Kuşlar

Muhabbet kuşları konuşmayı ne kadar sürede öğrenir?

Muhabbet kuşları, konuşmaya en yatkın hayvanlardandır. Erkek kuşlar daha hızlı ve daha fazla konuşma becerisine sahip olurken, dişi muhabbet kuşları da gerekli ilgi gösterildiğinde konuşabilirler.

Eve ilk defe muhabbet kuşu alacakların dikkat etmeleri gereken bazı detaylar vardır. Bunlar üzerinde hassasiyetle durulduğunda kuşların kısa sürede konuşabilmesi olağandır. Muhabbet kuşları, eve geldikten itibaren 1 hafta kadar yanına pek yanaşılmaması gereken kuşlardır, ancak bunu yaparken tamamen uzak durmak doğru değildir çünkü kuşun sizin kokunuzu alması ve alışması gerekiyor. Daha sonra elinize almaya başladığınız ilk andan itibaren hafif ses tonlarıyla muhabbet kuşunuza seslenmeniz, konuşmaya başlaması için uygulayabileceğiniz ilk adım olmalıdır.

Muhabbet Kuşları Konuşmayı Ne Kadar Sürede Öğrenir? 

Kuşların konuşabilmeleri veya konuşamamaları, tamamen sahibinin gösterdiği ilgiye ve kuşun türüne bağlıdır. Bazı cins kuşlar konuşmayı beceremezler veya çok daha geç sürede konuşabilirler. Yavru kuşlar ise yetişkin kuşlara göre biraz daha geç konuşmaya başlarlar ancak yavruluk döneminde verilen eğitim sonrasında kuşun yetişkinlik çağına erişmesi, çok kısa sürede söylenen kelimeleri ezberlemesini sağlar. Bu nedenle en uygun dönem yavru iken eğitim vermektir. Tabi ki kuşlar, dişilik ve erkeklik kategorisine göre de konuşmayı daha erken veya daha geç öğrenebilirler ama ortalama süre vermek gerekirse 1 yıla kadar gerekli ilgi gösterildiğinde tüm kuşlar az da olsa konuşmaya başlarlar.

Muhabbet Kuşum Neden Konuşmuyor?

Kuşlar, konuşmaya yatkın hayvanlar olsa da yukarıda da dediğimiz gibi bir kuşun konuşmayı öğrenebilmesi tamamen sahibinin gösterdiği ilgiye bağlıdır. Kuşlar yavruluk dönemini ilk 6 ay içerisinde yaşarlar ve bu dönem içerisinde kuşun dişi veya erkek olduğu anlaşılamaz. Dolayısıyla yavru iken aldığınız kuşun hemen konuşmaya başlamasını beklemeniz yanlıştır.

İlk 6 ay boyunca yeteri kadar ilgi gösterin, daha sonra cinsiyeti belli olduğunda eğer dişi ise biraz daha sabırlı olmayı deneyin, çünkü dediğimiz gibi dişi muhabbet kuşları, erkek muhabbet kuşlarına göre daha geç konuşmaya başlarlar. Kuşlar konuşmadığı için petshop mağazasına götürüp değiştirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir.

Muhabbet Kuşunun Konuşması İçin Yapılması Gerekenler

Muhabbet kuşlarına konuşma eğitimi vermek oldukça sabır gerektiren bir davranıştır. Bu yüzden uzun ve ısrarlı olmak gerekir. Kuşlarda konuşma eğitimi vermek için kullanılan bazı yöntemler bulunur. Bu yöntemler sayesinde daha kısa sürede konuşma sağlanabilir. Özellikle aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz gerekir.

  • Kafesin içerisinde ayna, top ve kuş oyuncaklarına yer vermeyin. Bu oyuncaklar kuşunuzun dikkatini dağıtmaya yol açabilir.
  • Muhabbet kuşunun yanına yeni bir kuş gelmesi de konuşmasına engel olacaktır.
  • Kuşlara öğretilmek istenen ilk kelimeler sert ünsüzleri (p,ç,t,k) içermelidir.
  • Gün içerisinde sürekli olarak aynı kelimeyi tekrar etmek bu süreci hızlandıracaktır.
  • Muhabbet kuşlarının ilk kelimeleri için “babacık, aşkım, cici kuş” gibi kelimeler tercih edilebilir.

Muhabbet Kuşu Konuşturma Teknikleri isimli yazımızdan konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup