Köpek

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Eğitim Tavsiyeleri ve Beslenme Önerileri

Maltese Terrier, Malta köpeği ya da Bichon Maltaise olarak bilinen bu türün kökeni M.Ö 3.yüzyıla kadar uzanan eski bir geçmişe sahiptir. Eski dönemlerde kemirgenleri avlamak için kullanılan bu köpekler, ünlü isimler tarafından sahiplenildikten sonra çok daha fazla popüler olmuşlardır.

Maltese Terrier (Malta Köpeği) En Belirgin Özellikleri

Maltese Terrier (Malta Köpeği) En Belirgin Özellikleri

  1. Malta köpeği, genel olarak neşeli ve eğlenceli bir köpektir.
  2. Sahibine karşı oldukça şefkatli olan bu köpekler, çok iyi bir hayat dostudur.
  3. Koruyucu içgüdüsüne sahip olan bu köpekler, oyuncaklarını çok severler.
  4. İlgiyi çok seven bu köpeklerin çok uzun bir süre yalnız başına bırakılmaması gerekir. Çünkü bu köpekler tek başına uzun süre kaldıklarında acı çekmeye başlayabilirler.
  5. Hayat dolu olan bu köpekler, oldukça sevimli bir yapıya sahip olması nedeniyle kendini çok çabuk sevdirebilirler.
  6. Çok kibar, dost canlısı ve sadık bir karakter yapısına sahip olmalarıyla bilinirler.
  7. Çok zeki ve akıllı olan bu köpekler, doğru bir eğitim ve ödüllendirme ile komutları çok çabuk öğrenebilir ve yerine getirebilirler.
  8. Şüpheli bir durum hissettiklerinde sahibini ve diğer aile bireylerini çeşitli yollarla uyarmaya çalışırlar.
  9. Hayvanlarla iyi anlaşabilen bu köpekler, çocuklarla çok da iyi anlaşamayabilir ve huysuz davranışlar sergileyebilirler.
  10. Bu türün bazıları yemek konusunda çok seçici olabilirler.
  11. Çok kıskanç bir köpek olduğu için sahibi onun yanında farklı bir hayvana ya da insana çok ilgili olduğunda kıskanabilirler.
  12. Oldukça sevimli ve oyuncu bir yapıya sahip oldukları için birçok insan tarafından sahiplenilen ve en sevilen köpek türlerindendir.

Maltese Terrier Nasıl Bir Eğitim Almalıdır?


1- Maltese Terrier Temel İtaat Eğitimi

 

Genellikle uysal bir köpek türü olduğu için eğitim sırasında sahibi ya da eğitmeni çok fazla zorluk çekmez. Fakat iyi davranılmadığında ve sert bir tavır sergilendiğinde sinirlenebilme özelliğine sahip oldukları için temel itaat eğitimi verilirken nasıl davranılması gerektiğini bilmek çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕‍🦺DETAYLI ANLATIM]


2- Malta Terrier Sosyalleştirme Eğitimi

Malta köpeği, ona şefkat ve ilgi göstermeyen insanlara karşı düşmanca tavırlar göstermeye başlayabilir. Bu nedenle erken yaştan itibaren iyi bir sosyalleştirme eğitimi almaları çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER]


3- Maltese Terrier İleri İtaat Eğitimi

Maltese Terrier ya da Malta köpeği, kolay eğitilebilen bir köpek cinsi olmasıyla bilinir. İyi bir ileri itaat eğitimi verildiğinde sahibinin komutlarına tam anlamıyla uyum sağlayabilir, sadık ve itaatkar bir köpek olabilirler.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?


4- Maltese Terrier Tuvalet Eğitimi

Bu köpeklerin eğitim konusundaki en iyi ayrıcalıklarından biri de tuvalet eğitimini kolay öğrenmeleridir. Evde beslenen bir köpek türü olduğu için tuvalet alışkanlığını kolaylıkla kazanabilmesi, sahibi için de oldukça iyi bir ayrıcalıktır. İlk kez köpek besleyenlerin mutlaka tercih etmesi gereken bir köpek türüdür.

İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi [✔️ UZMAN ÖNERİLERİ]


Maltese Terrier (Malta Köpeği) Fiziksel Özellikleri

Renk: Beyaz, açık fil dişi

Boy (erkek): 21 – 25 cm

Boy (dişi): 20 – 23 cm

Kilo (erkek): 3 – 4 kg

Kilo (dişi): 3 – 4 kg

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Karakter Özellikleri

Malta köpekleri, oldukça sevimli, neşeli ve oyuncu bir yapıya sahip oldukları için sahibine ve diğer insanlara karşı kendini çok çabuk sevdirebilme potansiyeline sahiplerdir. Oldukça sosyal ve aktif bir yapıya sahip olan Malta köpekleri, eğitime karşı çok açıklardır. Egzersizleri, uzun yürüyüşleri, sahibiyle ve diğer aile bireyleriyle vakit geçirmeyi çok severler. Fakat bu köpeklerin bir olumsuz özelliği var. Bu özellik, uzun süre yalnız kaldıklarında çok fazla agresifleşebilmeleridir. Aynı zamanda uzun süre yalnız bırakıldıklarında çok acı çekmeye başladıkları için çok fazla yalnız bırakılmamalıdır.

Önemli Not:

Bir Malta köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız, onun uzun süre yalnız kalamayacağını ve çok acı çekeceğini bilmelisiniz. Bu nedenle sevimli dostunuza çok fazla zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız sahiplenmemelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Kıskançlık: Neden Kıskanırlar, Belirtileri Nelerdir? (tıklayın)

Maltese Terrier Karakter Tablosu
Enerji Düzeyi  Orta
Egzersiz ihtiyacı            İyi
Oyunculuk       Yüksek
Köpeklerle Uyumu      İyi
Evdeki Petlerle Uyumu İyi
Çocuklarla Anlaşma     Düşük
Yabancılara Davranışı Orta
Eğitebilirlik     Orta

Maltese Terrier Köpeğinde En Sık Görülen Sağlık Sorunları

Maltese Terrier Köpeğinde En Sık Görülen Sağlık Sorunları

Genelde sağlıklı bir köpek olmasına rağmen diz veya patella problemleri yani çıkıklar çok fazla görülebilmektedir. Bu nedenle bu köpeklerin çok fazla kilo almaması gerekir aksi takdirde yatkın oldukları bu hastalık çok daha fazla şiddetlenebilir. Ayrıca bazı insan gıdalarına alerjileri olabilir. Bunun yanı sıra saçlarından dolayı da gözlerde konjunktivite veya tahriş oluşabilir. Düzenli veteriner kontrolüne gidildiği takdirde bu hastalıklardan en ufak hasarla kurtulabilmeleri mümkündür.

Malta köpeğinin en çok yatkın olduğu hastalıklardan bazıları ise şunlardır;

  1. Kanser,
  2. Kalp hastalığı,
  3. Böbrek yetmezliği.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Beslenme Önerileri

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Beslenme Önerileri

Malta köpeğinde çıkık gibi rahatsızlıklar çok fazla görülmektedir ve aşırı kilo almaları durumunda bu hastalıkların şiddeti büyük ölçüde artar. Bu nedenle aldığı yiyecek dozlarının bedenine ve günlük fiziksel aktivitesine uygun olmasını sağlamalısınız. Malta köpeği  9 aylık olana kadar 3 öğün beslenmesi gerekir. Aksi takdirde obezite gibi sağlık sorunları ile karşılaşması mümkündür.

Köpeğinize kaliteli bir kuru mama tercihinde bulunurken cinsine, yaşına uygun almalısınız ve sevimli dostunuza vereceğiniz her bir kuru mama kilogram başına 55 kalori olmalıdır, bu ölçüt yetişkin için idealdir. Daha erişkin köpeği olanlar bu ölçütü 45 kalori olarak da hesaplayabilirsiniz. Bu hesabı yaparken hazır mamaların gram/ kalori değer tablosunu dikkate almanız gerekir.

Malta Köpek Cinsi Maması Tercihi Nasıl Olmalıdır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Malta Köpek Cinsi Maması Tercihi Nasıl Olmalıdır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüm köpek ırkları için doğru mama tercihinden bulunmak sevimli dostunuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü ticari maksatlı mama adı altında satılan bazı ürünlerde; atık etler, kanatlı hayvan parçaları, dolgu maddeleri, kimyasal boyalar ve köpeğinizin sağlığına zarar verebilecek birçok yiyecek içeriği bulunma ihtimali vardır. Bu nedenle hazır bir mama satın alacağınız zaman ihtivasını ve oranlarını kontrol etmelisiniz.

Sevimli dostunuza kaliteli bir mama ile beslemek için içeriğinde; sıfır katkı maddesi, gerçek et kaynakları bulunması gerekir. Bunlara örnek olarak; tavuk ve hindi eti, kuzu, bizon, tavşan ve balık karışımları olabilir. Ayrıca kuru mamanın fiziksel yapısı da Maltese köpeği için uygun ebatta olmalıdır. Özellikle bu cins köpeğinize,  tahılsız kuru mama tercihinde bulunursanız her zaman köpeğinizin severek yiyeceği besleyici mamalar olacaktır.

Malta köpeği için en ideal kuru mama önerileri şunlardır;
  1. 🍚Face Dog Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması (tıklayın)
  2. 🍚 Golosi Kuzulu Yetişkin Köpek Maması (tıklayın)
  3. 🍚 Mera Nature’s Effect Biftekli Köpek Maması (tıklayın)

İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlığını Destekleyen En İyi 5 Düşük Tahıllı Köpek Maması

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Kökeni ve Tarihi

M.Ö 3.yüzyıla kadar eski bir geçmişse sahip olan Maltese Terrier cinsi köpeklerin kökeni Malta Adası’na dayanmaktadır. Bu köpekler, ismini ortaya çıktıkları Malta Adası’ndan almışlardır. Geçmişte farklı adlarla tanınmış olsa da 20.yüzyıldan sonra Maltese Terrier adını almıştır. Bu köpeklerin kullanımı, amaca göre şekillenmiş ve değişiklik göstermiş olsa da bir zamanlar kemirgenleri avlamak için kullanılıyorlardır. Daha sonra dönemin ünlü isimleri tarafından sahiplenildikten sonra büyük bir üne sahip olmuşlardır. Yüksek popülariteye sahip Maltese Terrierler, günümüzde en çok sevilen köpek türleri arasında yer alıyor.

Maltese Terrier (Malta Köpeği) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Malta Köpeği Ne Kadar Büyür?

Malta cinsi köpeklerin dişileri 23 cm’ye kadar büyüyebiliyorken erkekleri ise 25 cm’ye kadar büyüyebilmektedir.

Malta Köpeği Ne Yer?

Bu köpeklerin çıkık gibi sağlık sorunlarına çok fazla yatkın olması nedeniyle hastalığı şiddetlenmesin diye kilo almamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle doyurucu fakat düzenli ve yeterli miktarda kaliteli mamalarla diyetini düzenlemelisiniz.

Maltese Terrier Isırır mı?

Maltese Terrier cinsi köpekler, dişleri kaşındığında, sahibine ve kendisine karşı bir tehlike hissettiğinde ya da tahrik edildiğinde ısırma eğilimi gösterebilirler.

Maltese Terrier Evde Beslenir mi?

Maltese Terrier köpeği oldukça uyumlu ve iyi bir eğitim aldığında itaatkar olabilen bir köpektir. Bu nedenle ev yaşantısına uyumludur ve beslenebilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup