KediSağlık

Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? [Detaylı Anlatım✅]

Kedilerde en sık görülen sorunlardan bir tanesi kulaklarda oluşan iltihap ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kulak hastalıklarıdır. Kedilerde kulak temizliği kedi sahipleri tarafından genellikle ihmal edilen veya aksatılan bir durumdur, ancak kedinizin sağlıklı yaşaması için kulak bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir.

Bu yazımızda sizlere kedinizin kulağını temizlemek için yapmanız gerekenleri anlatacağız. Ayrıca aksatmanız sonucunda ortaya çıkabilecek kötü sonuçlardan bahsedeceğiz.

Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedilere kulak temizliği yapmak düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Bu yüzden kedinizin kulağını temizlerken sakin olduğu bir anı seçin. Bunun için kedinin karnı tok olması ve temizleme işleminden önce 20-30 dakika kadar oyun oynaması iyi bir zaman dilimi olarak görülebilir. Ayrıca kedinize işlem sırasında ödül maması vermeyi de unutmayın.

Kedinizin kulağını temizlerken temel olarak iki ürüne ihtiyacınız var. Bu ürünler kulak temizleme solüsyonları ve kulak temizleme mendili olarak sıralanabilir.

Kulak Temizleme Solüsyonları

Bu solüsyonlar kedilerin kulaklarını temizlemek için özel üretilmektedir. Dolayısıyla kedinizin kulak enfeksiyonlarına yakalanmaması için düzenli olarak kullanılması gerekir. Bazı kedi sahipleri solüsyon kullanmak yerine su kullanmaktadır. Bu kesinlikle yanlış bir davranıştır. Kedinizin kulak kanalında su bulunmasından dolayı bakteri oluşumuna müsait hale gelir ve normalden çok daha hızlı bir şekilde bakteri oluşur.

  1. Kediniz için uygun bir kulak temizleme solüsyonu edindikten sonra kedinizin kulağına birkaç damla damlatın. Ayrıca kedinin kulağına damlatmadan önce oda sıcaklığında olduğundan emin olun.
  2. Solüsyonu damlattıktan sonra kedinin kulağına 20 saniye kadar hafif bir şekilde masaj yapın ve içerisindeki kirlerin yumuşamasını sallayın.
  3. Kısa masajın ardından kedinin kulağındaki kirlerin çıkartması için başını sallamasına imkan tanıyın.

İşinize Yarayabilir:  Kulak temizleme solüsyonu satın AL!

Kulak Temizleme Mendili

Kedinizin 7-10 günde bir kulaklarını temizlemek onun sağlıklı olması için yeterlidir. Haftada sadece 5 dakikanızı ayırarak kedinizin kulaklarının sağlıklı olmasını sağlayın. Daha sonra kulak temizleme solüsyonu kullanın ve ardından bu kirleri dışarıya çıkartmak için kulak temizleme mendili kullanılmalıdır.

  1. Kulak temizleme mendilini parmağınıza takarak kulağın görünen kısmındaki kirleri kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
  2. Kulak temizleme işlemi sırasında kesinlikle kedinin kulak kanalının içerisine doğru temas etmeyin. Aksi halde kulağı zarar görebilir ve bunun sonucunda işitme sorunları ortaya çıkabilir.

İşinize Yarayabilir: Kulak temizleme mendili satın AL!

Kedilerde Kulak Hastalıkları 

Kedilerde birbirinden farklı kulak hastalıkları meydana gelebilir, ancak bu hastalıkların genelinin kulak enfeksiyonlarından kaynaklı olduğunu belirtmek isterim. Kedilerde oluşan kulak enfeksiyonlarını evinizde yapacağınız birkaç ufak test ile anlayabilirsiniz, ancak kesin bir sonuç alabilmek için veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde kulak enfeksiyonlarının görülme sebeplerine geçmeden önce kedinizde kulak enfeksiyonu varsa bunu anlamanın tekniklerinde bahsedeceğiz. Genelde kulak enfeksiyonu görülmesi halinde kedilerin davranışlarında değişimler meydana gelir. Bunlar arasında en sık görüleni ise patileri ile sürekli kulaklarını kaşımasıdır. Kedilerde kulak enfeksiyonuna yol açan diğer durumlar ise şunlardır:

  1. Başını tek bir yönde sallaması
  2. Kulaktan akan sarımsı sıvı
  3. Kulak kanalında oluşan kızarıklık veya şişme
  4. Kulaktan gelen güçlü koku
  5. İşitmede güçlük
  6. Yürüme bozuklukları ve dengesizlik

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Neden Oluşur?

Kedilerde kulak enfeksiyonu oluşmasının farklı sebepleri bulunabilir. Bu enfeksiyonlar genelde dış kulakta başlar ve ilerleyen safhalarda orta kulağa kadar ulaşır. Kedilerde görülen kulak hastalıklarının en temel sebepleri şunlardır:

  1. Kulak içinde bakteri oluşumu
  2. Kulak kanalında kir birikmesi
  3. Kulak kanalında tüy birikmesi
  4. Alerji
  5. Kulak kanallarında oluşan polipler/tümörler
  6. Kulak zarının hasar alması
  7. Kulak temizliği sırasında yapılan yanlışlar
  8. Kulağın içerisine yabancı cisim kaçması
  9. Bağışıklık sistemine zarar veren hastalıklar

Kedilerde Kulak Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerin kulak enfeksiyonu tedavi edilmeden önce sorunun kaynağı bilinmelidir. Veteriner kontrolünde geçrekleştirilecek olan kontrolden sonra enfeksiyona yol açan durum belirlenir. Daha sonra buna göre bir tedavi uygulanır. Örneğin, bakteri kaynaklı kulak enfeksiyonu oluşmuşsa uygun bir paraziter ürünle tedavi edilebilir.

Genelde kedilerin kulaklarının temiz ve sağlık olması durumunda enfeksiyon ile karşılaşılmaz. Bunun için düzenli olarak kulakların kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedinizin kulak temizliğini yaparken uygun bir kulak temizleme losyonu ile bu işlem yapılır.

Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Anlaşılır?

Kediniz kulaklarını sağa sola sallarsa ve aniden kulak bölgesini kaşırsa bu durum kulak uyuz hastalığının habercisidir.

Kedi Nasıl Silinir?

Kedinizi günde en az bir kere nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır.

Bu Video İlginizi Çekebilir!!!

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup