Köpek

Köpekler de psikolojiden anlar

Hayvanlar ve insanlar… Birbirlerinden ayrılamayan iki canlı türüdür, insanlar hayvanları idare ederler, idareleri altına alırlar. Bazen korunmak amaçlı bir köpek, bazen sevmek için bir kedi bazen de ileride kesmek üzere bir keçi. Hayvan bilimcilerinin yaptıkları bir araştırmaya göre, hayvanlar da psikolojiden anlarlar, özellikle de köpekler daha çok anlarlar.

Köpekler, sahiplerinin emirlerine itaat ederken sözlerine mi bakarlar, sözlerindeki yumuşaklık-sertlik durumuna göre mi davranırlar yoksa jest ve mimiklere göre mi? Norveçli hayvan uzmanı Eric Slethold “Yabani ve Evcil” kitabında bu konuyu ele alırken kedi ve köpeklerde telepatinin çok güçlü olduğunu söylüyor. Uzmana göre, köpeklerin sahiplerinin komutlarını yerine getirmelerinin nedeni, ezberlemelerinden dolayı değildir, aksine komutu verdiği an ki durumuna göredir. Mesela köpeğe yumuşak bir şekilde “getir!” komutu verildiğinde muhtemelen köpek uzaklaşan bir topu veya oyuncağı eğlence amacı ile gidip getirecektir. Bir de sahibinin yüksek sesle “Otur şuraya!” şeklinde verdiği emir, köpeğinde muhtemelen korkuya neden olacak ve burada itaat etmesinin nedeni bir anlamda korku olacaktır.

Köpekler de psikolojiden anlar

Sevgi, sempati, ağrı, üzüntü, anlık içgüdü gibi soyut durumlar, insanlarla hayvanlarda aynıdır. Yani insanlarda olan bu olgular aynı şekilde hayvanlarda da vardır. Fakat geçtiğimiz günlerde de yazdığım “Köpekler neden havlar?” yazısında, insanlara en yakın hayvanların köpekler olduklarını belirtmiştim. Buna bağlı olarak şunu kaydetmeden geçmemek gerekiyor, köpekler; duygu olaylarında insanlara en yakın ve psikolojileri insanlara en çok benzeyen hayvanlardır, bu nedene köpekler psikolojiden anlar ve emir ve komutları yerine getirirken sözden çok davranış ve mimiklerden etkilenirler.

Köpekler de psikolojiden anlar

Köpekler basit hayvanlar değil!

Her canlının kendine göre bir özelliği ve değeri mutlaka vardır. Kuşlar uçarlar, kediler miyavlarlar, keçiler süt verirler, köpekler ise psikolojiden anlarlar. Sahiplerinin hal ve hareketlerinden verdikleri komutları daha iyi çözebilen köpekler, davranışlarıyla da sahiplerinin isteklerini yerine getirme içgüdüsü ile hareket ederler.

Köpekler de psikolojiden anlar

Binlerce yıl önce evcilleştirilmelerine rağmen doğal yaşamlarındaki içgüdülerini hâlâ korumayı devam ettiren köpekler, sadık olmalarını da geleneklerine borçludurlar. Sahiplerinin eşyalarını korumak, verilen emirleri yerine getirmek, bazı kelimeleri ezberleyerek istendiğine yerine getirmek gibi durumlar ise köpeklerde psikolojik olarak görülmektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup