerek kedi bakımı yapıldığında kedilerde öksürük sorununu ortadan kaldırmak mümkündür.

Kedilerde Öksürüğün Diğer Nedenleri

Kedilerdeki soğuk algınlığı elbette öksürmelerine neden olabilir ancak bunun haricinde de farklı etkenlerden dolayı kedilerde öksürük görülebilmektedir. Özellikle yaşı ilerlemiş kedilerde daha sık görülen kardiyovasküler rahatsızlıklarda, kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili sorunlarda da kediler öksürmeye başlar. Yine bu durumu atlatabilmenin en kolay yolu beslenmelerine dikkat etmek, veteriner hekime göstererek gerekli ilaçları almak ve kediye vermektir.

Kedim Öksürüyor Ne Yapmalıyım?

Kedilerin öksürmeleri farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır bu nedenle paniğe kapılmadan öncelikle kedinizin neden öksürdüğünü bulmanız en doğrusu olacaktır. Kedilerde öksürük problemini çözmeye giderken öncelikle dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır bunlar; kedinin yaşı, cinsiyeti, aşıları, beslenme durumu, ortamda birden fazla kedinin olup olmadığı, ortamın temizliği, havalandırma durumu, kedinin ev ya da sokak kedisi olup olmadığı gibi detaylardır. Çünkü kediler her zaman soğuk algınlığından dolayı öksürmezler. Yaşam şartları, yaşı ve cinsi gibi nedenlerden dolayı da öksürebilmektedirler.

Veteriner Hekime Gidin

Panik yapmamakla birlikte kedinizde öksürük meydana gelmiş ve uzun süre kesilmiyorsa kesinlikle kendi başınıza hareket etmemeniz gerekiyor. Alanında uzman bir veterinere göstererek sorunun nedenlerine inilmesi gerekmektedir. Veteriner hekimin vereceği ilaçlar veya uygulamanızı istediğiniz tavsiyeleri dinleyerek kedinizin yeniden sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Hazır soğuk havalar gelmişken sokak kedileri için de duyarlı olmanızı bekliyoruz.

Kedileri Öksürükten Korumak İçin Yapılması Gerekenler

kedilerde öksürük

Kedileri öksürükten korumak için dikkat etmeniz bazı durumlar vardır. Bunlar;

  • Kedilerin yanında sigara içmemek,
  • Kedilerin bulunduğu ortamda parfüm kullanmamak,
  • Kum kabının temizliğini düzenli olarak yapmak,
  • Viral enfeksiyonlardan korunması için aşılarını düzenli olarak yaptırmak,
  • İç ve dış parazit uygulamalarını düzenli olarak yaptırmak,
  • Kedilerde aşırı kiloyu engellemek,
  • Kedilerde stresi minimuma indirmek,
  • Çok tozlu kedi kumu kullanmamak,

olarak sıralanabilir. Yukarıdaki tavsiyelerimizin kesin olarak öksürüğe engel olacağını söyleyemeyiz, ancak kedilerin solunum yolu sağlığı için bunlara dikkat edilmelidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup