Sağlık

Köpeklerde kanser nasıl fark edilir?

İnsanlar gibi köpekler de kanser hastalığına yakalanabilirler ve insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kanseri erken teşhis etmek ve buna göre çözüm aramak en sağlıklı sonuçlara ulaşmak adına daha iyi olacaktır.

Köpek sağlığı, sahiplerinin en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında gelir. Köpeğinize dikkat ederek davranışlarında bozuklukların meydana geldiğini sezdiğinizde vakit kaybetmeden bir veteriner uzmana göstermeniz en doğrusu olacaktır. Davranış bozuklukları, hastalık, mutsuzluk ve köpeğin normalden daha farklı davranması gibi durumlar kanserin habercisi olabilir, zaman kaybetmeden veterinere götürmek, köpeğinizin risk altında kalmasını engelleyebilir.

Köpeklerde kanser belirtileri nelerdir?

köpeklerde kanser

Her hastalığın belli bazı belirtileri vardır, köpeklerde kanser belirtileri de temel olarak 10 belirtiden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Çene altı veya diz arkasında görülebilen şişkin lenf boğumları ki bunlar vücudunun başka yerlerinde de görülebilir.
  • Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken belirtilerden biri de yumrudur. Köpeğinizin herhangi bir yerinde yumru gördü iseniz kesinlikle biyopsi yapılması için zaman kaybetmemeniz gerekiyor.
  • Köpeklerde kanser belirtilerinden biri de karın şişkinliği Normalden hızlı bir şekilde karın büyümesi problemi görüyorsanız erkenden müdahale etmeniz gerekiyor.
  • Bazı köpekler rejimde iken kilo kaybedebilirler fakat normalden fazla kilo kaybı varsa ve herhangi bir rejim programı uygulanmıyorsa, kanserin habercisi olabilir.
  • Kusma ve ishal durumu da köpeklerin kanser olabileceğinin belirtilerinden biridir. Yediği bir yemekten sonra kusması veya ishal olması normal görülebilir fakat durduk yere olmuşsa kesinlikle uzmana göstermeniz gerekiyor.

köpeklerde kanser

  • Ağzından, burnundan veya dişlerinden sebebi bilinmeyen bir şekilde kanamanın meydana gelmesi, köpeklerde kanser belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
  • Köpekler, mevsim değişikliklerinde veya soğuk algınlıklarında öksürebilirler. Fakat herhangi bir etken ortada yokken ve kuru öksürük varsa kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Köpeklerde kanser belirtilerinin önemli bir diğer detayı halsizliktir. Herhangi bir neden ortada yokken köpeğinizde halsizlik durumu meydana gelmişse biran önce kontrol ettirmelisiniz.
  • İdrar yapmada zorlanan köpeklerde de genellikle bir hastalık taşıma şüphesi yatar. Kanser olmasa bile bu zorlanmanın nedenini öğrenmeniz ve müdahale etmeniz gerekiyor.
  • Ağız kokusu da kanser habercilerinden bir belirtidir.

köpeklerde kanser

Yukarıda saydığımız temel belirtiler, köpeklerin kanser hastalığına yakalandığını göstermektedir, fakat bunlarla birlikte değişik bazı belirtiler de görülebilir. Özellikle ansızın gerçekleşen durumları ihmale getirmemeniz ve bir an önce müdahale edilmesi için veteriner hekime başvurmanız gerekiyor. Minik dostunuzla daha güzel vakit geçirmek için hastalık belirtilerini ihmal etmemeniz ve gerekli müdahaleyi yapmanız en sağlıklısı olacaktır.

Köpeklerde Kanser Riskini Azaltmak

köpeklerde kanser

  • Kısırlaştırma: Köpeğinizi kısırlaştırarak bazı kanser türlerinin oluşma ihtimalini azaltmış olursunuz. Kısırlaştırma sonucunda üreme sisteminde oluşabilecek kanser türlerinin ihtimali de azalacaktır. Aynı zamanda bu durum pek çok köpekte görülmektedir 
  • Kimyasallardan uzak tutun: Bahçenizde yaşayan bir köpek varsa, bahçenizi ilaçlamak için kullandığınız kimyasallar köpeğinizde kanser riskini arttırabilir. Bunun yanında köpeğinizi pirelerden korumak için kullandığınız bazı ilaçlar da kansere yol açabilir. Ayrıca evlerde kullanılan oda kokuları, sinek ilaçları, sigara gibi durumlar da kansere yol açabilir.
  • Stres: Köpeklerde stres sık görülen durumlardan bir tanesidir. Stres altında olan bir köpeklerde kanser görülme ihtimali daha yüksektir.
Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup