Köpek

Alaskan Malamute (Alaska Kurdu) Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Özellik

Alaskan Malamute ya da Türkçedeki ismi ile “Alaska Kurdu” soğuklara karşı dayanıklı bir köpektir. 1896 yılına gelindiğinde soyları tükenmeye yüz tutsa da Yeni İngiltere’de bir yetiştirici tarafından kurtarılmış ve yeniden popülaritesi artmıştır.

Soğuk havaların en dayanıklı köpek ırklarından biri olan Alaskan Malamute, sahibine karşı sadakati ve yaşı ilerledikçe uysallığı ile bilinir. Ancak zaman zaman huysuzlaşabilen bu köpek cinsinin eğitiminde bir hayli dikkatli olmakta fayda var. Başına buyruk hareket etmeyi seven bir ırk olduğu için eğiticisinin sabırlı, istikrarlı ve kendine güvenmesi gerekir. Görünümü ile heybetli bir duruş sergileyen, tüy yapısı ile diğer cins köpeklerden kendini rahatlıkla ayırabilen Alaska Kurdunu yakından tanıdığınız da siz de seveceksiniz.

Alaskan Malamute (Alaska Kurdu) Özellikleri

Alaskan Malamute (Alaska Kurdu) Özellikleri

  1. Eğitilmesi kolay olan bu köpekler, iyi bir eğitici tarafından eğitildiğinde, son derece uysal ve uyumlu bir köpek olabilir.
  2. Çocuklarla arası orta düzeyde iyi olan Alaskan Malamute, iyi bir avcı köpeğidir.
  3. Enerji seviyesi 10 üzerinden 5 seviyesindedir.
  4. Oyunculuk karakterine sahip olan Alaska Kurdu için doğal yaşam alanı en uygun alandır.
  5. Diğer köpeklere karşı üstünlük sağlamaya çalışsalar da aralarının iyi olduğu söylenebilir.
  6. Diğer hayvan türleri ile yavruluk döneminden itibaren yan yana kaldıklarında iyi anlaşabilirler.
  7. Korumacılık içgüdüsü çok güçlü olmayan bu köpekler, daha çok avcılık alanında kullanılır.
  8. Ortalama yaşam süresi 8-10 yıl arasında olan Alaskan Malamute, iyi bir bakım gerektirir.
  9. Dünyanın en eski köpek ırklarından biridir.
  10. Çok eski bir ırk olmasına rağmen safkan bir köpektir.

Alaskan Malamute (Alaska Kurdu) Eğitimi

Alaskan Malamute (Alaska Kurdu) Eğitimi

Alaska kurdu, bir kurt kökenli köpek olduğu için diğer köpek türlerine göre daha zor bir eğitimi vardır. Ancak lider olarak tanıdığı eğitmenine karşı son derece itaatkâr davranmasını bilen bir tür olduğunu belirtmemiz gerekir. Köpek eğitimi verilirken özellikle de kurt kökenli köpeklerde dikkatli davranılması gerekir. Yapılacak yanlış bir hata sonucu, sahibi ile köpek arasındaki ilişki zedelenebilir, bu da eğitiminin daha da zorlaşmasına neden olabilir.

<center<

Alaska Kurdu (Alaskan Malamute) Temel İtaat Eğitimi

Kurt kökenli Alaska kurdu temel itaat eğitiminin erken dönemde verilmesi önemlidir. Sahibine karşı koruma içgüdüsü ile hareket eden asil görünümlü kurt köpekler için 3 aylık dönem, temel itaat eğitimi için en doğru zamandır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi


Alaskan Malamute Sosyalleştirme Eğitimi

Daha çok dağlık arazilerde yaşam sürdürmeye alışık bu köpek cinsleri, şehir hayatına kolay adapte olamazlar. Bu nedenle şehirde beslemeyi düşünüyorsanız yavruluk döneminde sosyalleştirme eğitimi vermeniz gerekir.

✅ İlginizi Çekebilir: Alaska Kurdu Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?


Alaskan Malamute (Alaska Kurdu) İleri İtaat Eğitimi

İyi bir bekçi köpeği ya da av köpeği olarak kullanılabilen Alaska kurdu için ileri itaat eğitiminin verilmesi en önemli ayrıntılardan biridir. Köpeğiniz 4-5 aylık olduğunda kesinlikle bu eğitimi vermeniz gerekecektir.

İlginizi Çekebilir: Alaska Kurdu İleri İtaat Eğitimi


Alaskan Malamute Karakter Özellikleri

Alaskan Malamute Karakter Özellikleri

Kurt kökenli Alaskan Malamute, enerji düzeyi yüksek bir köpek türüdür. Doğal yaşam alanlarında yaşamaya alışık olduğu için doğal olarak egzersiz ihtiyacı yüksek olan bu türler için çiftlik ya da bahçe alanları daha uygun olur. Orta derece oyunculuk ruhuna sahip olan Alaska kurdu, başka köpeklerle kolay anlaşabilen bir tür değildir. Çocuklarla orta derecede anlaşabilen köpek cinsi, yabancılara karşı saldırgan değil ve düşük koruma özelliğine sahip olup orta derecede eğitilebilirlik karakterine sahiptir.

Alaskan Malamute Sağlık

Alaskan Malamute Sağlık

Malamute köpek cinsi, genel olarak sağlıklı köpek türlerinden olsa da bu köpeklerin de sağlıkları konusunda dikkatli davranılması gerekir. Özellikle kalça displazisi hastalığına karşı düzenli veteriner kontrolünden geçirilmeleri gereken bu köpeklerin kıkırdaklarında küçülmeye yol açabilen gelişimsel problemleri olabilmektedir. Doğru şekilde beslenmeleri ve bakımlarının doğru ve zamanında yapılması halinde daha sağlıklı yaşayabilirler.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Alaskan Malamute Bakımı Nasıl Yapılır?

Alaskan malamute bakımı

Her köpek ırkında olduğu gibi bu ırkta da bakım son derece önemli bir konudur. Tüy bakımı, ağız ve diş bakımı, göz ve kulak bakımı gibi önemli konularda dikkatli olunmalıdır.

Alaska Kurdu Tüy Bakımı

Kalın, kaba ve çift katlı tüylere sahip olan Alaskan Malamute cinsi köpeklerin tüy bakımına çok fazla ihtiyaçları olduğu söylenemez. Ama buna ek olarak haftada 1-2 defa yapılmasında yarar vardır.

İlginizi Çekebilir: Alaska Kurdu Tüy Bakımı

 


Alaska Kurdu Ağız ve Diş Bakımı

Köpeklerin daha sağlıklı kalabilmesi için ağız ve diş sağlığı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Alaska kurdu ağız ve diş bakımı için veteriner hekim kontrolünden geçirilmeleri daha uygundur.

İlginizi Çekebilir: Alaska Kurdu Ağız ve Diş Bakımı


Alaska Kurdu Tarihi ve Kökeni

Alaska Kurdu Tarihi ve Kökeni

Alaska’ya özgü olan Alaska kurdu ya da diğer adıyla Alaska malamutu, ilk olarak Alaska’nın kuzeybatısında yaşayan bir Eskimo halkı olan Mahlemut (Malamut) İnyupikleri tarafından kızak çekiminde kullanılmıştır. Değişen hayat koşulları ile birlikte buna çok ihtiyaç kalınmadığı için Alaska kurtları, çocuklarla iyi geçinen köpekler oldukları için aile içinde aile dostu olarak besleniyor.

Alaska Kurdu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Alaska Kurdu evde beslenir mi?

Aslında doğaları gereği bu köpekler dağ köpekleridir. Fakat günümüz şartlarında buna çok ihtiyaç duyulmadığı için ve malamutların çocuklarla iyi geçinebilen yönleri olduğu için evde beslenmeye uygundurlar.

Alaska kurdu bakımı kolay mıdır?

Tüyleri çift katmanlı, sert tabakalı olduğu için çok fazla tüy dökmezler. Haftada 1 ya da 2 defa tüy bakımının yapılması yeterlidir.

Alaska kurdu sağlıklı mı?

Yapılarak gereği sağlam ve güçlü olan bu köpeklerde genel olarak sağlık problemi görülmemektedir. Ancak yine de düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirilmeleri gerekir.

Alaska kurdu ne yer?

Şehirde beslemeyi düşünüyorsanız, onlar için kaliteli mama seçmek zorundasınız. Sağlıklı ve uzun süre yaşayabilmeleri için bu önemlidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu cins hakkında hem ödevim için hemde merak ettiğim için bir araştırma içerisindeyim, gerçekten çok dolu dolu bilgi verici bir makale olmuş teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup