Kedi

Kedimi kısırlaştıracağım ama sorun olur mu acaba?

Birçok kedi sahibi, kedisini kısırlaştırmaya karar verdiğinde bazı sorularla çelişip durmaya başlar. Özellikle de sağlığı ve psikolojisi konusunda acabalarla dolu bir süreç geçirmeye başlar. “Kedimi kısırlaştıracağım ama sorun olur mu acaba?” tarzında sitemize de birçok soru gelmektedir.

Kedileri Kısırlaştırmak Zararlı Mı?

Kediler, hareketi seven enerji dolu hayvanlardır. Kısırlaştırılmayan kediler, kısır kedilere göre daha fazla enerji harcarlar, bazen evde çizmedik eşya bırakmazlar. Uzmanların söylediklerine göre; kediler kısırlaştırılmadıklarında daha fazla enerjiye sahip olurlar ve bunu bir şekilde dışa dökmek isterler, haliyle sahipleri de bu durumdan nasiplerini alırlar; evdeki mobilyalar, pençeleriyle çizdikleri diğer yerler vs. aslında tamamen sebebini kısırlaştırılmamasına bağlamak yanlış olsa da genellikle kısırlaştırılmayan kedilerde bu durum çok daha fazla görülmektedir.

kedilerde kanser türleri

Sağlık açısından kedilerin kısırlaştırılmasında herhangi bir sakınca yoktur aksine daha sağlıklı olmaya başlarlar. Nedeni ise kedilerin doğum yaparken en az ikiz veya üçüz doğurmamalarıdır, aksine kedilerin fıtratı daha fazla yavru dünyaya getirmeye müsaittir. Veteriner uzmanlar, çok sayıda yavru dünyaya getiren kedilerde kanser riskinin daha fazla olduğunu söylemektedirler. Dolayısıyla sağlıklı olması açısından da kediyi kısırlaştırmak daha etik bir davranıştır.

Kısırlaştırmanın Faydaları

  • Kedilerde kızgınlık belirtisi görülmez.
  • Çiftleşme isteğine bağlı görülen problemler oluşmaz.
  • Dişi kedilerde, meme tümörü, rahim, yumurtalık kanseri riski ciddi oranda azalır.
  • Erkek kedilerde prostat kanserine yakalanma oranı ciddi oranda azalır.
  • Plansız ve istenmeyen yavru durumu ortadan kalkar.
  • Kediniz daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir yapıya sahip olur.

Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir? isimli yazımızdan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

kedilerde soğuk algınlığı

Kedilerde kısırlaştırma için kedilerin belli bir olgunluğa ulaşmış olması gerekmektedir. Çünkü erişkin olmayan kedilere anestezi yapılması sonucunda sağlık risklerinin oranı oldukça yüksek olacaktır.

Kedilerde kısırlaştırma işlemi için 5-7 aylık olması beklenmektedir. Daha küçük kedilerde kısırlaştırma yapılırsa özellikle karaciğer ve böbrek sorunları oluşabilir.

2008 senesinden sonra üretilen anestezi ilaçlarında böbrek ve karaciğere verilen zararın minimum olduğu için daha küçük kediler için kısırlaştırılma işlemi yapılabileceği belirtilmektedir, ancak yine de 5-7 aylık olgunluğa ulaşmadan kısırlaştırma işleminin yapılması doğru değildir.

Kısırlaştırılan Kedilerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

kedilerde soğuk algınlığı

Kedinizi kısırlaştırmaya karar verdiğiniz andan itibaren kısa ama bir o kadar da tedirgin edici bir süreç sizi bekliyor olacak. Kedi veteriner hekimden eve getirildiğinden itibaren birkaç saat boyunca neredeyse cansızmış gibi davranabilir, kusma ve tuvaletlerini bilinçsizce yapma gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu duruma karşı hazırlıklı olun. Yeme-içmeden kesileceklerini de bilmeniz gerekiyor bu durumda en azından kendilerine gelinceye kadar üzerlerinde hassasiyetle durmanız gerekmektedir. Ama dediğim gibi kısa süreli bir durum olduğu için sonrasında normal hayatlarına döneceklerdir.

Kısırlaştırılmış Kedilerin Beslenmesi

kedilerde soğuk algınlığı

Konunun başında da dediğim gibi kısırlaştırılmayan kediler, daha fazla enerjik olurlar dolayısıyla tükettikleri kedi maması da daha fazla olur. Ama kedinizi kısırlaştırdıktan sonra belirgin bir şekilde göreceğiniz durumların başında daha az mama yemeleri olacaktır. Kısır kediler için mama seçerken bu durumu göz önünde bulundurmanız gerekiyor çünkü bu kediler için özel olarak üretilen mamalar bulunmaktadır. Kısırlaştırılmış kedi maması ile hem kedinizin sağlığını güvence altına alabilir hem de daha güzel bir şekilde hayatına devam etmesini sağlayabilirsiniz.

En uygun kısırlaştırılmış kedi mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eğer kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyorsanız 7 aylık ve 12 aylık arasında kısırlaştırmanızda fayda var. Böylece kenizin bulunduğu duruma uyum sağlaması daha kolaylaşacaktır.Kısırlaştırdıktan sonra kısır mamaları kullanmaya dikkat edin aksi taktirde kenizin kilosu olması gerekenden fazla artar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup