Sağlık

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Kediler, sosyal hayvanlardırlar dolayısıyla çevrelerindeki her şeye karışmak, her şeyle oynamak isterler. Bu da alerji başta olmak üzere bazı hastalıkların meydana gelmesine neden olur.

Alerji sorunu, kediler için en çekilmez hastalıklardan biridir fakat tedbir almak ve gerekli çözümleri uygulamak, bu tip sorunlardan kurtulmak için iyi olacaktır. Kedilerde alerji sorunları, zararsız olan bir şeye karşı aşırı tepki verdiği durumlarda ortaya çıkar. Semptomlar, cildin tahriş olması veya çizilmesi gibi durumlarla ilişkilidir, aşırı kaşınma veya huysuzlanma da bunun belirtisi olabilir.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Kedilerde en yaygın olarak görülen alerji çeşidi pirelenmedir, bazen gözle görülmediği halde kedinizin cildine zarar vermesiyle başlayan bu durum, önlem alınmadığında kedinin iyice huysuzlanmasına neden olur. İlerleyen dönemlerde ciltte tahrişin meydana gelmesine neden olur bu da kedinin cildinde yaralanmalara neden olur ve zamanla basit bir alerji bile kedinin ölmesine neden olabilir.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Alerji çeşitleri, kedilerde fazlasıyla görülebilir, kimi tipler basit ve önlenmesi kolay olan alerjik durumlar olabilirken bazı durumlar ise kedinizin ve sizin canınızın sıkılmasına neden olabilecek türden alerjik hastalıklardır. Polenler ve tozlardan dolayı meydana gelen ve adına “atopi” denen alerji çeşidi de kedilerde sık görülebilen durumlardan biridir. Bu alerji durumu, daha çok irsi olabilir ve dikkat edilmesi gereken bir alerji türüdür.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Kedilerin alerji olmasının bir diğer önemli nedeni de kedi maması seçimidir, diğer konularımızda da önemle vurguladığımız kedi maması seçimi, burada önemini daha fazla gösteriyor. Bazı kediler; sık tüketilen tavuk, balık, mısır ya da buğday gibi gıdalara karşı alerjik bir tepki verebilirler, bunu ifade edemedikleri için de netice kedilerin ciltlerinde meydana gelen kızarıklar, kaşıntı, tahriş veya çizilme gibi durumları beraberinde getirir.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Alerji belirtileri

Kedilerin alerji olmaları sık karşılaşılan bir durum olmakla birlikte dikkat edilmediğinde fark edilmeyecek bir hastalıktır. Tüy dökülmesi, kaşıntı ve özellikle de boyun ve sırt bölümünde kaşıntıların olması, kedilerde alerji belirtilerinin habercisidir. Bazı kedilerde ise bunların hiçbiri görünmez, patilerinde veya tırnaklarında anormal durumlar görülebilir, bu da alerji belirtisi olarak kabul edilmektedir.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Pire alerjisinin en belirgin özelliği, kedinin sürekli kaşınma isteği duymasıdır, belki de en basit şekilde tespit edilecek alerji çeşidi budur fakat dikkat edilmediğinde sorunun büyüyebileceğini unutmamak gerekiyor.

Gıda alerjisinin belirtisi, özellikle de son zamanlarda mama değişikliği yaptıysanız kontrol etmenizle ancak anlayabileceğiniz bir alerji tipidir, eğer kedinizde gıdaya karşı alerjik bir hastalık meydana gelmiş ise kesinlikle bir an önce yenilediğiniz kedi maması yerine alternatif mamalara yönelmeniz gerekiyor.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Alerjinin çözümü

Kedilerde alerji belirtilerini anlattık, böyle bir durumla karşı karşıya iseniz öncelikle alerjiye neden olan etkeni çözmeniz gerekiyor. Yani gıda alerjisi, pire alerjisi veya atopi alerjisi olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Bundan sonrasında yapılması gereken işlemler basittir.

Kedilerde alerji nedenleri ve çözümü

Gıda alerjisi olan bir kedi için mama değişikliği yapmak, polene karşı alerjisi olan yani atopi alerjisi olan kedinin çok fazla dışarı çıkmamasına özen göstermeniz ve pire alerjisi ise de gerekli kedi bakım ürünleri edinerek bakımlarını yapmanız gerekiyor. Net bir çözüme ulaşamadıysanız en kısa sürede veteriner uzmana göstermenizde fayda vardır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup