Kedi

Munchkin Kedisi (Sosis Kedisi) En Temel Özellikleri ve Bakım Stratejileri

Munchkin cinsi kediler, uğradıkları genetik mutasyon sonucunda kısa bacaklı olarak dünyaya gelmişlerdir. Normal boyuttaki kedilerin yarısı kadar bacak boyuna sahip olan Munchkin kedileri, görünüşleri nedeniyle “sosis kedisi” olarak da bilinmektedir. Kısa bacaklı olma özellikleri nedeniyle birçok sorunla karşı karşıya kalabiliyor ve hayat standartları büyük ölçüde kısıtlanıyor.

Çocuklarla, insanlarla ve diğer canlılarla çok güçlü bir iletişim kurabilme özelliğine sahip olan bu oyuncu kediler, sevimli yapıları nedeniyle kendini çok kolay bir şekilde sevdirebilmektedirler.

Munchkin Kedisinin En Temel Özellikleri

  1. Munchkin cinsi kediler, kısa bacaklı bir tür olması nedeniyle en farklı görünüme sahip olan kedi türleri arasında yer almaktadır.
  2. Bu kediler, çocukları çok severler ve onlarla vakit geçirip oyun oynamaktan da aşırı derecede zevk alırlar.
  3. Bu kedilerin kısa bacaklı olmasına neden olan genetik mutasyon, aynı zamanda da birçok hastalığa yatkın olmalarına yol açmıştır.
  4. Farklı bir görünüme sahip olan Munchkin kedisi, sosise benzer görünümü nedeniyle toplumda “sosis kedisi” lakabıyla da bilinmektedir.
  5. Oldukça yüksek seviyede bir zeka yapısına sahip olan bu kediler, diğer kedilerle de çok iyi anlaşırlar ve onlarla oyun oynamaktan çok zevk alırlar.
  6. Birçok kuruluş, Munchkin cinsi kedilerin zor bir hayat süreceğini öne sürerek üretilmemesi gerektiğini savunsa da, üreticiler para kazanmak uğruna bu kedileri üretmeye devam ediyor. Haliyle insanlar da bu durumu gözden gelerek satın almaya devam ediyorlar.
  7. İleri zekaya sahip olan bu kediler, haliyle zekasını destekleyici aktivitelere ve oyunlara ihtiyaç duyar. Bu durumda sahibinin yapması gereken, zihinsel uyarıcı niteliğindeki oyunları ve aktiviteleri kedisine sağlamasıdır.
  8. Kısa bacaklara sahip olan bu kediler zıplama gibi durumlar karşısında oldukça zorlansalar da hareketliliğe uzak kalmazlar.
  9. Çok fazla konuşkan bir yapıya sahip değillerdir.
  10. Oldukça sevimli ve tatlı bir karakter yapısına sahip oldukları için kendilerini kolaylıkla sevdirmeyi başarabilirler.

İlginizi Çekebilir: Kızgınlık Dönemindeki Kedileri Sakinleştirmek İçin 4 Etkili Yöntem

Munchkin Kedisi Tarihi ve Kökeni

Munchkin Kedisi Tarihi ve Kökeni

Munchkin cinsi kediler, ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan bir kedi ırkıdır. II. Dünya Savaşı öncesinden beri varlığını sürdüren bu kediler, kısa bacaklı olmaları nedeniyle zıplarken adeta bir kanguruyu andırdıkları için “kanguru kedileri” olarak da anılmışlardır. II. Dünya Savaşı sırasında neredeyse hiç görülmemeye başlayan bu kedilerin tamamen yok olduğu düşünülse de 1983 yılında Sandra isimli bir müzik öğretmeni tarafından hamile halde bulunan kediler beslendi ve yavruları kısa bacaklı doğdu. Bu durumun üzerine Munchkin kedileri yeniden görülmeye başladı.

Munchkin Kedisi Karakter Tablosu

Özgürlük Düşkünlüğü: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟
Çocuklarla Dostluk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Sağlık ve Cesaret: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟
Hayvanlarla Dostluk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Zeka: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟🌟🌟🌟

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak 7 Belirgin Etken

Munchkin Kedisi Kişilik Özellikleri

Munchkin cinsi kediler, insanlarla, çocuklarla ve diğer hayvanlarla çok iyi anlaşır ve kolaylıkla bir arada ve uyum içerisinde yaşayabilirler. Oldukça aktif, eğlenceli ve çevik bir kedi olan Munchkin, sevimli karakteriyle kendini çok kolay bir şekilde sevdirmeyi başarır. Kucakta olmaya bayılan bu kediler, dünyada nadir bulunan bir türdür. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmadıkları için bu kedilerin uzun süre tek başına bırakılmaması gerekir. Eğer kedinize bol bol vakit ayıramayacağınızı düşünüyorsanız sahiplenmemeniz gerektiğini de bilmelisiniz. İlgiyi çok sevdikleri ve yalnızlıktan hiç hoşlanmadıkları için uzun süre yalnız bırakılan bu kediler, oldukça mutsuz bir karakter yapısına bürünebilmektedirler.

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Munchkin Kedisi Fiziksel Özellikleri

Kısa bacakları nedeniyle en çok tartışılan ve ilgi çeken kedi türlerinden bir tanesi olan Munchkin, bu genetik mutasyon solucu oluşan durum nedeniyle kolay kolay zıplayamaz ve hayat standartları oldukça azdır.

Bacak yapısı: Kısa
Ağırlık (erkek): 3 – 4 kg
Ağırlık (dişi): 2-3, 6 kg arası
Kafa yapısı: Yuvarlak
Tüy yapısı: Kısa ve her renkte olabilir
Ortalama yaşam süresi: 15 yıl

Munchkin Kedisi Hakkında Bakım Önerileri

Munchkin Kedisi Hakkında Bakım Önerileri

Munchkin cinsi kediler, diğer kedi türleriyle kıyaslandığında bakımı çok daha kolay olanlar arasında yer aldıklarını görebiliriz. Kısa bir tüy yapısına sahip olan bu kedilerin tüylerinin her hafta düzenli olarak 1-2 kez fırçalanması yeterli olacaktır. Fakat Munchkin cinsi kedilerin bazıları daha uzun tüy yapısına sahip olması nedeniyle bu kedilerin tüyleri daha sık fırçalanmalıdır. Kulak, diş ve tırnak bakımı ise her kedi türünde olan sıklıkta yapılabilmektedir.

Munchkin Kedisinin Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İletişimi

Munchkin Kedisinin Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İletişimi

Munchkin kedisinin en olumlu özelliklerinden biri, insanlarla, çocuklarla ve diğer hayvanlarla çok iyi anlaşabiliyor olmasıdır. Oldukça aktif, oyuncu ve sosyal bir yapıya sahip olan bu kediler, neredeyse tüm canlılarla çok güçlü bir iletişim kurabilme özelliğine sahiplerdir.

Munchkin Kedisi İçin Beslenme Önerileri

Munchkin Kedisi İçin Beslenme Önerileri

Munchkin kedisinin beslenmesinde en çok dikkat edilmesi gereken şey, çok fazla kilo almasını engellemektir. Normal bir kedinin yarısı kadar bacak boyuna sahip olan bu kedilerin çok kilo alması, onların hayat standartlarını oldukça fazla etkiler ve aşırı kilo almaları durumunda daha fazla sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kalabilirler. Beslenme diyeti hazırlarken en az %25’inin proteinden, %5 ise karbonhidrattan oluşması sağlanmalıdır. Bu kedilerin mamaları çok fazla değiştirilmemelidir ve düzenli olarak aynı mamayı kullanmalılardır. Eğer maması değiştirilecekse bu düzen oldukça yavaş bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Munchkin Kedisinin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları

Munchkin Kedisinin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları

Munchkin kedisinin genetik mutasyon sonucunda deformasyon ile dünyaya gelmeleri, lordosis oluşumuna neden olmuştur. Bu oluşum nedeniyle kedilerde sıklıkla kamburluk, eklem sorunları ve belkemiğinde eğrilik gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kısaca bu kedilerin hayatı boyunca ağrı çekmeleri çok olası bir durumdur fakat üreticiler yine de üretimine devam etmektedir. Bu kedilerde kalıtsal genetik hastalık görülmemektedir fakat birçok kedi türünün de yaşayabileceği bazı hastalıklara yakalanma riskleri vardır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Munchkin kedisinde en sık rastlanan sağlık sorunlarından bazıları ise şunlardır;

  1. Hipertiroidi,
  2. Pankreatit,
  3. Üremi,
  4. Kedi alt idrar yolu hastalığı.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

Munchkin Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Munchkin Nasıl Bir Kedidir?

Munchkin cinsi kediler, insanlarla, çocuklarla ve diğer hayvanlarla kolaylıkla anlaşabilen ve oyun oynamayı seven bir kedidir.

Munchkin Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Munchkin kedisi, iyi bir şekilde bakıldığında ortalama 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Munchkin Kedisi Çok Tüy Döker mi?

Bu kediler çok fazla tüy dökmeyen bir yapıya sahiplerdir fakat mevsim geçişlerinde az miktarda olan bu durum artış gösterebilmektedir. Bu dönemlerde tüy bakımını daha sık yapmalı ve düzenli olarak fırçalayarak ölü tüylerden arındırmalısınız.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup