Köpek

Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕‍🦺DETAYLI ANLATIM]

İtaat eğitimi, köpeğin kapasitesinden daha çok sahibinin eğitebilme kapasitesine göre klasmanlandırılır. Bu nedenle köpeğinize bir eğitim vermeden önce ne yapacağınız hakkında detaylı bilgi sahibi olmalı ve mümkünse uzman bir eğitmenden destek almalısınız.

Köpeklerde Temel İtaat Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

İtaat, köpeklerin doğasında olan bir davranıştır. Onun sahibi olarak bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli şey sabırlı olmaktır. Çünkü bu eğitim süreci, köpeğinizle olan bağınızı geliştirecek en önemli etkenlerdendir. Peki, köpeklerde temel itaat eğitimine ne zaman başlanmalıdır?

1- Köpeklerde itaat eğitimi, 3-9 aylık gibi bir zaman diliminde başlamalıdır. Özellikle de inatçı yapıya sahip köpeklerin temel itaat eğitimine 3 aylık olduklarından itibaren verilmelidir.
2- Köpek eğitimine ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar faydalı olur. Çünkü köpeklerin kasları güçlenmeye ve kişilik yapısı oluşmaya başladıktan sonra verilen eğitimlerin pek de faydası olmaz. Bu nedenle de henüz bu etkenler gerçekleşmeden eğitime başlanması çok daha iyi olacaktır. 

Köpeklerde temel itaat eğitimi

3-Temel itaat eğitimi özellikle de köpeklerin yavruluk döneminde verilmelidir. Çünkü bu dönemde köpeğinizin komutları algılaması daha hızlı olur ve çevrelerine daha kolay adapte olurlar. 
4- Sevimli dostunuza itaat komutlarını yavaş yavaş öğretmeye başlayın fakat bu süreçte sabırlı olun ve bir anda öğrenmesini beklemeyin. İtaat komutlarını nasıl vereceğiniz hakkında gerekli bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Merak ediyor musunuz?:Köpeklere Nasıl Eğitim Verilir?” 

Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklerin yavruluk döneminde nasıl bir eğitim aldığı, yetişkinlik döneminde ne tür davranışlara ve nasıl bir kişiliğe sahip olacağını belirleyen en etkili faktördür. Bu nedenle özellikle de köpeklerde temel itaat eğitimi, oldukça fazla dikkat edilmesi gereken bir konudur. Büyük bir dikkat, sabır ve hassasiyetle gerçekleştireceğiniz bu eğitimlerin neticesinde aşırı havlama, saldırganlık, yıkıcılık ve fobiler gibi davranışsal sorunları önleyebilir ve daha itaatkar bir köpek sahibi olabilirsiniz.

Köpeklere Hangi Temel İtaat Komutları Öğretilir?

  1. “Hayır” komutu,
  2. Temel itaat eğitimiyle “gel” komutu,
  3. “Otur” komutu,
  4. Köpeğinize “dur” komutu,
  5. İtaat eğitimiyle köpeğinize “yat” komutu.

Köpeğe “Hayır” Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeklere hayır komutu nasıl verilmelidir

1.Adım: Bu komutu verirken köpeğinize işaret parmağınızı gösterin. Böylece köpeğiniz hem sesinizle hem de işaretinizle bu komutu öğrenmiş olur.

2.Adım: Köpeğiniz büyüdüğünde bu komuta uymuyorsa eğitim tasması ya da boğma zincir kullanabilirsiniz.

3.Adım: Bu eğitim tasmalarında dikkat edilmesi gereken nokta, çekme şiddetinin iyi ayarlanması ve köpeğe zarar vermemesine dikkat etmektir.

4.Adım: Eğitim tasmaları yoğun şekilde kullanılmamalıdır. Aksi taktirde bir süre sonra işe yaramamaya başlar. Bu nedenle komutu sesli bir şekilde öğretmeniz daha iyi olacaktır.


🐶İlginizi Çekebilir: Köpek Tasması Seçimleri Nasıl Yapılmalıdır?

Hayır komutunda önemli nokta: “HAYIR” komutu, diğer temel itaat eğitimlerinin temelini oluşturduğu için köpeğe çok küçük yaşlarda öğretilmelidir. Bir süre sonra köpeğiniz bu komutu sesinizden ve hatta mimiklerinizden bile anlamaya başlar.

Boğma köpek eğitim tasması
Sipariş vermek için tıklayın.
Köpek çivili boyun tasması
Sipariş vermek için tıklayın.
Köpek eğitim boğma zinciri
Sipariş vermek için tıklayın.

Köpeğe Gel Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeğe gel komutu nasıl verilir

1.Adım: Öncelikle köpeğinizin adını söyleyerek onun dikkatini çekin.

2.Adım: Köpeğinizin dikkatini çektiyseniz “GEL” komutunu verin.

3.Adım: Komut verdikten sonra köpeğinizin tasmasını hafif bir şekilde çekin.

4.Adım: Köpeğiniz komutunuzu dinleyip geldiyse onu sevdiği bir mama ile ödüllendirin.

5.Adım: Köpeğiniz komutunuza uymadıysa “DUR” komutu ile durdurmalı ve onun karşısına geçip yere çökerek elinizi dıştan içeriye doğru hareket ettirmelisiniz.


✔️İlginizi Çekebilir: Yavru Köpeklere İsmi Nasıl Öğretilir?

Gel komutunda önemli nokta: Köpeğiniz yanlış bir davranışta bulunduysa onu cezalandıracağınız zaman “GEL” komutunu kullanmamalısınız!

Köpeğe Otur Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeğe otur komutu nasıl verilir

1.Adım: Köpeğinize yemek verirken oturmasını sağlayabilirsiniz fakat bazı köpekler yemek verileceği sırada oturup bekler. Eğer zaten oturuyorsa yemek verirken ona “OTUR” komutu verin ki köpeğiniz bu komuta alışsın.

2.Adım: Köpeğin yaşı ilerledikçe komutların fiziki şekilde desteklenmesi gerekir. Bu nedenle “OTUR” komutu vermeden önce “DUR” komutunu verin ve daha sonra tasmasını yukarı çekerek kalçasına biraz bastırın.

3.Adım: Bu süreçte sürekli “OTUR” komutunu vermeye devam edin.

4.Adım: Köpek oturduğunda sırtı omuzdan kalçaya doğru okşanmalı ve kalça kısmına geldiğinizde hafifçe bastırarak “OTUR” komutunu tekrarlamalısınız.

5.Adım: Daha sonra yürüyüş yaparken avuç içiniz yere bakar bir şekildeyken köpeğinizin elinizi görebileceği bir şekilde “OTUR” komutunu verin.

Otur komutunda önemli nokta: Eğer köpeğiniz bu komuta uymuyorsa onu mutlaka cezalandırmalısınız çünkü özellikle de trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu komuta uyması çok önemlidir. Çünkü herhangi bir şımarıklık ya da komuta uymama durumunda onun kaza geçirmesine neden olabilir.

 

Köpeğe Dur Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeğe dur komutu nasıl verilir

1.Adım: “DUR” komutu, avuç içinin köpeğe dönük olduğu sırada verilmelidir. Bu komutu dinlemeyerek size doğru gelmeye devam ediyorsa işaret parmağınızı göstererek “HAYIR” komutu verdikten sonra yeniden “DUR” komutu vermelisiniz.

2.Adım: Köpeğiniz komutu dinlemiyorsa burnunun ucuna avuç içinizi tutarak ilerlemesini engellerken yeniden “DUR” komutunu tekrarlayın.

3.Adım: Köpeğiniz komutunuza uyarsa onu ödüllendirin.

4.Adım: Köpeğiniz komutu öğrendikten sonra komutun ardından yavaş yavaş uzaklaşmaya başlayın.

Dur komutunda önemli nokta: Köpeğinize bu komutu öğretirken mesafeyi bir anda açmamalı ve yavaş yavaş arttırmalısınız. En önemli bir diğer nokta ise her uzaklaştığınızda mutlaka geri gelmenizdir. Unutmayın ki köpeklerin en büyük korkusu sahibinin gitmesi ve bir daha geri dönmemesidir.

Köpeğe Yat Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeğe yat komutu nasıl verilir

1.Adım: Bu komutu öğretebilmenin en iyi yolu köpeğinizin oturduğu sırada bacaklarını tutup omzuna bastırmanızdır. Bunu yaparken aynı zamanda “YAT” komutunu vermelisiniz.

2.Adım: Köpeğiniz bu komuta direnirse “HAYIR” komutu vererek yeniden “YAT” komutunu tekrarlayın.

3.Adım: Serbest eğitim sırasında sağ kolunuzu arkadan dolaştırarak omuz hizasına kadar yere paralel biçimde indirin. Bu şekilde köpeğinize “YAT” komutu vererek yatmasını sağlayabilirsiniz.

4.Adım: Köpeğiniz yine de komutunu dinlemiyorsa ön ayaklarını ileriye doğru çekmeli ve yatış pozisyonuna gelmesini sağlamalısınız.

Yat komutunda önemli nokta: Köpeklerin en zor algıladığı komutlardan biri de “Yat” komutudur. Bu nedenle bu komutu öğrenebilmeleri için biraz daha sabırlı olmanız gerekir.

🧿Bonus: Köpeğe Gevşek Tasma Yürüyüşü Nasıl Öğretilir?

Gevşek tasma yürüyüşü

1.Adım: Öncelikle tasmayı takarken köpeğinizin rahat olup olmadığını kontrol edin.

2.Adım: Tasmayı her taktığınızda mutlaka köpeğinizi ödüllendirin.

3.Adım: Tasması gevşek olacak şekilde yavru köpeğinizin yanında durun. Daha sonra ona ayakta durması veya bacağınızın yanında oturması için arka arkaya birkaç ödül verin.

4.Adım: Bir adım atın ve köpeğinizin peşinizden gelmesi için onu cesaretlendirin.

5.Adım: Yürümeye devam ederken köpeğinize diziniz veya kalçanız seviyesinde ödül maması vermeye devam edin.

6.Adım: Önünüzden koştuğunda, sadece ters yöne dönün, onu size çağırın ve gelirse ödüllendirin.

Gevşek tasma yürüyüşünde önemli nokta: Köpeğinizin yol üstünde bir şey koklamayı isterse ona zaman tanıyın ve koklama zamanlarını doldurduğunda “gel” komutu vererek yürümeye devam edin.

Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Temel İtaat Nedir?

Temel itaat eğitimi, köpeğin sahibinin komutlarına uyması ve onun otoritesini kabullenmesi amacıyla verilen temel seviyeli eğitimdir.

Temel İtaat Eğitimi Kaç Aylıkken Verilir?

Köpeklere temel itaat eğitimi ilk 3 ila 9 ay arası verilmeye başlanmalıdır.

Köpek Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Köpeğinizin korkaklık, agresiflik ya da dengesizlik gibi huyları yoksa eğitim ortalama 5 hafta sürer.

Eğitim Tasması Nedir?

Dikenli yapıdaki tasma ve aşırı havlamaların önüne geçebilen tasma gibi şeyler, köpeğin eğitiminin daha hızlı tamamlanmasını sağlar.

Yavru Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Yavru köpek eğitimine 3.ayını doldurduktan sonra başlanmalıdır.

Sokak Köpekleri Eğitilebilir mi?

Safkan olan sokak köpekleri eğitilmeye daha yatkındır fakat istikrarlı ve sabırlı olunursa tüm sokak köpekleri eğitilebilir.

Editör Tavsiyesi😊

Sevimli dostlarımız hakkında mutlaka dikkat etmeniz gereken şey, onların insan olmadığını unutmamaktır. Bizi mutlu eden her şey köpek dostlarımızı mutlu etmek zorunda değildir ve onlara istemedikleri bir şeyi yoğun ısrarla yaptırmaya çalışmayın. Bu süreçte sabrınız ve istikrarınız çok önemli olacaktır.

Köpeklerin eğitim sürecinde en önemli faktörlerden biri sahibinin bilgili olmasıdır. Köpek eğitmek hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan işe başlarsanız eksik ya da yanlış yaptığınız şeyler köpek dostunuzun yanlış eğitilmesine neden olur. Ne demişler;

“Sahibini Eğitmedikten Sonra Köpeğe Verilen Eğitimin Anlamı Yoktur”

İlginizi Çekebilir:Yavru Köpek Eğitimi İçin 7 Altın Kural

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar
    Köpeğiniz ile bir bağ oluşturmanızda ve onunla yaşamayı kolaylaştırmada oldukça önemli yer almaktadır temel itaat eğitimi. Bu eğitimi verirken oldukça sabırlı ses tonunuz kestin tavırlarınız net olmalı. Bu yazı dizisindeki bilgileri ele alarak bu eğitimi sizde evinizde veya bir bahçede verebilirsiniz 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup