Kedi

Kızgınlık Dönemindeki Kedileri Sakinleştirmek İçin 4 Etkili Yöntem

Yetişkinlik dönemine ulaşmış olan her kedi, kızgınlık dönemine girmektedir. Mevsimsel dönemler içerisinde yaşanan bu döngü kedileri üremesi için önemli bir dönemdir. Kediler bu dönem içerisinde normalden farklı hareketler ve davranışlar sergileyebilir. Bununla beraber, farklı sesler de çıkartacaktır. Kedinin bu dönem içerisinde tek isteği çiftleşmek olacağı için mümkünse çiftleştirilmelidir. Eğer böyle bir durum mümkün değilse kısırlaştırma operasyonu en iyi çıkış yolu olacaktır. Bu yazımızın içerisinde kedilerde kızgınlık dönemi hakkında bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi

kedilerde-kizginlik-donemi

Kediler kızgınlık dönemi içerisindeyken normalden daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadır. Eğer kediniz bu dönem içerisinde çiftleşmeyecekse oldukça zorlu bir süreç olabilir. Bu yüzden ilk düşünmeniz gereken yöntem kedinizi çiftleştirmek olacaktır. Buradaki önemli nokta ise çiftleşme dönemi sonrasında doğacak olan kedilere bakabilecek imkana sahip olmaktır.

Kediler tek bir doğumda birden fazla yavruya sahip olduğu için, yavrulara bakmak zor olabilir. Bununla beraber bir kedinin yılda 2 kere doğum yapabildiğini düşünürsek yavru sayısı giderek artacaktır.

Diğer bir yöntem ise kedileri kısırlaştırmak olacaktır. Eğer bu yönteme başvurmak istemiyorsanız, kedinizi sakinleştirmek ve bu süreci kolaylaştırmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Tüm bunları aşağıdaki bilgiler arasında bulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler İnsanlarla Konuşur mu?

Kediler Ne Zaman Kızgınlık Dönemine Girer?

Normal şartlar altında kediler 6 aylık olduktan sonra erişkinliğe ulaşırlar ve bu yaştan sonra belirli aralıklarda kızgınlık dönemi yaşamaya başlarlar. Bazı kediler ise daha erkan yaşta kızgınlık dönemine girebilir. Örneğin, henüz 4 aylık bir kedinin kızgınlık dönemi belirtilerine sahip olması normaldir.

Kediler ilk kez kızgınlık dönemi içerisinde bulunduktan sonra kısırlaştırma operasyonu yapılmazsa, tüm hayatı boyunca kızgınlık dönemi yaşayacaktır. Bu yüzden kısırlaştırma işlemi kedinin sağlığı için en doğru seçenek olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

kedilerde-kizginlik-donemi

Kedilerde görülen kızgınlık döneminin uzunluğu kediden kediye farklılık göstermektedir. Bazı kediler birkaç gün kızgınlık dönemi yaşarken, bazı kediler birkaç hafta boyunca bu dönem içerisinde kalabilir.

Kedilerde görülen ortalama kızgınlık süresi ise 4 ile 7 gün arasında olmaktadır. Burada önemli noktalardan bir tanesi kedinizin ırkıdır. Örneğin, Van kedilerinin kızgınlık dönemleri sadece 4 gün sürmektedir.

İlginizi Çekebilir: Van Kedisi Özellikleri Nelerdir? Kişiliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Kızgınlık Dönemindeki Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

kedilerde-kizginlik-donemi

Kızgınlık dönemindeki kedilerin daha sakin olmasını sağlamak için bazı önlemler alabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki tavsiyelerimize uyabilirsiniz.

1- Oyun Oynamak

kedi

Kızgınlık dönemindeki kedilerin daha fazla enerji harcaması sakinleşmeleri için önemlidir. bunun için beraber oyun oynamak en iyi çözüm olacaktır. Bu oyunlar kedinizi fiziksel olarak yoracak ve avlanma içgüdüsünü tetikleyebilecek nitelikte olmalıdır. Bunun için kedinizin en sevdiği oyuncağı kullanabilirsiniz.

Kedinizle oyun oynarken oyuncak fareler kullanmak, iple oynatmak, lazerle oynatmak, koşmasını sağlamak en iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Eğer kediniz için uygun bir oyuncağınız yoksa aşağıdaki bağlantıya tıklayarak oyuncak modellerini inceleyebilirsiniz.

Kedi Oyuncağı Satın AL 


2- Catnip Kullanmak

kedi

Catnip (kedi nanaesi) kediler için en değerli şeylerden bir tanesidir. Neredeyse bütün kediler catnip karşısında sakinleşir ve mutlu bir ruh haline bürünürler. Bunun için, kızgınık döneminde catnip kullanmak en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra, kedi yatağına, bulunduğu ortamlara bir miktar catnip sıkmak sakinleşmesine ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır.

Catnip Satın AL ü


3- Kedi Sakinleştirici Tasma Kullanmak

kedi

Sakinleştirici tasmalar, stres altındaki kediler için en iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Kedinin boynuna takılan bu tasma valerian bitki özü içermektedir. Valerian ise tıpkı kedi otu gibi kedileri sakinleştiren ve mutluluk veren bir bitkidir. Tamamen bitkisel ürünlerden elde edilmiş olan bu tasma kesinlikle zararsızdır.

Kedinize tasmayı taktıktan yaklaşık bir saat sonra etkisini göstermeye başlayacaktır. Kedinizin sakinleşmesini istediğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz. Ürünün etki süresi ise 6 hafta boyunca sürmektedir.

Kedi Sakinleştirici Tasma Satın AL 


4- Sakinleştirici İlaç Kullanmak

kedi

Listemizde yer alan yöntemler arasındaki en zor olanı ise kedinize sakinleştirici ilaç içirebilmek olacaktır. Beaphar markası tarafından üretilmiş olan bu tablet, tamamen bitkisel ürünlerle formüle edilmiştir. İçeriğinde; melisa, biberiye, ıhlamur gibi bitkiler yer almaktadır. Tamamen kedilerin sakinleşmesi için üretilmiş olan bu tablet en etkili ürünlerden bir tanesidir. Ayrıca bu ürün hem kediler için hem de köpekler için uygundur.

Kedi Sakinleştirici İlaç Satın AL 

Sık Sorulan Sorular

Kızgınlık Döneminde Dişi Kedi Kısırlaştırılır mı?

Kızgınlık döneminde dişi kedilere kısırlaştırma işlemi yapılması son derece yanlıştır.

Kediler Kaç Gün Çiftleşmeli?

Kedilerde çiftleşme süreci ortalama ise 8,5 gündür.

Erkek Kedi Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Erkek kedi cinslerinde 6 ile 12 ay arasında kızgınlık dönemi vardır.

Dişi Kediler Ne Zaman Kızgınlığa Girer?

Dişi kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girer.

Bu Video İlginizi Çekebilir

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kedim anestezi alamadığı için kısırlaştırma ameliyatı yaptıramıyorum maalesef. Bu yazı disinde vermiş olduğu bilgiler sayesinde kedimin kızgınlık döneminde nasıl davranmam gerektiğini biliyorum atık 😌
    Sayfanızı tüm kedi sahipleri ve kedi sevenlere tavsiye edeceğim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup