Kedi

Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kedinizde ishal varsa, kedinizin rahatsızlığını hafifletmek için sebebini bulmanız gerekir. Eğer, ishal 24 saatten daha uzun süredir devam ediyorsa, bu konuyu görüşmek için veterinerinizden hızlı bir şekilde randevu alın.

Yüksek ihtimalle veterineriniz kedinizi inceleyecek ve dışkısını analiz edecektir. Kedilerde ishal oluşumunun pek çok farklı sebebi olduğu için, sorunu anlamak adına kedinizin geçmişi hakkında bazı bilgiler vermeniz gerekir. Örneğin, kedinizin son yedikleri, kullandığı mama, dışkı görünümü gibi sorularla karşılaşmanız muhtemeldir.

Kedilerde İshal Nedenleri

Giriş kısmında belirttiğimiz üzere kedilerde ishal oluşumunun çok farklı sebepleri vardır. Genel olarak ishal nedenleri ise şunlardır:

  1. Mama değişiklikleri
  2. Gıda alerjileri
  3. Enflamatuar bağırsak hastalığı
  4. Kolit
  5. Solucanlar (bağırsak parazitleri)
  6. Pankreas hastalığı
  7. Kanser
  8. Hipertiroidi

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Kedinizde bir veya iki günden fazla süren ishal varsa, nedenini bulmak için veterinerinize başvurun. İshal siyah veya kanlıysa, ateş, kusma, halsizlik veya iştahsızlık belirtileri ortaya çıkarsa veterinerinizi hemen arayın.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

İshal kendi başına bir hastalık değildir, birçok farklı problemden birini veya daha fazlasını yansıtabilen klinik bir işarettir. Çoğu, sindirim sistemin bir veya daha fazla bölgesinde bir dereceye kadar iltihaplanma sonucu oluşur. Bakteriler, virüsler, koksidiler ve bağırsak solucanları gibi bulaşıcı bakteriler, kimyasal toksinler veya zehirli bitkiler gibi bulaşıcı olmayan tahriş edici maddeler, iltihaplanmanın en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Kullandığı mamanın belirli bileşenlerine karşı gıda alerjisine bağlı olarak da ishal ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Soğuk Algınlığı Neden Olur?

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

kedilerde ishal

Kedinizin ihtiyacı olan tedavi, ishaline neyin sebep olduğuna bağlıdır. Bazılarının iltihabı kontrol etmek için metronidazol veya prednizolon gibi reçeteli ilaçlara ihtiyacı olacaktır. Sorun bir gıda alerjisiı, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya kolit hastalığından kaynaklanıyorsa, veterineriniz özel bir diyet önerebilir. Bazı kediler için, dezenfekte edici bir ilaç veya probiyotikler de gerekebilir.

Aynı zamanda kedinizin beslenme biçiminde de değişikliklere gidilmesi gerekir. İlk olarak kediniz ishal olduğu süre içerisinde normalden çok daha fazla sıvı kaybettiği için her zaman ulaşabileceği taze ve temiz bir su kaynağı olmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Kedinizin ishali geçene kadar, kolay sindirilebilir besinler tüketilmelidir. Bazı durumlarda, kedinize haşlanmış tavuk, haşlanmış pirinç, yumuşak makarna gibi besinler verebilirsiniz.

Kedilerde İshali Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

İshali önlemek için, kedinize süt veya yoğurt gibi süt ürünleri vermeyin, çünkü; çoğu kedi onları düzgün bir şekilde sindiremez. Ayrıca kedinize verdiğiniz mama markasını veya türünü değiştirebilirsiniz. Bunun için Sindirim Sorunu Yaşayan Kediler İçin En İyi 5 Kedi Maması isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Kedinize yeni bir mama verirken ilk bir hafta eski mamasıyla karıştırarak vermeniz gerektiğini de unutmayın.

Ayrıca, sindirim sorunu yaşayan kediniz için uygun fiyata kaliteli mama almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

Kediler İçin İshal İlacı Kullanılabilir Mi?

kedilerde ishal nedenleri

Kedi sahipleri tarafından yapılan en büyük hatalardan bir tanesi kedilere insanlar için üretilmiş olan ilaçlar vermektir. İnsanlar için önerilen bazı preparatlar kediler için çok tehlikelidir, bu yüzden önce veterinerinize danışmadan asla bir ilaç kullanmayın. Asetilsalisilik asit (Aspirin®) veya asetaminofen (Tylenol® içindeki aktif bileşen) içeren ürünler kedilerde aşırı derecede zehirleyici özellik taşımaktadır.

İshalin kaynağı belirlendikten sonra bazı durumlarda veteriner hekimler tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir, ancak internetten, çevrenizden veya herhangi bir kaynaktan duyduğunuz ilaçlar kediniz için daha büyük sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden, bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup