Kedi

Obez Kedilere Ne Yapılması Gerekir?

Kedileri elinize aldığınız zaman kaburga kemiklerini hissedebiliyor olmanız gerekiyor. Kedilerin kaburgasının üzerindeki yağ tabakası incedir. Eğer yağ tabakası oynayabiliyorsa ve bastırdığınız zaman kaburgalarını hissedebiliyorsanız şişman bir kediniz var demektedir. Ancak yağ tabakası oynamıyorsa ve bastırdığınız zaman kaburgasını hissedemiyorsanız obez bir kediniz var demektir.

Obez kediler görüntü olarak kendisini belli edecektir. Bacakları olduğundan daha kısa görünür ve karnı aşağı doğru sarkmıştır. Aynı zamanda boyun altı daha kilolu durur.

Kedilerde Obezite Ne Tür Sorunlara Yol Açar?

obez kedilerde sağlık

Obezite doğrudan karaciğere zarar verebilir. Çok hızlı kilo verenlerde karaciğer yağlanması çok sık görülür. Bu yüzden hızlı kilo vermiş olan kedilerin kontrol altına alınması gerekir. Ayrıca kilo kolesterolü yükselttiği için kalbe de zarar verebilir. Kilo almış kedilerde bu tür rahatsızlar daha sık görülür. Ciltteki yağlanmalar cildin temel yapısını bozmaktadır. Yani şişman bir kedinin sağlıklı bir cildi ve tüyleri yoktur. Dolayısıyla şişman kedilerde tüy dökülmesi daha sık görülmektedir.

Obezitenin Sebepleri

obez kedilerde sağlık

Kedilere çok mama vermek obezitenin temel sebebidir. İkinci sebep ise kedilerin az egzersiz yapmasıdır. Yani kedinizin hareket etmesine izin vermezseniz, uygun oyuncak sağlamazsanız, onunla oynamazsanız kediniz obeziteye yatkın olacaktır. 

Tabi ki genetik faktörlerinde de önemi vardır. Kedinin ailesi şişman ise kedinizin şişman olma ihtimali de yüksektir. Bu yüzden bu kedilere daha iyi bir diyet programı ve egzersiz programı düzenlenmelidir. Ev kedilerinde obezite daha sık görülür. Çünkü sokak kedileri her gün hayatını devam ettirebilmek için çalışmaktadır. Örneği arabadan, köpeklerden, başka hayvanlardan, insanlardan kaçması gerekmektedir. Dolayısıyla evde yaşayan kediler obeziteye daha yatkın olacaktır.

Obez Kediler İçin Diyet

obez kedilerde sağlık

Obez kediler için düzenlenmiş kuru mamalar ilk başvurulması gereken yerdir. Çünkü bu besinler için çalışılmış, test edilmiş ve obez kediler tarafından denenip piyasaya sürülmüştür. Ayrıca bu mamalar daha fazla tok tutup daha az yemesini sağlamaktadır. Çoğu zaman bu mamalar işe yaramaktadır.

Eğer kediniz bu mamaları kullanarak kilo verdiyse beslenmesine dikkat edilmelidir. Sürekli yedirilmemesi gerekir. Kesinlikle kedilere kendi yediğimiz yiyeceklerden vermemeniz gerekir. 

Ayrıca lifli gıdalar da zayıflamaya yardımcı olacaktır. Aslında obez mamalarının temelinde lif vardır. Lifli gıdalar daha uzun sindirildikleri için daha fazla tok tutuyorlar. Ayrıca sindirim sistemini daha fazla çalıştırdığı için de daha fazla kalori yakmasını sağlıyor. Böylece kediniz zayıflayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken kediler için özel olan lifli gıdaları kullanmanızdır.

Obez kediler için özel olarak hazırlanmış olan mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Obez Kediler İçin Egzersiz

obez kedilerde sağlık

Kedileri oynatmak oldukça kolay bir eylemdir. Çünkü kediler genel olarak oynamayı çok sevmektedir. Örneğin kediniz yatarken önünde hareketli bir şey varsa kalkıp onunla oynamaya başlayacaktır. Dolayısıyla kedinize egzersiz yaptırmak için önüne hareketli bir şeyler koyarak oynamasını sağlamalısınız. 

Yalnız kaldığı zamanlarda tek başına oynayabilecekleri oyuncaklar bulunmaktadır. Bu oyuncaklardan tedarik ederek kedinizin yalnızken bile oyun oynamasını sağlayabilirsiniz. Kediler genel olarak tek başına oyun oynayabilmektedir. 

Kedilere özel olarak üretilmiş oyuncaklar için buraya tıklayabilirsiniz.

obez kedilerde sağlık

Bununla beraber eğer günün belli saatlerinde kediniz yalnız kalıyorsa iki kedi bakmanız daha iyi olabilir. Böylece kediniz hem sosyal açıdan hemde oyun oynamak açısından kolaylık olacaktır. Çok ileri seviye obez kedilerde koşu bandında yürüme ve yüzme gibi etkinliklerde yaptırılabiliyor. Ancak o seviyeye gelmeden oyun oynamasını sağlarsanız buna gerek kalmayacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup