Kuşlar

Güvercinler Yönlerini ve Yuvalarını Nasıl Bulur?

Güvercinler diğer hayvanlara göre daha kompleks ve gizemli bir yapıya sahiptir. Bu hayvanlar bir çok bilim insanı ve hayvan severler olarak bir sır olarak kabul edilir. Kuşlarda bulunan altıncı his güvercinlerde üst düzeydedir.

Güvercinler yaşadıkları yerden çok uzak bir konumda gözleri kapalı bir şekilde uçurulduklarında bile evlerine bulabilmektedir. Bunu yaparken dünyanın manyetik alanını algılayarak yönlerini bulabilmektedir. Aynı zamanda ses ve koku duyularını da kullanmaktadır. Bunun yanında güneşin pozisyonunu da referans alarak yönlerini doğru bir şekilde bulabilmektedir.

Eski Roma’dan İkinci Dünya Savaşı zamanlarına kadar güvercinler mesaj taşımak için kullanılmıştır. Bu durum insanlık tarihinin en başından beri böyle devam etmiştir. Bunun sebebi ise tabi ki güvercinlerin yönlerini en doğru şekilde bulabilmesiydi. Güvercinlerin yönlerini bulma konusunda referans aldıkları temel verinin dünyanın manyetik alanı olduğu öne sürülmektedir, ancak bu manyetik alanı nasıl algılandıkları henüz çözülememiştir. Güvercinlerin yönünü bulması konusundaki yapılan deneyler ve araştırmalar hala devam etmektedir.

Güvercinler Manyetik Alanı Algılıyor

güvercinler yönlerini nasıl bulur

Geçtiğimiz dönemlerde bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarla beraber güvercinler dünyanın manyetik alanına maruz kaldıkları zaman iç kulağında yer alan beyin kökü hücreleri aktive olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonucuna göre güvercinler dünyanın manyetik alanını yön, yoğunluk ve polarite olarak algılayabilmektedir. Bu sayede aldığı bu sinyaller ile yönünü en doğru şekilde tespit edebilmektedir.

Aslına bakılırsa dünya üzerindeki bazı hayvanlarda manyetik alandan etkilenerek yönlerini bulabilmektedir. Örneğin; balıklar burunlarının ucuyla manyetik alanı algılayabilmektedir veya kaplumbağalar hem enlem hem de boylam verilerini alabilmektedir. Ancak her ne olursa olsun bu konuda en yetenekli hayvanlar güvercinler olarak görülüyor ve bilim dünyası bu konuyu araştırmaya devam ediyor.

Bu araştırma yapılmadan önce bilim insanları güvercinlerin gagalarında bulunan demir bakımından yüksek olan nöronların manyetik alanı algılayarak beyine ilettiği öne sürülüyordu, ancak yapılan araştırmalarla beraber bu teori de son buldu. Gagalarındaki demir bakımından yüksek olan nöronların ise makrofaj denen ve güvercinlerdeki bağışıklık sistemini destekleyen alyuvarlar olduğu anlaşıldı.

Buradan da anlaşılacağı üzere güvercinlerdeki manyetik alanı algılama konusunda yapılan araştırmaların daha detaylı bir şekilde devam etmesi gerekiyor.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup