Köpek

Çin Aslanı (Chow Chow) Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Özellikleri, Bakımı, Kişiliği [DETAYLI]

Köpek cinsleri arasında yapısı ve görünüşü ile farklılığını ortaya koyan Çin aslanı (chow chow), M.Ö. 206- M.Ö 22 yıllarına dayanmaktadır.

Dünyanın en eski köpek cinslerinden biri olan Chow chow köpeği, kendi döneminin en bilinen ırklarından biridir. Günümüze kadar popülaritesini koruyarak gelmeyi başaran köpek cinsi, ilk dönemlerinde Çin hanedanlığı tarafından av ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştır. Moğolistan ve Çin kökenli köpek, 9 ile 15 yıl arasında yaşamaktadır.

Çin Aslanı Hakkında İlginç Bilgiler

Çin Aslanı Köpeği

  • Çin Aslanı (Chow Chow) Kraliçe Victoria’nın sahip olduğu bir köpek olup dünya genelinde popülaritesi en yüksek köpeklerdendir.
  • Shar Pei dışında mavi ve siyah renklerde olabilen dili, köpek cinsleri arasında sadece Çin Aslanı (Chow Chow) köpeğine ait bir özelliktir.
  • Evcilleştirildiği ilk dönemlerde Çin hanedanlığı tarafından av ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştır.

Çin Aslanı (Chow Chow) Görünüşü

Çin Aslanı (Chow Chow) Görünüşü

Popüler köpek cinsleri arasında yer alan chow chow, görünümü itibari ile aslanı andırdığı için “Çin aslanı” olarak adlandırılır. Ortalama 32 kg. ağırlığına erişebilen ve yüksek boylarıyla dikkat çektikleri için bu köpeklerin “büyük köpek ırkları” arasına alındığı söylenebilir.

Çin aslanı köpeğini diğer köpek cinslerinden ayıran en temel özelliklerinden biri de dil yapılarıdır. Shar Pei dışında mavi ve siyah renklerinde olabilen dilleri, bu köpek cinsini diğer köpeklerden ayırmaktadır.

Aslana benzeyen görünümlerine ek olarak Çin aslanının kürkü de diğer köpek cinslerinden farklıdır. Benzersiz, yoğun ve kalın paltoları ile ayı kürkünü andıran bir görünüme sahip olması Çin aslanını diğer köpek cinslerinden ayırmaya yetiyor.

Çin aslanı köpeğinde iki farklı tüy yapısı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, adının “Çin aslanı” olmasını etkileyen; uzun tüylerle kaplı kürküdür. Tüyleri baş ve boyun bölgesinde yeleyi andırır. Diğer türlerinde ise kısa ve sert tüyle göze çarpar ve bu türlerde tüyleri genel olarak aynı uzunluktadır.

KC standartlarına göre Çin Aslanı için kayıtlı olan renkler şunlardır;

  • Siyah,
  • Mavi,
  • Krem,
  • Açık kahverengi,
  • Kırmızı / kızıl tonları.

Çin Aslanı köpeklerinin büyük kafaları ve orta büyüklükteki ağızları ve büyük burunları, görünüş itibari ile diğer köpeklerden farkını ortaya koyar. Genelde koyu renklerde olan gözleri ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başaran köpek cinsi, yuvarlak uçlu kulakları ile ayıkulağını andırır.

Vücudu oldukça kaslı, omuzları ve göğsü geniş, iri kemikli ön bacakları, kalın boyunları köpeklere asil bir görünüm kazandırmaktadır.

Çin Aslanı (Chow Chow) Karakteri

Çin Aslanı (Chow Chow) Karakteri

Çin aslanı, karakter yönünden de diğer köpeklerden daha farklıdır. Genel olarak köpek cinsleri yabancı birine alıştıklarında gayet uyumlu olabilirler. Ama Chow chow öyle değildir. Aile bireyleri arasında bile kendisine en çok ilgi gösterene karşı ilgi duyarlar diğerleri ile pekiyi anlaştıkları söylenemez.

Çin aslanı köpeği, doğası gereği “korumacılık” içgüdüsü ile hareket eden bir cinstir. Her ne kadar yabancı insanlara karşı bu yönünü göstermese de efendilerine karşı bunu net bir şekilde gösterirler.

Çin Aslanı (Chow chow) Eğitimi Zor mu?

Çin Aslanı (Chow chow) Eğitimi Zor mu?

Belki de bu köpeklere “aslan” yakıştırması yapılmasında birçok haklılık payları vardır. Sadece görüntüleri ile değil baskın ve inatçı yönleriyle de bunu net bir şekilde gösterirler. Eğitilmesi bir hayli zor olan Chow chow köpekleri için ya özel bir köpek eğitmeni ile anlaşılması gerekir ya da çok sabırlı ve en azından maksimum düzeyde köpek eğitiminden anlayan bir sahibinin olması gerekir. Köpek eğitmenleri, Chow chow köpeği, ilk defa köpek edineceklerin tercih etmemeleri gereken bir ırktır.

İlginizi Çekebilir: Çin Aslanı Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Çin Aslanı Aile İçin Uygun mu?

Yapısı, görünümü, karakteri ve kişilikleri ile diğer köpeklerden çok daha farklı özelliklere sahip olan Çin aslanı, aile ile uyumu konusunda da diğer köpeklerden çok farklıdırlar. Aile hayatına uyum gösterebilseler de küçük çocuklu aileler için çok da tavsiye edilen bir tür değildir. Hırçınlaşabilen, kıskançlık yapabilen bu köpekler, köpeğe nasıl davranılması gerektiğini bilecek yaştaki çocuklu aileler için uygundur.

İlginizi Çekebilir: Evde Köpek Beslemek Caiz mi?

Diğer Hayvanlar ve Köpek Cinsleri ile Uyumu

Köpekler, genellikle diğer köpek cinsleri ile pek anlaşamazlar ya da bu konuda iyi bir sosyalleştirme eğitimi almaları gerekir. Ancak Çin aslanı, diğer köpek cinsleri ile daha iyi anlaşır, aksine kendi cinsi ile pek anlaşamaz hatta saldırganlık bile yapabilir.

Çin aslanı köpeği, beraber büyüdüğü hayvanlara karşı çok da saldırgan olmaz. Ancak avcılık içgüdüsü ile hareket ettikleri için başka bir hayvan daha evde beslenecekse aynı dönemde edinilmeleri gerekir. Aksi halde ev ortamında otoritesini korumak isteyebilirler ve diğer hayvanlara karşı saldırgan tavırlar sergileyebilirler.

Unutmayın! 

Çin aslanı köpeği, uzun süre yalnız kalmaktan pek hoşlanmayan bir köpek cinsidir. Özellikle de evde ona bakan sahibinin uzun süreli ayrılığına çok fazla dayanamazlar ve psikolojik bazı sorunlar yaşayarak saldırgan tavırlar sergileyebilirler.

Çin Aslanı (Chow chow) Bakımı Zor mu?

Çin Aslanı (Chow chow) Bakımı

Diğer köpek cinslerine göre daha bir hassas davranılması gereken bu köpekler, fıtratları gereği doğa ve açık alanları daha çok severler. Çin Aslanı (Chow chow), gerekmedikçe havlayan bir tür değildir fakat yine de doğa ve açık arazilerde yaşamaya daha alışık oldukları için evde ya da apartman dairesinde beslenmeye uygun olmadıklarını söyleyebiliriz.

İlginizi Çekebilir: Chow Chow Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde ya da evinizin bahçesinde bile besliyorsanız kabul edersiniz ki bu köpeklerin tüyleri çok kalın ve yoğundur. Haliyle bu da cilt problemlerine ve yatkın oldukları hastalıklara daha kısa sürede yakalanabilmelerine neden olmaktadır. Düzenli olarak tüy ve cilt bakımı yapılırsa çok sorun olmayacağı söylenebilir.

Çin Aslanı (Chow chow) Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu köpeklerde en zor şey, sanırım tüy bakımıdır. Aslan görünümüne sahip olmasını etkileyen kalın ve sığ tüyleri düzenli olarak fırçalanmadığında, bu köpeklerin cildinde bazı problemler görülebilir. Bu yüzden haftada en az 2-3 defa düzenli olarak tüy bakımlarının yapılması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpek Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çin Aslanı (Chow chow) Tırnak – Pati Bakımı

Köpek sahipleri, köpeklerinin hem daha sağlıklı hem de uzun yaşamasını istiyorlarsa, bakım konusunda son derece hassas ve rutinliğe önem vermek zorundadırlar. Özellikle de Çin Aslanı (Chow chow) gibi bir köpek beslemeyi tercih ediyorsanız kesinlikle tırnak ve pati bakımında daha hassas olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Çin Aslanı (Chow chow) Egzersiz İhtiyacı

Çin Aslanı (Chow chow) Egzersiz İhtiyacı

Yüksek enerjili köpekler olmasına karşın yine de yürüyüş ve egzersiz ihtiyacı duyan Çin Aslanı (Chow chow) köpeğinin günlük 40-60 dakika arasında yürüyüş yapması gerekir. Kalın tüylü oldukları için kısa sürede vücut ısıları yükseldiği için özellikle yaz aylarında çok uzun yürüyüşlerden kaçınılmaları gerektiğini söylememiz lazım. Evin bahçesinde ya da çiftliklerde yaşamaya daha elverişli oldukları için onları evde beslemek çok da akıllıca değildir.

Yavru Çin Aslanı (Chow chow) köpeği egzersizlerinde biraz daha hassas davranılması gerekir. Her ne kadar yetişkinleri cüsseli ve kalın kemikli olsalar da aynı durum yavru köpekler için geçerli değildir, bu nedenle yavru Çin Aslanı (Chow chow) bakımı da egzersizleri de yetişkinlerine göre daha farklı olmalıdır.

Çin Aslanı (Chow chow) Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çin Aslanı (Chow chow) beslenmesi

Köpeklerde beslenme, en önemli bakım konularından biridir. Bilindiği üzere her köpek cinsi aynı mama ile beslenemez. Bunu elbette biliyorsunuzdur fakat bir Çin aslanı edindiğinizde bunu daha iyi anlayacaksınız.

👉 En İyi Köpek Mamaları İçin Tıklayın.

Çin aslanları, çok fazla protein ihtiyacı duymazlar. Bunun için mama seçiminde daha seçici olmalısınız. Diyet mamaları, bu ırklar için daha uygundur. Protein yerine; yulaf, kahverengi pirinç, mercimek ve nohut ve diğer sebzelerden yararlanmak daha doğrudur. Mama seçiminde ise kuzu etli, hindi etli ya da tavuk etli yağsız mamaları tercih etmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Chow Chow Köpekleri Ne Yer?

Yavru Çin Aslanı (Chow chow) Beslenmesi

Yavru Çin Aslanı (Chow chow) Beslenmesi

Bu köpeklerin diğer köpek cinslerinden çok daha farklı olduğunu yazımızın başından itibaren anlattık. Yavru köpekler için de ayrı bir beslenme programı uygulamak durumunda kalacaksınız. Zaten köpeği edindiğiniz yer, hangi mamaları ya da hangi mama markasını tercih etmeniz gerektiği konusunda size bilgi verecektir. Köpek uzmanlarının ya da veterinerin söylediği şekilde beslenmelerinde diyet konusunda sadık kalmak zorundasınız. Yavru Çin Aslanı (Chow chow) köpeğinde ani mama değişimi, köpeğinizde sindirim sorunlarının oluşmasına ve akabinde daha farklı sağlık sorunu yaşamasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Yavru Chow Chow Nasıl Beslenir?

Çin Aslanı (Chow chow) Günlük Beslenme Programı

Çin aslanı köpeklerinde yetişkinler günlük ortalama 1400 kaloriye ihtiyaç duyarlar. Yaşlı köpekler 1300 kalori, yetişkinlerde aktiflik durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 1600 kalori yetmektedir. Buna karar vermek için köpeğinizin enerjisi ve genel yapısına bakarak karar vermeniz çok daha doğru olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Ne Yer?

Chow Chow Köpeği Sağlığı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru Çin Aslanı (Chow chow) sağlığı

Çin aslanı köpek cinsinin yatkın olduğu bazı kalıtsal hastalıkları olduğu için sağlık konusunda temkinli olmanızda yarar vardır. Rutin olarak veteriner hekime göstermeniz ve verilen önerilere harfiyyen uymanız gerektiğini unutmayın.

Chow Chow Köpeğinin Yatkın Olduğu 10 Hastalık

  1. Egzama,
  2. Entropion ve diğer göz sorunları,
  3. Hipotiroidi,
  4. Bloat,
  5. Addison hastalığı,
  6. Kalça displazisi,
  7. Sıcak çarpması,
  8. Nefes alma sorunları,
  9. Alopecia X
  10. Cruciate ligament – rupture.

Yukarıda saydığımız hastalıklar genel olarak köpek ırklarının tamamında görülebilse de Alopecia X hastalığı yavru Çin aslanı köpeğinde daha sık görülmektedir. Buna karşı tedbirli olmanızda yarar vardır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri ve Çözümleri

Çin Aslanı (Chow chow) Tarihi ve Kökeni

Çin Aslanı (Chow chow) Tarihi ve Kökeni

Her ne kadar Çin kökenli oldukları söylense de aslında bu köpeklerin anayurdu Moğolistan’dır. Moğollar, 3000 yıl önce işgal seferlerine çıktıklarında yanlarında Çin Aslanı (Chow chow) köpeğini götürmüşler ve Çinliler bu köpek türü ile iyiden iyiye özdeşleştikleri için isimleri de kökenleri de Çin’e ait kalmış.

M.S. 700 yıllarında dönemin Çin imparatorluğu, Çin aslanı köpeğini av amaçlı olarak yetiştirmiştir. Bu dönemlerde imparatorluğun yaklaşık 2500 Çin aslanına sahip olduğu kayıt altına alınmıştır. Diğer av köpeklerinden daha farklı olarak bu köpekler leopar ve kurtların izini sürebilecek cesarete sahiptirler.

Tarih boyunca av amaçlı kullanılsalar da güçlü yapılarından dolayı kızak çekmede de bu köpeklerin kullanıldığını belirtmekte yarar vardır.

Çin Aslanı (Chow Chow) Hakkında Merak Edilenler

Çin Aslanı Kaç Yıl Yaşar?

Çin aslanı köpeği, ortalama 9 ile 15 yıl arasında yaşar. Doğru şekilde bakıldığında ve rutin sağlık taramasından geçirildiklerinde daha uzun süre yaşayabilirler.

Çin Aslanı Özellikleri Nelerdir?

İri yapılı özellikleri ile dikkat çeken chow chow köpekleri yaklaşık 50 santimetre yüksekliğe ulaşabilir ve ortalama ağırlığı da 20-30 kiloya kadar çıkabilirler.

Chow Chow Dili Neden Mordu?

Shar-pei ve Chow-chow köpek ırklarının kendilerine has özelliklerinden biri dillerinin siyah, mavi ve mor renklerde olabilmesidir.

Chow Chow Çok Tüy Döker mi?

Genel olarak çok fazla tüy dökmeye meyilli olmasalar da chow chow köpekleri mevsimsel olarak çok fazla tüy dökebilirler. Buna karşın tüy bakımlarının rutin olarak yapılması ve gerektiğinde kuru şampuan ile temizlenmeleri gerekir.

Çin Aslanı Ne Zaman Çiftleşir?

Dişi cov cov köpekleri 6 aylık olduklarında çifleşebilirler. Çiftleşme dönemine gelen chow chow köpeklerinin dişilik organından damlalar şeklinde kan gelir. Bu durum çiftleşme dönemlerinin geldiğini belirtir ve 20 gün kadar devam eder.

Chow Chow Köpeği Zeki mi?

Bu köpek cinsleri yapıları gereği inatçı ve eğitilmeleri zor olan köpeklerdir. Uzman bir eğitmen tarafından eğitilmeleri önerilmektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Gerçekten çok zor bir ırk, bu cinsi sahiplenmeden önce bu yazı dizisini okuyup iyi düşünmeleri gerekiyor bence.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup