Kuşlar

Civciv Yetiştirilirken Nelere Dikkat Edilmelidir? Nasıl Yetiştirilir?

Civcivler en tatlı yavru hayvanlardan bir tanesidir. Genelde endüstriyel amaçla beslenen civcivler aynı zamanda çocuklar tarafından da sevilerek beslenmektedir. Çevremizdeki bir çok kişi çocukken civciv beslemiştir. Bu civcivlerin bir kısmı tavuk veya horoz olarak yaşamlarını sürdürmeyi başarmıştır.

Aynı zamanda doğru koşullar altında beslendiği sürece civciv beslemek oldukça kolay ve keyiflidir. Bu durumda alınması gereken önlemlere ve sağlık bakanlığının regülasyonlarına uyulması gerekmektedir. Tüm bu koşullar sağladığında civcivleriniz sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.

Civciv Yetiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başta bahsettiğimiz üzere civciv yetiştirmesi çok zahmetli bir iş değildir. Temiz su ve civciv yeminiz olduğu sürece başka bir beslenme malzemesine ihtiyacınız olmayacaktır.

Beslenme malzemeleri haricinde civciv büyütme makinesine ihtiyacınız olacaktır. Bu makine ortamın sıcaklığını civcivler için optimum sıcaklık değeri olan 33 dereceye sabitlemektedir. Aynı zamanda civcivlerin gelişimini destekleyen kırmızı bir ışık yaymaktadır. Civcivlerin tüyleri çıktığı zaman 6 haftalık olana kadar ortam sıcaklığını her hafta 1 derece düşürmeniz önemlidir.

Tavuklar Nasıl Kuluçkaya Yatar?

Civciv satın almanın yanında kendiniz de civciv üretimine başlayabilirsiniz. Bunun için kümesinize bir adet horoz ve bir adet yetişkin bir tavuk almanız gerekmektedir. Burada en önemli nokta tavuğun kuluçkaya yatma isteğidir. Genellikle yapay ortamlarda yetiştirilen tavuklar içgüdüsel olarak kuluçkaya yatmak istememektedir. Dolayısıyla seçeceğiniz tavuğu önceden araştırmanız en doğru davranış olacaktır. Kuluçkaya yatırılmış bir yumurtadan civciv çıkması 21 gün sürmektedir.

Sağlıklı Bir Civciv Kümesi İçin Gerekenler

Çoğu kaynağa göre farklı yaşlardan oluşan bir kümese sahip olmak sağlık açısından tehdit oluşturabilmektedir. Bu yüzden horoz ve tavuk seçimi yapılırken benzer yaşlardaki hayvanları tercih etmek doğru bir karar olacaktır.

Bunun yanında kümesinizdeki civcivlerin günün her saatinde temiz suya erişimi olması gerekmektedir. Civcivlerin bulunduğu zeminde en az on santimetre kalınlığıda talaş bulunmalıdır ve bu talaşın üzerine kağıt örtülmelidir. Bu kağıdın üzerine rastgele yem dökerek civcivlerin gezerek yem yemesine imkan verilmelidir. Kümesin sağlıklı olması için bu kağıdın her gün düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Son olarak civcivlerin ilk haftasında bulundukları ortamdaki ışığın kırmızı renkli olması gerekmektedir. Çünkü beyaz ışık tüylerinde beyaz lekelere ve istenmeyen sararmalara yol açabilir. Bu lekeler civcivlerin sağlığını tehdit etmektedir.

Yavru Ördekler Nasıl Beslenir? isimli makalemize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup