Birman Cinsi Kedinin Dikkat Çekici 10 Özelliği [Tapınak Kedisi]
Birman, bilinen bilgilere göre Kraliçe Burma’nın kutsal kedisidir. Aynı zamanda tapınak kedisi olarak da bilinen Birman kedisi, neşeli, sevecen ve oyuncu yapısıyla kendini çok kolay sevdirebilen bir yapıya sahiptir.
Birman kedilerinin en ilginç özelliği çok fazla konuşmayı sevmeleri ve sahipleriyle muhabbet eder gibi sürekli olarak konuşmaya çalışmalarıdır. Bir Birman kedisi sahibiyseniz onların bu konuşma çabaları yüzünüzü güldürecektir. Evinizdeki sessizliği bozmak ve sürekli konuşan sevimli bir dost istiyorsanız mutlaka Birman cinsi bir kedi sahiplenmelisiniz.
💜 Ömür: | 12 – 15 yıl arası yaşam ömrüne sahiptir. |
📏 Uzunluk: | 15- 18 cm |
😺 Ağırlık: | 6 – 12 kg |
Sayfa Özeti
Birman Kedisinin En Dikkat Çeken 10 Özelliği
- Birman kedisi, kendine has yüz ifadesi ve anlamlı bakışlarıyla en dikkat çeken kedi türlerinden bir tanesidir. Bu kedilerin bakışları, onun insanlar tarafından daha fazla sevilmesini sağlıyor.
- Birman kedilerinin en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de sürekli olarak miyavlaması ve sahibiyle muhabbet ediyor gibi konuşmaya çalışmasıdır. Bu özellik, Birman kedilerinin çok daha fazla tercih edilmesini sağlıyor.
- Eğer evinizde bir ses olsun istiyorsanız, mutlaka bu kedi cinsini sahiplenmelisiniz. Çünkü sürekli sesler çıkararak evdeki sessizliği bozar.
- Kraliçe Burma’nın kutsal kedisi olarak bilinen Birman kedisi, bu özelliği sayesinde kedi cinsleri arasında çok daha fazla bir popülerliğe sahip olmuştur.
- Kedi sahiplenmek isteyenler tarafından en çok tercih edilen kedi cinslerindendir.
- Oldukça neşeli ve sevecen bir yapıya sahip olması sayesinde kendini çok çabuk sevdirebilir.
- İlgiye ve sahibiyle muhabbet edip vakit geçirmekten çok fazla keyif alır.
- Çocuklarla arası çok iyi olan bu kediler, çocuklu ailelerin ilk tercihleri arasında yer alır.
- Çok sosyal ve aktif bir yapıya sahip olan kedi türlerindendir.
- Yabancı ya da tanıdık insanlarla arası çok iyidir ve ortama yeni giren kişiyi tanımasa bile onunla kolaylıkla iletişime girebilir ve sosyalleşebilir. Bu nedenle de en çok sevilen kedi türleri arasında yer alır.
İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak 7 Belirgin Etken
Birman Kedisi Karakter Tablosu
Çocuklarla Arası: |
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 |
Zekâ: |
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 |
Hareketlilik: |
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 |
Bakım İhtiyacı: |
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 |
Oyunculuk: |
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 |
Eğitilebilirlik: |
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟 |
Birman Kedisinin Çocuklarla İletişimi
Birman kedisi, çocuklarla çok kolay bir şekilde uyum içerisinde yaşayabilen bir kedi türüdür. Bu özelliği sayesinde çocuklu aileler için en ideal ve en çok tercih edilen türlerden bir tanesidir.
Birman Kedisi Kişilik Özellikleri
Birman kedisi, oldukça neşeli ve sevecen bir yapıya sahiptir. Sahibiyle sohbet eder gibi konuşmaya çalışan bu kedileri izlerken içiniz bir anda sevgiyle dolabilir. Oldukça zeki bir cins olan bu kediler, kendi haline bırakıldıklarında hemen farklı şeyler keşfetmeye ve yeni şeyler denemeye koyulurlar. Kucakta olmayı seven, ilgiye ve sevgiye bayılan bir kedi türüdür. Çocuklarla oldukça iyi anlaşabilen bir yapıya sahiplerdir. Oldukça sosyal, kolay aktif olabilen ve çok konuşmayı seven bir kedi cinsidir.
İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?
Birman Kedisi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1- Birman Kedisi Tüy Bakımı
Birman kedilerinin tüyleri, ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmasıyla dikkat çeker. Uzun bir tüy yapısına sahip olan bu kedilerin tüyleri sık sık dolaşabildiğinden mutlaka düzenli olarak bakım yapılmalı ve tüyleri taranmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem
2- Birman Kedisi Göz Bakımı
Birman kedisinin çeşitli göz hastalıklarına karşı korunabilmesi adına düzenli olarak göz bakımı yapılmalı ve göz akıntıları temizlenmelidir. Aksi halde gözlerinde enfeksiyonlar görülmesi çok olası bir durumdur.
3- Birman Kedisi Kulak Bakımı
Birman kedisinin kulak bakımı haftalık olarak yapılmalıdır. Haftada bir kez elma sirkesi kullanarak kulaklarını temizleyebilir ve olası enfeksiyonlara karşı önlem alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: 6 Adımda Kedi Bakımı: Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
4- Birman Kedisi Genel Bakım
Birman kedisi, birçok kedi türü gibi enfeksiyonlara karşı hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle düzenli olarak bakım yapılmalıdır. Özellikle kum kabı mutlaka düzenli olarak temizlenmeli ve kaliteli kedi maması kullanılmalıdır.
Birman Kedisi Fiziksel Özellikleri
Birman kedisinin kendine has özellikleri vardır. Bu kedilerin en dikkat çeken özelliklerinden biri tüyleridir. Aynı zamanda bu kedilerin yüz yapısı ve bakışları da bu kedi cinsinin çok fazla tercih edilmesini sağlıyor. Birman kedisinin fiziksel özellikleri şunlardır;
Ağırlık: 4.5 – 5 kg aralığında |
Vücut Rengi: krem rengi, mavi, kahverengi ve leylak |
Tüy Yapısı: Orta – Çok Tüy |
Gövde: Sert, Kalın Kaslı |
Kuyruk: Tüylü, Kalın. |
Birman Kedisi Beslenme ve Mama Önerileri
Birman cinsi kediler, karbonhidrat yoğunluklu olan besinlerle beslenmemelidir. Çünkü bu tarz besinleri kolay sindiremezler. Aynı zamanda çok fazla mama yememeleri gerekir. Aksi takdirde çok kilo alabilirler.
Birman cinsi kediler için en iyi mamalar şunlardır;
- Friskies Etli Tavuklu Ve Sebzeli Yetişkin Kedi Maması (tıklayın)
- Mystic Gurme Az Tahıllı Yetişkin Kedi Maması (tıklayın)
- Trendline Kuzulu Yetişkin Kedi Maması (tıklayın)
İlginizi Çekebilir: Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir: En İyi 5 Kedi Maması Önerileri
Birman Kedisi Sağlık Sorunları
Her petlerde ve kedi cinslerinde olduğu Birman kedilerinin de yatkın olduğu birtakım sağlık sorunları vardır. Normal şartlarda 12 ila 15 yıl arası yaşayabilen bu kedilerin hastalıkları ve hastalandığında gösterdiği semptomlar iyi bir şekilde gözlemlenmediğinde yaşam ömrü beklenenin çok daha fazla altında olabilmektedir. Bu nedenle bu kedilerin sağlık durumu iyi bir şekilde gözlemlenmeli ve belirli semptomlar görüldüğünde en kısa sürede bir veteriner hekim kontrolüne götürülmelidir. Bu sayede kedinizle çok daha uzun yıllar birlikte olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Sağlıklı Olması İçin En İyi Mama Önerileri [2020 GÜNCEL]
Birman kedisinde en sık görülen sağlık sorunları şunlardır;
- Titreme,
- Mide hastalıkları,
- Gözlerde tüy oluşumu (korneal dermoid),
- Kalıtsal hipotrikoz (nadiren),
- Sponjiyöz dejenerasyon.
İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni
Birman Kedisi Kökeni ve Tarihi
Birman cinsi, Kraliçe Burma’nın kutsal kedisi olarak ün salmıştır. Bu kedilerin en bilinen özelliklerinden biri de tapınak kedisi olmalarıdır. 1919 yılında Fransız gezginlere hediye edilen Birman cinsi kediler, o dönem Fransa’da oldukça büyük bir popülariteye sahip olmuştur. Bu kediler günümüzde de en popüler ve en çok tercih edilen kedi cinsleri arasında yer almaktadır.
Birman Kedisine Neden Tapınak Kedisi Denir?
Birman cinsi kediler, budist tapınaklarının sakinlerindendi ve kutsal bir kedi cinsi olarak görülürdü. Bu kediler, eski dönemlerde rahipler tarafından bakılan, rahiplerin kedisi olarak bilinmelerinden dolayı ve tapınakta yaşam sürdüren bir cins olmaları nedeniyle “tapınak kedisi” olarak adlandırılmıştır.
Birman Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Birman Kedisi Nasıl Yıkanmalıdır?
Birman kedisinin zarar görmemesi adına banyo yaptırırken ılık bir suyla yıkamanız çok daha faydalı olacaktır.
Birman Kedisi Tüy Döker mi?
Birman cinsi kediler uzun ve kolay dökülebilen bir tüy yapısına sahiplerdir. Özellikle de uzun tüylerinin kolay dolaşabiliyor olması nedeniyle sık sık dökülmeler görülebilir. Bu durumun önüne geçebilmek için düzenli olarak tüy bakımı yapılmalı ve tüyleri taranmalıdır.
Birman Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Birman kedisine iyi bir şekilde bakıldığında 12 ila 15 yıl gibi bir yaşam ömrüne sahip olabilmektedir.