Köpek

İtalyan Tazısının Genel Özellikleri ve Merak Edilen Tüm Detaylar [Eğitim Rehberi]

İtalyan Tazısı (İtalian Greyhound ) diğer köpek cinsleriyle kıyasladığımızda küçük boya sahip köpek cinsidir. Bunun yanı sıra ortalama ağırlığı 3 – 5 kg arasında ve boyları ise 30 – 38 cm’dir. Boyları her ne kadar minimum düzeyde olsa da oldukça hızlı bir av köpeği özelliğine sahiptir.

İtalyan Tazısının Genel Özellikleri

İtalyan Tazısının Genel Özellikleri

🔖 Hassas bir kemik yapısına sahiptir bu nedenle ilk 18 aya kadar köpeğinize çok dikkat edilmelidir.

🔖 Kısa tüylere sahip oldukları için tüy bakımı ve fırçalanma işlemi oldukça kolaydır.

🔖 Bu ırka sahip köpeklerin özellikle sosyalleştirme eğitimine erken yaşta başlatılması gerekir.

🔖 Çekingen bir yapıya sahiptir.

🔖 Hızlarının yanı sıra mükemmel işitme ve görme duyularıyla,  av köpeği olarak yetiştirilmiştir.

🔖 Bu tazı cinsi kendi cinsine benzer özellikler taşır ancak tek farkı onlardan daha kısa olmasıdır.

🔖 Her daim sevdikleriyle birlikte yaşamak isterler ve oldukça sevgi doludur.

🔖 Yüksek zekâ seviyesine sahiptir ve her şeyi öğrenmek isteği olduğu için bu özelliği onun kolay eğitilebilir olduğunu gösterir.

🔖 Yeni yerler keşfetme isteği çok fazladır ve bundan büyük keyif duyar.

🔖 Çok fazla hassas bir cinstir ve kolay bir şekilde streste girebilir. Bu  nedenle sahiplerinin bu konuda dikkatli davranmalıdır.

İtalyan Tazısı Kimlik Kartı

🔎 Yaşam Süresi 12 ile 15 yıl İtalyan Tazısı
🔎 Boy 33 – 38 cm (Yetişkin, omuz başından)
🔎 Ağırlık 3,6 – 5 kg (Yetişkin)
🔎 Mizaç Sevecen, zeki, çevik, atletik
🔎 Renkler Siyah, samur, çikolata rengi, gri, mavi, sarı, kırmızı

 

İtalyan Tazısının Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

İtalyan Tazısının Eğitimi Nasıl Olmalıdır

Geçmiş zamanlarda sahipleri tarafından avcı köpeği olarak yetiştirilen İtalyan tazısı, disiplin isteyen bir köpektir. Aksi halde şımarık davranışlar içerisine girer ve eğitimini ciddiye almaz. Sahiplerinin bu noktada yapması gereken kurallara uymasını sağlamaktır.  Her ne kadar itaatkâr eğiliminde olsa da en ufak ciddiyetsizlikte lakayt olma ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerekir.

1- İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

İtalyan tazısı, kapasitesinden daha çok sahibinin eğitilme kapasitesine göre kıyaslanmalıdır. Sahibi eğitim konusunda ne kadar çok bilgi sahibi olursa köpeği de o ölçüde iyi eğitilir. Büyük bir dikkat, sabır ve hassasiyetle gerçekleştireceğiniz eğitimin sonunda,  köpeğinizde aşırı havlama, saldırganlık gibi davranış sorunlarının önüne geçmiş olacaksınız.

İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕‍🦺DETAYLI ANLATIM]

 

 


2- İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

İtaat Eğitimi Nasıl Verilir

Temel itaat eğitiminden sonra alınması gereken ikinci eğitim türü ileri itaat eğitimidir. İtalyan tazısı köpeğinde istenmeyen davranışların önüne geçmek adına, davranış eğitimi verilir. Bu köpeğinizin sosyal hayata daha kolay uyum sağlayabilmesi ve çevresi adına önemlidir. İleri itaat eğitimi köpeğinizin öğrenebilme kapasitesine göre ortalama 4 hafta sürer ve bu süreçte sevimli dostunuza olabildiğince anlayışlı olmanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?

 


3- Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir

Genel olarak tüm köpek ırklarında sosyalleştirme eğitimine ne kadar erken başlanırsa bu eğitim o kadar etkili ve kolay gerçekleşir. Bu eğitim İtalyan tazısı köpeğine verildiğinde yabancılara, çocuklara ve diğer hayvanlara karşı daha kolay kaynaşabilmesini sağlar. Bu sayede çevresine karşı daha uyumlu ve aktif bir köpek olur.

İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER]

 

 


İtalyan Tazısının Karakter Özellikleri

İtalyan Tazısının Karakter Özellikleri

Eğitimleri tam olarak verilmedikleri takdirde çekingen bir yapıya sahiptir ve çocukların olduğu ortamlarda bulunmamasında fayda vardır. Ortalama 15 yıllık bir ömrü vardır ve yatkın olduğu özel bir hastalığı yoktur. Ancak kemikleri hassas bir yapıya sahip olduğu için yavruluk döneminde 18. ayına geldiği zamana kadar dikkat edilmesi gerekir. Aksi durumda yanlış bir hareketinde bacağının kırılma riski oluşabilir.

Utangaç ve agresif davranışlar içerisine girme ihtimali olduğundan erken yaşta eğitimine başlanmalıdır. Avcı köpeği olduğu için bu iç güdüyle hareket edip evden kaçıp bir daha gelmeme gibi bir durumu da vardır. Bu nedenle açık alanlarda sürekli tasmayla gezdirmenizi öneriyoruz.

İtalyan Tazısının Sağlık Durumu

İtalyan Tazısının Sağlık Durumu

İtalyan tazısının, diğer ırklara nispeten sağlıklı bir köpek cinsidir; bu nedenle yatkın kalıtsal bir hastalığı yoktur. Ancak bu cins köpekler düzenli olarak veteriner kontrollerine ihtiyaç duyar. Tüm kontrollerini yaptırmanız ve bir hastalığı varsa erkenden teşhis edilmesi sevimli dostunuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, İtalyan tazısının kemik yapıları hassas oldukları için sahiplerinin gözü köpeğinin üstünde olması gerekir. Çünkü bu cins köpek, genel olarak çok fazla hareket içerisindedir ve onun zarar görmemesi adına dikkatli olmanızda fayda var.

İtalyan Tazısı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu cins ırka sahip olanlar bakımında çok fazla zorlanmazlar sadece rutin bakımları yapılması yeterli olacaktır. Sevimli dostunuzun daha sağlık ve uzun bir ömür geçirmesi için haftalık ve aylık olarak yarım saatlik bir zaman diliminde kişisel bakımını yapmanız gerekir. Bunun dışında ayrıca uygulanması gereken özel bir bakıma ihtiyacı yoktur.

1- Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek

İtalyan tazısının tüyleri kısa olduğu için tüy bakımı için saatlerce uğraşmanıza gerek yoktur. Hafta bir kez uygun bir köpek tarağıyla fırçalamanız yeterli olacaktır. Bunun dışında düzenli tüy bakımı yapmak dökülen tüylerin önüne geçerek daha sağlıklı ve parlak tüye sahip olmasını sağlar.

 İlginizi Çekebilir:5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [✅DETAYLI ANLATIM]


2- Pati ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek

Köpeğinizin sağlığı açısından pati ve tırnak bakımı kişisel temizliği açısından önemlidir. Bu nedenle sevimli dostunuzun pati ve tırnaklarını üç haftada bir bakıma tabii tutmalısınız. Aksi halde uzayan tırnaklarıyla zemine doğru basamaz ve tırnak batığından tutun bir çok enfeksiyon riskiyle karşılayabilirsiniz. Bu nedenle düzenli olarak tırnaklarını kesmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpek Tırnak ve Pati Bakımı Nasıl Yapılır [🐾Köpek Tırnak Bakımı Önerileri]


3- Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek

İtalyan tazısının diş sağlığı genel sağlığı açısından bakıldığında önemli bir parçası olduğunu belirtmemde fayda var. Düzenli olarak günde iki dişlerini fırçalamanız gerekir. Aksi halde bakteri oluşumu, plak oluşumu gibi sağlık sorunları köpeğiniz de ciddi problemler haline gelebilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına özen göstermeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [✅UZMAN ÖNERİLERİ]


İtalyan Tazısı Beslenme Önerileri

İtalyan Tazısı Beslenme Önerileri

İtalyan tazısı diğer cinsleriyle karşılaştırdığımız da küçük ırk olarak kabul edilir. Bu nedenle mama seçimi yaparken oldukça dikkatli seçimler yapmanız gerekir. Kilo almaya yatkın değildir ve yaşına uygun kuru mamalara yönelmelisiniz. Ayrıca köpeğinizin sağlık durumuna, türüne göre beslenme programı çıkarmak için uzman bir veteriner hekimden yardım almanız tavsiye edilir.

👈Bu Mamalar İşinizi Kolaylaştırabilir 👈👈

  1. 🍚 Hills Tahılsız Ton Balıklı Mini Yetişkin Köpek Maması
  2. 🍚 Mera Pure Sensitive Mini Somonlu Yetişkin Köpek Maması
  3. 🍚 Mera Nature’s Effect Biftekli Köpek Maması

İtalyan Tazısının Tarihi ve Kökeni

İtalyan Tazısının Tarihi ve Kökeni

Rönesans döneminde insanlar İtalyan tazısını tavşan ve diğer küçük hayvanları avlamak için kullanmışlardır. O dönemde bu köpek ırkı çok değerli köpekler olarak görülüyordu. Hatta bu cinse ait pek çok köpeği tablolarda görmek mümkündür.  Günümüzdeyse İtalyan tazısını bir çok aile, evcil köpek olarak sahiplenmektedir. Sevimli ve sempatik tavırlarıyla bu cins köpekleri ailenize yeni üye olarak almak harika bir tercih olabilir.

İtalyan Tazısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

İtalyan Tazısı Kaç Kilo Olmalı?

İtalyan tazısı ortalama ağırlı 3 - 5 kg ağırlığında olmalıdır

İtalyan Tazısı Kaç Saat Uyur?

İtalyan tazısı günde 10 - 12 saat kadar uyur ve fazlasına ihtiyaç duymaz.

İtalyan Tazısı Kaç Tane Yavru Doğurur?

Dişi bir İtalyan tazısı 2 - 4 adet yavru doğurur.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Doğru bir eğitimle tam bir av köpeği olabilirler, sayfada da belirtildiği gibi oldukça zeki olduklarından eğitimi kolaydır. enerjik bir yapıya sahip olduklarından ötürü ona ayıracak vaktiniz geniş olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup