KediKöpek

Sokak Hayvanları Bakımı ve Beslenmesi İçin Yapılması Gerekenler

Sokak köpekleri

Sokak hayvanları, yaşamımızın bir parçası olarak hayatımızın merkezinde yer alıyor. Şehirlerde her an karşımıza çıkan bu masum varlıklar için her insanın yapabileceği bazı şeyler vardır.

Evcil hayvanların korunması, sahiplerinin sorumluluğundadır fakat sokak hayvanları bu kadar şanslı olmayabiliyor. Bu yüzden pet severler olarak onlar için de yapabileceğimiz şeyleri yapmak durumundayız.

Sokak Hayvanları İçin Ne Yapılabilir?

Her insanın sokak hayvanları için yapabilecekleri vardır. Aşağıda sayacağımız maddeler, herkesin üstesinden kolaylıkla gelebilecekleri şeylerdir. İşte detaylar…

Kapınızın Önüne Bir Su/Mama Kabı Koyun

Sokak hayvanları, çöplüklerden ya da yiyecek bulabilecekleri yerlerden beslenirler. Ancak özellikle çöp konteynerlerinin yer altına alınmasından sonra işleri daha zorlaştı.

Bu masum varlıklarını korumak için kapınızın önüne bir mama kabı ve su kabı koymanız, günlük olarak da içerisine su ve mama koymanız onları hayatta tutar.

Mama alabilecek gücünüz yoksa bile ev yemeklerinden sokak hayvanlarına zarar vermeyecek yemeklerinizi koyarak onları destekleyebilirsiniz.

Özellikle havaların sıcak olduğu yaz dönemlerinde sokak başlarına ya da uygun yerlere koyacağınız su kabı, kedi ve köpeklerin sıcaktan bunalmalarını engeller.

Evinizden çıkıp markete ya da pazara giderken bir bidon su ile gidin ve suyu bitmiş su kaplarına taze su koyun. Bunu alışkanlık haline getirmeniz, vicdanen sizi rahatlatacağı gibi sokak hayvanlarını da hayata bağlar.

Kediler Neden Mırlar? Mırlamanın Bilimsel Olarak Nedenleri Ve Anlamları

Yemeklerinizi Onlarla Paylaşın

Her evde yemek pişer mutlaka. Pişirdiğiniz bu yemeklerden bir kısmını sokak hayvanlarını korumak için ayırabilirsiniz. (Köpekler Ne Yer?)

Sevimli patiler, ev yemeklerini severler fakat bunu yaparken kedi ve köpeklerin metabolizmalarını düşünerek hareket etmelisiniz. (Kediler Ne Yer?)

Şekerli yiyecekler, yağlı ve aşırı tuzlu yiyecekler ya da süt ve süt ürünleri, kedi ve köpeklerin metabolizmasına zarar vereceği için bu tip yemeklerinizi paylaşmayın.

Sokak kedilerine ve köpeklerine verilebilecek ev yemekleri;

Kediler İçin Köpekler İçin
Pişirilmiş, sade ve sossuz tavuk eti Sade makarna
Az miktarda yağlı peynir Haşlanmış havuç
Pişirilmiş ve kılçıkları alınmış balık Haşlanmış balkabağı
Haşlanmış yumurta Haşlanmış sade fasulye
Haşlanmış bal kabağı Sossuz, pişirilmiş kırmızı et

Kedilerde Ses Kısılmasının Önemli Nedenleri ve Veteriner Tavsiyeleri

Yanınızda Mama Bulundurun

Sokak hayvanlarını korumak için yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri de sürekli çantanızda ya da yanınızda mama bulundurmak olacaktır.

Yolda yürürken mutlaka karşınıza kedi ya da köpek çıkabilir. Sokak hayvanları, zararsız ve bakıma muhtaç varlıklardır. Yanınızda taşıdığınız mamayı onlara verebilirsiniz.

Tabi bunu yaparken yolun ortasına bırakmayın, bu şekilde yapmanız hem onların yemesine engel olur hem de çevreyi kirletir.

Uygun bir noktaya kediyi ya da köpeği çağırarak yine bir karton ya da uygun bir şeyin üzerine mamayı dökerek yemelerini sağlayın.

Pire Tasması Takın

Sokak hayvanları temizlik konusunda evcil hayvanlar kadar şanslı olmayabiliyor. Bu da çeşitli bazı hastalıklara karşı korumasız kalmalarına neden oluyor.

Özellikle büyük ırk hayvanlar için pire tasması takarak onları koruyabilirsiniz. Hem savunmasız oldukları hem de banyo ihtiyaçlarını gideremeyen sokak hayvanlarına pireler daha fazla bulaşır. Bunları önlemek için pire tasması kullanabilirsiniz.

Köpek Tüy Bakımı Nasıl

Çocuklarınıza Öğretin

Sokak hayvanlarına yaptığınız yardımları çocuklarınızın da yapması için onları teşvik edin. Birlikte dışarı çıkarak mama kaplarına su koyun, mama koyun ve bunu çocuklarınıza da yaptırın.

Çocuklarınız ilk dönemlerde sokak hayvanlarından korkabilirler. Fakat bunu birkaç defa tekrar ettiğinizde artık onlardaki korku da yerini sempatiye bırakacaktır.

Eğer çocuklarınız tek başına dışarı çıkabilecek yaştalarsa bazen onlara da uzak olmayacak yerlerdeki mama kaplarına su ve mama bırakmaları için görevlendirin. Bu da onlarda sokak hayvanlarını koruma alışkanlığı kazandıracaktır.

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kısır Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Güvenlik Barınaklar Yapın

Her mahallede mutlaka sokak hayvanlarının sığabileceği ve insanların rahatsız olmayacakları noktalar vardır. Buralara çok fazla masraf etmenize gerek kalmadan derme çatma da olsa barınaklar yapın.

Özellikle soğuk kış günlerinde ve bunaltıcı sıcak günlerde güvenilir barınaklar yapmanız, sokak hayvanlarını korumak adına yapabileceğiniz en güzel işlerden biri olacaktır.

Sokak hayvanlarıı

Barınak yapmak için mobilya ya da demirden yerler yapmanıza da gerek yok üstelik. Evinize gelen kargoların kutularını kullanabilir, kalın poşet ya da kullanmadığınız battaniyeleri bile yere sermeniz onlara iyilik yapmanızı sağlayacaktır.

Yaralı Hayvanları Misafir Edin

Bazen sokakta yürürken yaralı bir hayvan ile karşılaşırsınız. Bu duruma duyarsız kalmayın ve yaralı hayvanların en azından iyileşme sürecinde evinize ya da iş yerinize misafir edebilirsiniz.

Veteriner desteği gerekiyorsa ve buna maddi olarak gücünüz yetmiyorsa mutlaka belediyeleri 153 numaralı telefondan arayarak veteriner hizmeti talebinde bulunun.

Sokakları Hayvanlara Uygun Hale Getirin

Sokak hayvanlarına karşı yapılması gereken sorumluluklarınızdan biri de yaşadığınız yerleri onların da yaşayabileceği bir düzeye getirmektir.

Sokağınızın bir köşesine barınak koymanız, onlara zarar verecek maddelerden temizlemeniz ve onlar için mama temini etmeniz de sokak hayvanlarını korumak için yapabilecekleriniz arasında yer alır.

Belediyeden Ücretsiz Veterinerlik Hizmeti Alın

Sokak hayvanlarını korumak, her insanın görevidir. Kendiniz bir şey yapamıyorsanız bile ücretsiz yardım alabileceğiniz belediyelere müracaat edebilirsiniz.

Çoğu zaman araba çarpmış ya da bir şekilde yaralanmış bir sokak kedisi ya da köpeği ile karşılaşabilirsiniz. Eğer sizin müdahale edebileceğiniz bir durum yoksa mutlaka 153’ü arayarak belediyeden yardım talep edin.

Kedilere Koronavirüs Bulaşır Mı?

Hayvan Bakımevlerine Destek Olun

Sokak hayvanlarını korumaya yönelik kurulmuş çok sayıda bakımevleri vardır. Bunlarla iletişim halinde kalmanız, sokak hayvanları için yapacağınız en büyük iyilik olacaktır.

Hayvan bakımevlerine mama bağışında bulunabilir, para bağışında bulunabilir ya da yardım faaliyetlerine katılarak onlara destekte bulunabilirsiniz.

Hayvan bakımevlerinin faaliyetlerine katılarak sokak hayvanlarını barınaklarda ziyaret ederek onlara sevginizi göstererek de en büyük desteği sağlamış olursunuz.

Hayvan Hakları İçin Çalışın

İnsanlar, kendi başlarına gelebilecek kötü bir olayda mutlaka bir yardım kuruluşuna başvururlar ya da haklarını ararlar. Ama sokak hayvanlarının böyle bir şansı olmaz. Bunun için görev size düşüyor.

Maalesef evcil hayvan besleyenler kadar onlara kötülük edenlerin sayısı da az değil. Bu tip olaylarla karşılaştığınızda sokak hayvanlarının haklarını koruyun.

Bir kötülükle karşılaşmanız şart değil, hayvan hakları için çalışmanız, öncesinden tedbir almanız için çok daha etkili olacaktır.

 Köpek Temel İtaat Eğitimi

Sahiplenin

Evcil hayvan besleyenlerin sayısı here geçen gün artıyor. Eğer sizin de böyle bir düşünceniz varsa, satın almak yerine sahiplenerek sokak hayvanlarına bir iyiliğinizi dokundurabilirsiniz.

Sokak kedisi ya da köpeği sahiplenmeniz, onları çevrenin zararlarından korumak adına yapabileceğiniz en büyük iyilik olacaktır.

Hayvan barınaklarından ya da belediyenin tahsis ettiği yerlerden hayvan sahiplenmek de güzel bir çözüm olacaktır.

Ofisinizde Yer Açın

Çalıştığınızda yerde de sokak hayvanlarına iyilik yapabilirsiniz. Mesela ofisinizin bir köşesinde sokaktan sahipleneceğiniz bir kedi ya da köpek için yer ayırabilirsiniz.

Sokak hayvanlarını korumak için yapılabilecek birçok iş vardır. Sadece evde iken değil ofiste de yardım ederek onları koruyabilirsiniz.

Mesela ofisinize mama alarak yoldan geçerken sokak hayvanlarının kaplarına bırakabilirsiniz. Bu da onlar için güzel bir iyilik olacaktır.

Kuşlar İçin Cam Kenarına Ekmek Koyun

Sokak hayvanları denince aklınıza sadece kedi ve köpekler gelmesin. Kuşlar da doğanın bir parçası olup bir anlamda sokak hayvanlarıdır.

Evinizin pencere kenarına ekmek kırıntıları koymanız ya da onların yiyebilecekleri şekilde küçük bulgur parçacıkları koymanız da onları korumak için yapabileceğiniz iyiliklerdir.

Sokak hayvanları ne yer?

Sokak hayvanları da mama yerler. Ancak buna gücünüz yoksa evde pişirdiğiniz ve sokak hayvanlarına zarar vermeyecek yemekleri verebilirsiniz.

Sokak hayvanlarını nasıl koruyabiliriz?

Onları kısırlaştırabilirsiniz, sahiplenebilirsiniz, yapılan eziyetlere sessiz kalmayarak haklarını koruyabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup