Köpek

Köpekler Neden Kusar, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Önlenir?

Köpekler, genellikle midesini bozacak bir şey yediği zaman kusar fakat bu kusmalar çok daha ciddi sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Bu tarz durumlarda mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır. 

Köpeğinizin kusması, çok fazla endişe edilmemesi gereken bir durumdan kaynaklanıyor olabilir fakat yine de oldukça hassas ve dikkatli olunması gereken bir konudur. Çünkü köpeklerde kusmaların olması, her zaman yediği şeylerden kaynaklanmıyor olabilir ve çeşitli hastalıkların belirtilerinden olabilir.

Köpekler Neden Kusar?

Köpeğinizin kusması uzun süre ve düzensiz bir şekilde ortaya çıkıyorsa, mide veya bağırsak iltihabı, şiddetli kabızlık, kanser, böbrek fonksiyon bozukluğu, karaciğer hastalığı veya sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Köpekler birçok nedenden dolayı kusarlar fakat bazı nedenler, veteriner hekime kontrol ettirilmesini gerektirebilir. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir durum olup olmadığını anlamak biraz zor olabilir. Fakat farkı anlamanız ve ne şekilde müdahale etmeniz gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Köpeklerin yaygın kusma nedenlerinden bazıları ise şunlardır;

  1. Çöp, yağlı yiyecekler ve sofra artıkları tüketmek,
  2. Bağırsak parazitleri,
  3. Diyabet,
  4. Kanser,
  5. Mide ülseri,
  6. Evde bulundurulan çeşitli ilaçları yutmak,
  7. Yol tutması,
  8. Stres, kaygı ve aşırı heyecan,
  9. Çok fazla yemek,
  10. Yanlış beslenme (zararlı ürünlerin kullanımı),
  11. Yediklerini sindirememe,
  12. Zehirlenme.

Köpeklerde Kusma Türleri

Köpeklerde Kusma Türleri

Köpeğinizin kusmasından endişelenmeniz gerektiğini anlamanın en etkili yolu, kusmuğunun rengine bakmaktır. Şimdi köpek kusmuğunun renginden ve ne anlama geldiğinden bahsedeceğim. Bu maddelere dikkat ederseniz köpeğinizin kusmuğunun endişe verici olup olmadığını anlayabilirsiniz.

1- Sarı Kusmuk

Sarı kusmuk, genellikle köpeğin midesinin boş olduğunu gösterir ve bu renk, safra salgıları nedeniyle ortaya çıkar. Bu kusma, genellikle gece geç saatlerde ya da sabah saatlerinde ortaya çıkar.

2- Beyaz, Köpüklü Kusmuk

Bu kusma türünün en genel nedeni, mide asidinin birikmesidir. Köpük ise kusmanın midede sallanmış olması ya da havayla temas etmesi sonucunda oluşmuş olabilir.

3- Berrak, Sıvı Kusmuk 

Berrak ve sıvı kusmuk, mide salgıları nedeniyle ya da midede su birikmesiyle oluşmuş olabilir. Bu kusma genellikle köpekler mide bulantısı hissederken su içtiğinde olur.

4- Mukus Benzeri, Sümüksü Kusmuk 

Midede biriken ve tahrişe neden olan bir kusmuktur. Köpek, mukusu kustuğunda mide bulantısını hafifler.

5- Kanlı Kusmuk (Kırmızı veya Pembe)

Kanlı kusmuk, en çok ciddiye alınması gereken kusmuktur. Mide bulantısına neden olan kandır. Eğer renk kırmızıya dönmezse ve pembe kalırsa bu durum her zaman ciddi bir sorunun habercisi olmayabilir. Fakat kusmukta kan pıhtıları, taze kan gibi şeyler görülüyorsa bu, mide veya üst ince bağırsakta kanamadan kaynaklı olabilir. Kanama aynı zamanda ülser, tümör, pıhtılaşma eksikliği gibi sorunlar nedeniyle de kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle bu tarz bir kusmada mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekir.

6- Kahverengi Kusmuk

Kahverengi kusmuk, sindirilmek için mideye inmeyen ve yemek borusundan geri çıkan yiyecek anlamına gelebilir. Ayrıca, bir köpeğin çok hızlı yemek yediğini ya da yiyeceği çiğnemeden yuttuğuna da işaret edebilir. Kahverengi kusmuk, bazen daha ciddi durumların göstergesi de olabilir. Bu nedenle iyice incelemekte fayda var. Kan izleri kimi zaman kahverengi renkte görünebilir ve buna çok dikkat edilmesi gerekir. Kahverengi kusma, aynı zamanda koprofaji (kaka yeme) göstergesi de olabilir.

7- Yeşil Kusmuk

Köpeklerde gerçekleşen yeşil kusma, ot yemekten kaynaklanıyor olabilir. Bunun yanı sıra yeşil kusmuk, safra kesesinin kasıldığını ya da safra kesesinde oluşan sorunları işaret edebilir.

Köpeklerin Kusmuğunda Neden Ot Olur?

Köpeklerin kusmuğunda ot olması, endişelenmenizi gerektiren bir şey değildir. Köpekler genellikle mide bulantısını azaltması için ot yerler ve kusarlar. Fakat düzenli olarak ot yemesi, yoğun böcek ilacına ve parazite maruz kalmasına neden olabilir. Bu da onlar için ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bu Kusma Tiplerine Dikkat!

Köpekler kustuğunda hangi belirtilere dikkat edilmeli

Köpeğiniz kustuğunda veterinerinize yeterli bilgi vermek için farklı belirtilerin olup olmadığını gözlemlemek oldukça önemlidir. Köpeğiniz kustuğunda ayrıca şu belirtilerin olup olmadığını da gözlemlemelisiniz. Eğer bu belirtiler varsa zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterin.

  1. Kusma sıklığı,
  2. İshal,
  3. Dehidrasyon,
  4. Letarji,
  5. Kusmukta kan,
  6. Kilo kaybı,
  7. İştah değişikliği,
  8. Susuzluk,
  9. İdrar yapma sıklığında değişiklik.

Önemli Not: Köpeklerin kusmasının en temel nedenleri arasında kalitesiz mama seçimi vardır. Sevimli dostlarımızın bu sorunun önüne geçebilmek için mama seçimi yaparken dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda onları çeşitli sağlık sorunlarına karşı açık hedef haline getirmemek için de vitamin ve mineral değerlerinin yüksek olduğu mamaları seçebilirsiniz.

Kopek mamasi
Sipariş vermek için tıklayın.
Köpek maması
Sipariş vermek için tıklayın.
Köpek maması
Sipariş vermek için tıklayın.

Köpeklerde Kusma Belirtileri

Köpeğin kusacağı nasıl anlaşılır

  1. Boğazına bir şey sıkışmış gibi sesler çıkarıyorsa,
  2. Boğazı, sanki köpek oradan bir şey çıkarmak istiyormuş gibi gergin duruyorsa,
  3. Köpek sert duruyorsa ve kusmayı önlemeye çalışıyorsa,
  4. Amaçsızca etrafta dolaşıyorsa.

Bu tarz durumlara karşı veterinerinizin telefon numarasının olduğu bir not defterini elinizin altında bulundurun.

Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

  1. Bu tür durumlarda köpeğinize hiçbir şey yedirmemelisiniz.
  2. Çok ufak miktarda su verebilirsiniz. Çünkü kusma nedeniyle köpeğiniz susuz kalmış olabilir.
  3. Biraz zaman geçene kadar bir şey yedirmeyin ve daha sonra ufak miktarlarda mama verebilirsiniz.
  4. Daha fazla kusmuyorsa birkaç gün ufak miktarlarda öğünler verebilirsiniz.
  5. Tabii ki tüm bunları uygulamadan önce bir veteriner hekim tavsiyesi almak çok daha faydalı olacaktır.

Önemli Not: Bu tarz durumlarda köpeğinize kesinlikle ilaç vermemelisiniz ve bir an önce veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Zehirlenir? Ne Yapmak Gerekir?

Köpeklerin Kusması Nasıl Önlenir?

Köpeklerin Kusması Nasıl Önlenir?

  1. Köpeğinizin yeme düzenini bir anda değiştirmeniz, kusmaların başlamasına neden olabilir ve aynı zamanda bağırsak sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizin öğünlerinin miktarındaki değişiklikleri aşamalı bir şekilde yapmanız, sağlı açısından çok daha faydalı olacaktır.
  2. Köpeğinize çiğneyebileceği ve yutabileceği nesneler vermeyin. Bulunduğu ortamda bu tarz şeylerin olması durumuna karşın gözünüzü onun üzerinde tutmanızda fayda var.
  3. Köpeğinizin kusmasını önlemenin bir diğer yolu ise yemek artıkları verilmemesidir. Çünkü sizin sevdiğiniz ve sizin için faydalı olan yiyecekler köpeğiniz için tam anlamıyla bir tehlike barındırıyor olabilir. Özellikle de hassas bir mide yapısına sahip olan köpeklere yemek artıkları kesinlikle verilmemelidir.
  4. Köpeğinizle yürüyüş yaparken yol üzerinde veya çöpte gördüğü yiyecekleri yemesine müsaade etmeyin. Çünkü bu durum yabancı ve zararlı maddeleri yemesine neden olabileceği gibi aynı zamanda toksine de maruz kalmasına neden olur.
  5. Köpekler yapısı gereği meraklı canlılardır. Sizin de köpeğiniz fazla meraklıysa gözlerinizi onun üzerinde tutmanız, hem kusmasına neden olacak şeyleri yemeyi önlemenizi sağlayacak hem de çeşitli sağlık sorunlarına neden olan durumlardan korunmasını sağlayacaktır.

Önemli Not: Köpeğinizin yürüyüşlerde ya da çeşitli aktivitelerde sözünüzü dinlemesi ve yapmasını istemediğiniz şeyleri yapmaması için ona erken yaştan itibaren itaat eğitimi vermeniz sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır.

Köpek Kusması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yavru Köpekler Neden Kusar?

Köpeklerin kusmasının temel nedeni mide sorunlarıdır. Kimi zaman çok fazla endişelenmeniz gereken bir durum olmasa da bu kusmalar, ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir.

Köpeğin Kusması İçin Ne Verilir?

Köpeğiniz kusuyorsa hiçbir şekilde yiyecek bir şey vermemelisiniz. Bu durumda ara ara çok ufak miktarlarda su verebilirsiniz.

Köpeği Kusturmak İçin Ne Yapmalı?

Köpeğiniz zehirlendiyse ve kusturmanız gerekiyorsa en iyi yöntem, biraz suyun içine bol miktarda tuz atıp karıştırdıktan sonra şırınga yardımıyla vermenizdir.

Köpek Kan Kusarsa Ne Olur?

Köpeğiniz kırmızı renkli kan ya da kahve telvesine benzer şekilde kusuyorsa mide bağırsak kanalında bir soruna işaret olabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup