Köpek

10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi [🐶ÖNERİLER]

Köpekler, sosyalizasyon dönemine ne kadar erken yaşta başlarsa, sosyalleşme eğitimi o kadar etkili ve kolay gerçekleşir. Bu süreçte köpek sahibine düşen en önemli görev istikrarlı ve sabırlı olmaktır.

Mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Küçükken mahalleye birkaç köpek getirildiğinde dokunmaya çalıştığımızda bile onlara zarar verecekmişiz gibi korkuyorlar ve bizimle sosyalleşemiyorlardı. Fakat zamanla onlara “bazıları” hariç insanların zararsız olduğunu öğrettiğimizde bizimle daha kolay yakınlık kurabiliyorlardı. İşte sosyalleşme eğitimi tam da bu noktada oluşan bir gerekliliktir. Köpeğinize iyi bir sosyalleşme eğitimi verdiğinizde daha uysal ve sosyal bir canlı haline gelebilir.

Köpek Sosyalleştirme eğitimi

Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu da köpeğinize eğitim vermeden önce kendinizi bu konuda eğitmenizdir. Çünkü yanlış eğitim, köpekleri sosyalleştirmek yerine tam aksi yönde durumlar oluşmasına yol açabilir.

Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nedir?

Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nedir?

Sosyalleştirme eğitimi, köpeklerin insanlarla, çocuklarla ve diğer canlı dostlarımızla daha kolay kaynaşabilmesini sağlayan önemli bir eğitimdir. Diğer canlılarla sağlıklı ve hoş bir şekilde etkileşime girmesi için bir gerekliliktir.

Sosyalleştirme Eğitimi Neden Gereklidir?

Sosyalleştirme Eğitimi Neden Gereklidir?

Köpeklere erken yaştan itibaren sosyalleşme eğitimi verilmesi, agresif, kavgacı ve dengesiz tutumlarından uzaklaştırmak için oldukça önemlidir. İleri yaşantılarında karşılaşacakları durumlara daha kolay adapte olabilmeleri açısından bu eğitim mutlaka verilmelidir. Köpeğinize sosyalleştirme eğitimi vermediğiniz takdirde ileri dönemlerde büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilmeniz çok olası bir durumdur.

Köpeklere doğru bir şekilde sosyalleşme eğitimi verildiğinde, en vahşi olan ırkların bile daha uysal ve itaatkâr olabildiğini göreceksiniz. Köpek eğitimi hakkında uzmanlaşmış insanlar, köpeklerin erken yaştan itibaren hem insanları hem de makineleri tanıyarak büyümesi gerektiğini söylüyorlar. Hak vermemek mümkün değil… Kimi köpekler zaten sosyal ve aktif bir karakter yapısına sahip olabiliyor. Fakat hemen hemen her ırkın çekingen ve ürkek köpek kesimi olduğunu da unutmamak lazım.

Sosyalleştirme Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Sosyalleştirme Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Birçok insan köpek eğitimini gerçekleştirmek için köpek yavrusunun büyümesini bekler. Fakat bu tamamen yanlış bir tutumdur. Çünkü canlılar, doğduktan sonra gözlerinin açılmasıyla öğrenme sürecine başlar. Bu durum köpek yavruları için de geçerlidir. Fakat iyi bir eğitim için genellikle bir süre beklenir. Bu süre ortalama 7-8 hafta sürer. Yavru köpek bu süreyi geçtiğinde sosyalleşme eğitimi verilmeye başlanmalıdır.

10 Adımda Sosyalleştirme Eğitimi

10 Adımda Sosyalleştirme Eğitimi

Köpeklerde sosyalleşme eğitiminin ne zaman ve neden yapılması gerektiğinden bahsettim. Şimdiyse en önemli noktaya değineceğim, yani bu süreci nasıl gerçekleştirmeniz gerektiğine. Köpeğinizi nasıl sosyalleştireceğinizi adım adım anlatacağım. Bu adımları dikkatle okur ve uygularsanız, istikrar ve sabır dahilinde köpeğinizi sosyalleştirmeniz için hiçbir engel olmaz.

Önemli Not: Tüm köpek eğitimleri için geçerli olan husus, istikrar ve sabırdır. Köpeğiniz ürkek veya çekingense bir anda bulunduğu dünyadan farklı bir boyuta geçiş yapmasını bekleyemezsiniz. Bunu isterseniz, bir balıktan ağaca tırmanmasını beklemiş olursunuz. Bu süreçte köpeğin özellikleri ne kadar önemliyse, sahibinin istikrarı, sevgisi ve sabrı da o kadar önemlidir.

Hayatta en büyük mucize küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır.”

Aceleci olmayın1- Aceleci Olmayın❗

Sosyalizasyon dönemi, köpeğin ileriki yaşantısı üzerinde etkili olacak en önemli dönemdir. Bu süreçte köpeklerin adapte olması ve sürece uyum sağlaması açısından relax olmanız çok önemlidir. Bu dönemde uygulanacak yanlış bir eğitim, köpeğin ilerleyen dönemlerde beklenmeyen davranış stiline sahip olmasına neden olabilir. Bu nedenle süreci dikkatli ve acele etmeden sürdürmeniz çok daha faydalı ve etkili olacaktır.

Annesinden doğru zamanda ayırın2- Annesinden Doğru Zamanda Ayırın🐕

Hangi ırktan olursa olsun bir köpek, doğduğu andan itibaren ilk 6-7 haftalık bir süreçte annesiyle kalmalıdır. Çünkü bu süreçte annesi onu emzirir ve köpek anne sütüyle beslenir. Daha sonra sütten kesildiğinde annesinden ayrılabilir.

3- Diğer Hayvanlarla Tanıştırın🐵

Yavru köpeğinizi farklı kişilere, yerlere, görüntülere ve seslere maruz bırakın. Farklı canlılarla bir arada olması ve farklı ortamlarda bulunması, köpekleri sosyalleştirmenin en etkili yollarındandır. Çeşitli insanlara, yerlere ve durumlara nazikçe maruz bırakmak, mizacında büyük ve kalıcı farklılıkların olumlu yönde oluşmasını sağlar.

 

Köpek kurslarına götürün

4- Destek Alın🏫

Köpeğinizi sosyalleştirmenin en iyi yollarından biri, onu farklı kurslara ve eğitimlere götürmektir. Bu kurslar, yalnızca yavru köpeğinizin temel komutları anlamaya başlamasına yardımcı olmakla kalmaz diğer canlılarla da kolaylıkla sosyalleşebilmesini sağlar. Aynı zamanda onları yetenekli eğitmenlere bırakmak, köpeğinizin süreç boyunca güvende ve mutlu olmasını sağlar.

➡️İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi

Yeni seslerle tanıştırın5- Yeni Sesler ve Kokularla Tanıştırın✅

Bir köpek yavrusu için tüm dünya yeni, tuhaf ve sıra dışı bir görünüme sahiptir. Bu nedenle karşılaştığı her şey yeni ve olumlu ilişkiler kurması yönünde etkili bir adımdır. Mümkün olduğu kadar çok farklı türde insan, yer, ses ve koku ile karşılaşmasını sağlayın. Bu sayede köpeğinizin çok daha kolay sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz.

Sert tutum göstermeyin6- Sert Tutum Göstermekten Sakının😤

Köpeğiniz henüz itaat eğitimi almamışsa, ona sert bir tutum sergilemekten ve üzerinde otorite kurmaya çalışmaktan kaçının. Çünkü henüz itaat eğitimi almamış olan köpeklere karşı bu tarz tutumlar sergilemek ters tepebilir ve köpeğinizin ileriki yaşantısında daha agresif, korkak ve dengesiz olmasına neden olabilirsiniz. Sosyalleşme eğitimini yanlış verdiğinizde temel itaat eğitimi ya da ileri itaat eğitimi verirken de çok fazla zorlanabilirsiniz. Eğer sosyalleşme eğitimi hakkında bilgi sahibi değilseniz, öncelikle bu konuda kendinizi eğitmelisiniz ve daha sonra öğrendiklerinizi köpeğiniz üzerinde uygulamalısınız. Onun daha kolay sosyalleşmesini sağlamak ve adapte olma sürecini hızlandırmak istiyorsanız uzman bir eğitmenden destek almanız oldukça faydalı olacaktır.

🟢İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?

Farklı araçlarla tanıştırın7- Farklı Araçlarla ve Makinelerle Tanıştırın✔️

Köpeklerin sosyalleşme eğitiminde insanlarla ve diğer canlılarla kaynaştırmak ne kadar önemliyse, teknolojinin ve makinelerin tüm hayatımıza hakim olduğu bu dönemde onları bu araçlarla tanıştırmak da o kadar çok önemlidir. Köpeğinizin daha kolay sosyalleşmesini ve daha sorunsuz bir kişiliğe sahip olmasını istiyorsanız, günlük yaşantısında yer sahibi olan her şeyle tanışmasını sağlamalısınız. Elektrik süpürgesi, ses çıkaran ev aletleri, müzik seti gibi şeylerle tanıştırmak, hem onun adapte olma sürecini hızlandırır hem de sizin işinizi kolaylaştırır. Bunun yanı sıra mümkün olduğu kadar araçla seyahat etmesini sağlamak, hayvan kabul eden kafelere götürmek de sosyalleşme eğitimi sürecini çok daha fazla hızlandıracaktır.

Olumsuzluklardan uzak tutun8- Olumsuz Durumlardan Uzak Tutun🦹‍♀️

Köpeğinize sosyalleşme eğitimi verirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, psikolojik darbeler almamasını sağlamaktır. Köpeklerin diğer canlılarla sosyalleşmesi önemli bir gerekliliktir. Fakat bu süreçte sahibi tarafından serbest bırakılmış saldırgan köpeklerle karşılaşması olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bunun sonucunda köpeğiniz kolay atlatamayacağı travmalarla karşı karşıya kalabilir. Bunun önüne geçebilmek için de bu süreçte mümkün olduğu kadar yanında olmalı ve gözünüzü onun üzerinden ayırmamalısınız.

Sabırlı olun9- Sabırlı Olun🦋

Kimi köpeklerin sosyalleşme eğitimi çok kolay olurken kimi köpekler yapısı gereği çekingen ve ürkek olduğu için bu süreç daha zor bir hal alabilir. Eğer köpeğinizin sosyalleşmesini ve kolay uyum sağlayabilen bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız bol zaman harcamalı, kararlı ve sabırlı olmalısınız. Böylelikle sevimli dostunuz sosyalleşebilecek ve size minnettar kalacaktır.

İstikrarlı olun10- İstikrarlı Olun✔️

Köpek eğitimi ya da özelde köpek sosyalleştirme eğitimi, sanıldığı kadar basit değil. Sabır ve kararlılık gerektiren bir iştir. Özellikle de yavru köpek sosyalleştirme eğitimi daha çok istikrarlı olmayı gerektirir. Yukarıda saydığımız adımlarla birlikte istikrarlı olmayı da başarırsanız, köpeğiniz daha kısa sürede sosyalleşecektir.

Sosyalleştirme Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Köpekler Nasıl Sosyalleştirilir?

Köpeğinizin kolay sosyalleşebilmesi için onu diğer canlılarla ve insanlarla bir araya getirmeli, yeni mekânlarda bulundurmalı ve yeni şeyler öğretmelisiniz.

İtaat Eğitimi Nedir?

İtaat eğitimi, köpeğin sahibinin otoritesini kabul etmeyi ve onun kontrolünden çıkmamasını sağlayan, köpeğin güvenliği için gerekli olan bir eğitimdir.

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerin sosyalleşmesi için ortalama 7-8 hafta yeterli olacaktır. Tabii ki bu süreç köpeğin kişilik yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Köpek Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Köpekler, ortalama ilk 6-7 hafta sonra annesinden ayrılabilir. Köpeğinizin annesinden ayrılır ayrılmaz sosyalleşme eğitimlerine başlanabilir.

Yavru Köpek Uyum Eğitimi Nedir?

Köpeklere erken yaşta verilen, ev içerisindeki kurallarınıza uymasını ve dışarıda nasıl davranmasını gerektiğini öğretmenizi sağlayan bir eğitimdir.

Yaşlı Köpek Eğitilir mi?

Köpekler, yavruyken eğitilmeye daha fazla yatkındır. Fakat bu yaşlı köpeklerin eğitilemeyeceği anlamına gelmiyor. Yavru köpekleri istekleriniz doğrultusunda eğitebilirsin ancak yaşlı köpekleri yalnızca belirli komutlarla eğitebilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup