GenelKedi

Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

Kedi kusması, ağızdan mamanın yada herhangi bir şeyin mideden dışarı atılmadan önce, mide guruldaması, böğürtü ve maddenin dışarı çıkmasına kadar olan olayı kapsayan aktif süreçtir. Kedi kusmaları her ne kadar sahipleri için normal karşılansa da, ayda 2 kez ve üzeri yaşanan kusma durumlarında ciddi problemlerin olabileceğini de unutmamak gerekir.

Kediler Neden Kusar?

Genellikle tüy yutmalarının sonucu kustukları düşünülen kedilerin, aslında kusmalarında ki tek neden bu değildir. Birçok hastalığın belirtisi, yediklerinin hazımsızlığı, sindirim sistemi sorunları ya da zehirlenme kedilerde kusmaya neden olur. Kedi sahiplerinin kusma olaylarında dikkatli olması, çıkan kusmuğa göre bir yol belirlemesi ya da kusmuğu ve kediyi alıp en yakın veterinere götürmesi gerekir.

Kedilerin kusma nedenlerini ve tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz;

Çok Hızlı Mama Yemesi Nedeniyle Kusma


Kedilerin çok hızlı yemek yemesi midelerinin ani olarak gerilmesine neden olur. Mama yemelerinden hemen sonra gerçekleşen bu kusma, mide gürültüsüne ve böğürmeye neden olmadan gerçekleşir. Yedikleri mamayı ya da yemeği ağızlarından bütün halde geri çıkarırlar. Bazı zamanlarda mama değişiklerinde de bu duruma rastlanabilir.

“Kedimin çok hızlı mama yemesini nasıl önleyebilirim?”
Dolu bir mama kabı yerine, öğün vaktinde azar azar porsiyonlar vererek kedinizi yavaş yemeye alıştırabilirsiniz. Porsiyonları kedinizin iştahını kapatmayacak şekilde ayarlamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Zeka Gelişimini Destekleyen En İyi 5 Kedi Oyuncağı

Tüy Yutması Nedeniyle Kusma

Kedilerin tüy yumağı kusmaları sağlıkları açısından faydalıdır. Uyuma dışında kalan zamanlarının büyük bir kısmını tüylerini temizlemekle geçirirler. İstemeden de olsa kendi tüylerini de yutarlar.

Çoğu zaman bağırsaklardan geçerek dışkı olarak atılabilse de, bazı zamanlar bağırsaklarda tıkanıklığa yol açabilir. Bu durumda bağırsak ameliyatı olma ihtimali yüksektir.

“Kedim tüy yumağı kusuyor ne yapmalıyım ?”
Kediler bu işlemi sağlıkları açından yapmak zorundadırlar. Kedi sahipleri olarak bu durumu seyreltmek sizin elinizde. Kedinizin tüylerini kedi tarağı ile sık sık tarayıp, kedilere yutulan tüylerin zararını azaltan kedi mamaları kullanabilirsiniz.

Zehirlenme Nedeniyle Kusma

Evde toksik içeren maddelerin yenmesi, gıda spreyleri, böcek ilaçları, zararlı otları ıslah etmek için bahçelerde kullanılan sprey ilaçlar kedilerin zehirlenmesine yol açar.

Ani kusmalar, iştahsızlık ve halsizlik kedilerde zehirlenmelerin işareti olabilir. Kediler için uygun olmayan mamaların verilmesi, bozulmuş et yada ölü eti yemeleri de zehirlenmelerinde önemli nedenlerdir.

Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız kesinlikle kedinizi kusmuk örneği ile bir veterinere götürmelisiniz.

“Kedim zehirlendiği için kusuyor olabilir mi ?”
Bahçesi olan bir evde kedi bakıyorsanız birçok nedenden dolayı kediniz kusabilir. Kimyasal ilaçlara, garajlarda yere dökülen antifrizlere ya da serbestçe sokaklarda dolaşan kediniz sizden habersiz kendisi için zararlı olan maddelerle temas edip zehirlenmiş olabilir. Veteriner hekime başvurmanız kedinizin sağlığı açısından en yararlı davranış olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi

Gıda Alerjisi Nedeniyle Kusma

Kediler de sık olarak görülen gıda alerjisinin birçok nedeni vardır. Sürekli aynı mamalar verilmesi sonucu, artık diğer diyetlere kendini kapatabilir.

Sarımsak, soğan, acı baharatlar, sığır eti, tavuk eti, hindi eti ya da karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler de kedinizin gıda alerjisi olmasına neden olur.

Gıda alerjisi geçici bir durumdur. Kedinizin sevdiği konserve mamalar ile tedavisinin desteklenmesiyle, hızlı ve başarılı bir sonuç alabilirsiniz.

“Kedim sarı renkli kusuyor, gıda alerjisi olmuş olabilir mi ?”
Gıda alerjisi sindirimsel bir sorun olduğu için bozuk mamalar dahi buna neden olabilir. Düzenli ve çeşitli olarak kedinizin diyetine uygun mamalar kullanılması bu durumun önüne geçecektir.

Bağırsak İltihabı Nedeniyle Kusma

Stres, bağırsak parazitleri, bakteriyel enfeksiyonlar, hazımsızlık gibi birçok nedeni olan bağırsak iltihabı, kedilerde ishal, kanlı ishal ve halsizliğin yanı sıra kusmaya da neden olur.

Kedi mamaları yerine köpek mamaların verilmesi, diyetlerinin bozulması ya da almaması gereken vitaminleri alması da kedilerde bağırsak iltihabına bağlı kusmaya neden olmaktadır. Mide, ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki sorunlara işaret eder.

“Kedimde bağırsak iltihabı olduğunu nasıl anlarım?”
Kedinizde kusma dışında, dışkısı kanlıysa ciddi sorunları olduğu anlamına gelir. Dışkıdaki kan her zaman kırmızı olmayabilir. Rengi bazen siyahta olabilir. Üst sindirim yolundan gelen kan midede sindirilerek, bağırsaklara ulaşır, oradanda dışarı atılır.  Böyle bir durumla karşılaştıysanız kesinlikle bir veterinere başvurmalısınız.

Pankreas İltihabı Nedeniyle Kusma

Bir sindirim istemi sorunu olan pankreas kanseri (pankreatit), kedilerde kusma, uyuşukluk, ishal, yeme ve su içmeye karşı iştahsızlık oluşturur.

Pankreatitin herhangi bir neden olmaksızın kedilerde görülebildiği gibi, ikinci bir alt yapı olarak diyabet hastalığınında pankreatitin tetiklenmesine yol açtığı düşünülmektedir.

“Kedimin pankreatit hastalığına yakalanmaması için ne yapmalıyım?”
Pankreatit sindirim sistemine yardımcı olan pankreasın, bağırsaklarda sindirim başlamadan önce sindirimi kendi kendine başlatması sonucu pankreasın kendi kendini yemesiyle ortaya çıkar. Kediler için uygun diyetler ve gerekli sıvı ihtiyacı giderilerek önlem alınabilir. Çoğu kedi bu hastalığı atlatmaktadır. İlerlemesi durumunda veteriner hekime başvurmalısınız.

Kronik Böbrek Hastalığı Nedeniyle Kusma

Kronik böbrek hastalığı (KBH) genellikle yaşlı kedilerde ortaya çıkar. Böbreklerin görevi kandaki atıkları filtrelemektir. Kandaki yararlı bakterileri dengeler ve kan basıncındaki dengeyi sağlamaya yardımcı olur.

KBH belirtileri kusma, kilo kaybı, artan su tüketimi ve halsizliktir. Genelde bu hastalık ilerler ve kedilerin ölmesine sebep olabilir. Erken teşhis ve müdahale daha iyi sonuçlara yol açabilir.

“Kedimde ki kronik böbrek hastalığını nasıl teşhis ederim?”
Kedinizin yaşı ilerlemiş ve ani kilo kayıpları yaşıyorsanız, kedinizde halsizlik ve su içme ihtiyacı artmış ise kronik böbrek hastalığına yakalanmış olma ihtimali yüksektir. Veterinerin kediniz için vereceği reçeteye eksik uymak sağlıkları için çok önemli olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Böbrek Hastası Kediler İçin En İyi 5 Kedi Maması

Kedi Diyabeti Nedeniyle Kusma

Diyabet başka bir endokrin (sindirim) hastalığıdır. Pankreatitte olduğu gibi kusma yaygındır ve bu kötü bir hastalığa işaret eden kusma olarak nitelendirilir. Diğer belirtileri artan susuzluk, iştah ve aşırı idrara çıkma olarak sayılabilir. Kas kaybı ve ani kilo kaybıda kedinizin diyabet hastası olduğunu gösterebilir.

“Diyabet hastası kedim için ne yapabilirim?”
Şeker hastalığı kedilerde yaygın görülen bir hastalıktır. İştahı artan kediler sürekli yemek yer ve kilo alırlar. Güzel bir veteriner diyeti ile şeker alımı kesilmeli, bol protein ve az karbonhidrat dengesi yakalanmalıdır.

Hipertiroidizm Hastalığı Nedeniyle Kusma

İştah artışının ve kilo kaybının yanı sıra sık kusmalar, endokrin sisteminin bir parçası olan tiroidin aşırı aktif olduğuna işaret edebilir.

İshal, halsizlik, aşırı yeme ve susamanın yanı sıra, kedilerde sinire bile neden olabilir. Tüylerinin bakımsız gibi görünmeside bir başka belirtisidir.

“Kedimin Hipertiroid olduğunu nasıl anlarım?”
Eğer iştahı artmış ve buna rağmen kilo kaybı yaşıyorsanız, sürekli idrara çıkma ve kusma var ise kediniz büyük ihtimalle hipertiroid hastası olmuştur. Basit bir kan testi ile kesin teşhis konulabilir. Veteriner hekimin onayladığı reçeteyle kedinizi iyileştirebilirsiniz.

Kabızlık Nedeniyle Kusma

Kedilerde kabızlık genelde tek tip mama kullanımı ve aşırı kuru beslenme sonucu vücudun gerekli sıvıları alamamasından kaynaklanır. Kabızlık nedeniyle bağırsaklarında oluşan sertlik ve şişkinlik bir süre sonra kedileri kusma eğilimine itebilir.

Kabızlık dönemlerinde sindirimi hızlandırıcı ve yüksek besin değerleri olan konserve kedi mamalarının tercih edilmesi gerekir. Kabızlığın 3 günü geçmesi durumunda veteriner hekime başvurulmalıdır.

“Kedim kabız ve kusmaya başladı ne yapmalıyım?”
Kedilerde sık görülmeyen bir durum olduğu için panik yapabilirsiniz. Ancak nedeni kesinlikle sadece kabız olmalarıdır. Jel mama ve haşlanmış sebzelerin karıştırılıp verilmesi, bol sıvı tüketiminin sağlanması bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

İlginiz Çekebilir: Kilolu Kediler İçin En İyi 5 Diyet Kedi Maması

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar, kedim mevsim geçişlerinde tüy döküp ve kendini yaladığında tüy yuttuğundan sürekli kusuyordu, kedi maltı işe bu sorunun önüne geçtim, böyle bir sorun yaşayanlara tavsiye ederim

  2. Kedimin kusmuğunda tüylerinin olduğunu fark ettim, sayfanızda okuduğum bilgiler doğrultusunda kedi maltı kullanıp bu sorunu çözdük çok şükür. Bildirimleriniz için teşekkürler 🙏🏽

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup