Kedi

Kediler Nasıl Kısırlaştırılır, Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Kedi kısırlaştırma, kedilerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları açısından faydalıdır. Aynı zamanda kedilerde kısırlaştırma yoluna doğru şekilde gitmek, kedilerin idrar probleminin de ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Uzmanlar, kedilerin kısırlaştırılma zamanına geldiklerinde uzman veterinerlerden yardım alınması gerektiğini bildirirler.

Kedilerde Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

dişi kedilerde kısırlaştırma

Uzman veterinerlerin görüşüne göre dişi kediler kısırlaştırılmadan 12 saat öncesinden itibaren mamadan kesilmeleri gerekiyor. Bunun nedeni ise gerekli kan tahlillerinin yapılabilmesi ve kedinin ameliyata hazırlanması içindir. Kedilerin kısırlaştırılması halk arasında zararlı bir şeymiş gibi görünse de aslında doğru zamanda kısırlaştırmak tam da aksine kedi için daha faydalıdır. Önemli olan tek kural; doğru zamanda, emin ellerle kısırlaştırılmış olmasıdır.

Kedilerin mamadan 12 saat öncesinden kesilmesi gerekiyorsa da su için aynı zamana ihtiyaç yoktur. Sudan kesmek için ameliyattan 2-3 saat öncesinde sudan uzak tutmak yeterlidir bu da yine kedinin kan değerlerini ölçmek, ameliyata hazır hale getirmek için önemli bir adımdır. Kedilere ameliyat öncesi gıda vermenin zararları hakkında konuşan uzmanlar; bu tip durumlarda kedilerin zehirlenebileceklerini bildirmektedirler. Kusma veya daha farklı şekilde kendini gösteren bu belirtiler, bazen de soluk borusunun tıkanmasına neden olabildiğinden, uzmanlar bu konuda kedi sahiplerini uyarmaktadırlar.

Ameliyattan Sonra

dişi kedilerde kısırlaştırma

Dişi kedi kısırlaştırma işlemi tamamlandıktan sonra da yine ameliyat öncesi olduğu gibi hemen mama verilmemesi uzmanların tavsiye ettikleri önemli bir diğer konudur. Yine bu tip durumlarda kedilerde kusma meydana gelir ve buna bağlı olarak sağlıkları ciddi anlamda zarar görebilir. Kedilerin kısırlaştırılması işlemi bittikten 12 saat sonrasına kadar kediler veteriner hekimin gözetimi altında tutulmalıdır. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri veya herhangi bir aksi durum karşısında müdahale edilmesi çok daha rahat olur.

İlginizi Çekebilir: Kızgınlık Dönemindeki Kedileri Sakinleştirmek İçin 4 Etkili Yöntem

Dişi Kedilerin Kısırlaştırmasının Faydaları Nelerdir?

Kedilerde yavrulama istenmiyorsa, kedinin sağlığı için kısırlaştırma yapılmalıdır. Bu işlem bazıları tarafından zararlı ve yanlış görünse de kedilerde kısırlaştırmanın faydaları şunlardır;

1- Üreme Sisteminde Oluşabilecek Hastalıkları Engeller

Kedilerde oluşan ve sık meydana gelen fiziksel bazı hastalıkların önüne geçmek için kediyi kısırlaştırmak en önemli engelleme yöntemlerinin başında gelir. Kanser, piyometra, polikistik ovaryum ve metrit gibi rahimde meydana gelen hastalıkları, erkeklerde ise testis kanseri ve testosteron hormonu gibi hastalıkları önlemek için kedinin kısırlaştırılması önerilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi


2- Daha Uysal Yapıya Sahip Olur

kedi

Kedilerin kısırlaştırılmasında görülecek faydalar bunlarla da sınırlı değil. Davranış bozukluğu yaşayan kedilerin buna neden olan en büyük etkenin kısırlaştırılmamaları olduğunu söyleyen uzmanlar, kısırlaştırılan kedilerde östrojen, progesteron ve testosteron gibi cinsiyet hormonlarının gelişimi engellenmiş oluyor. Tamamen kaybolmasa da büyük oranda kaybolması, kedinin kavgacı bir yapıya sahip olmasını engellemekle birlikte erkek kedilerdeki idrar ile işaretleme olayı da ortadan kalkmış oluyor.

Dişi kediler, erkek kedilerin peşinden fazlasıyla gitmeye hevesli varlıklardır bu da ilerleyen zamanlarda yavrulamalarına neden olur ki evcil kedilerde yavrulama sahipleri için büyük sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kısırlaştırılan dişi kedilerde bu hissiyat ortadan kalktığı için böyle bir durumla da karşılaşılmamaktadır.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Kedilerin kısırlaştırılması genelde cinsi ilişkilere heveslendiği dönemlerde yapılır. Uzmanlar bu dönemi kedilerin 6 aylık oldukları zamanlara bağlamaktadırlar yani kediniz 6 aylık kadar büyümüşse kısırlaştırabilirsiniz. Tabi bu dönemden sonra dikkat etmeniz gereken bir şey daha olacaktır ki o da kedi maması alırken kısır kediler için üretilen kısır kedi maması almanız gerekiyor.

Kısır Kedi Maması

Kediler kısırlaştırıldıktan sonra tükettikleri mamalar değişir. Kısır kediler için mama seçeneklerini inceleyerek kedinizin daha rahat tüketebileceği ve sağlıklarına herhangi bir olumsuz etki etmeyeceği mamaların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Tabi tüm bunları yaparken kaliteli kedi maması almak da kedi sahiplerinin önemli görevlerinin başında geliyor.

Kısırlaştırılmış kediler için en uygun kedi mamalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Sık Sorulan Sorular

Yavru Kediler Kaç Aylıkken Kısırlaştırılır?

Kedilerin kısırlarştırılması üç aylıktan itibaren güvenle yapılabilir.

Kısırlaştırılan Kedi İşer mi?

Kısırlaştırılmış tüm kediler işeyebilir.

Kediler Neden İdrar Kaçırır?

Kedilerin bağırsakları zayıflarsa sindirim sistemi yavaşlat ve bu durum idrarını kaçırmasına neden olur.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup