Kedi

Bombay Kedisi Özellikleri Nelerdir?, Bakım ve Beslenme Önerileri

Genel olarak bakıldığında Bombay kedisi, diğer kedi türleri arasında yeni tanınmış bir ırk denilebilir. 1950 yıllarında sahipleri tarafından Amerikan Shorthair ile Burmese kedilerinin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan melez bir ırktır.

Bombay Kedisinin Genel Özellikleri

Bombay Kedisinin Genel Özellikleri

😸 Görünüşü itibariyle “Siyah Panter” lakabını alan bu cins cool davranışlarıyla en çok beslenen kedi cinsleri arasındadır.

😸 1976 yılında resmi olarak kedi ırkı olarak tanınmıştır.

😸 Bu cins kedilerin ortalama yaşam süresi 15 ile 20 yıl sürmektedir.

😸 Orta ırk arasına giren Bombay kedisinin ağırlıkları 6 ile 12 kilogram arası değişkenlik gösterir.

😸 Sahibini benimsedikleri takdirde bu cins kediler son derece sevgi dolu ve uysal davranışlar sergiler.

😸 Simsiyah tüyleri ile Melanstik Afrika Leoparına benzetilir.

😸 Parlak ve sarı göz rengiyle,  görüntü itibariyle diğer kedi ırklarından ayrılır.

😸 Sessiz ve sakin kişiliğe sahip olan Bombay kedisi tam bir ev kedisidir. Bulunduğu ortamda kendini güvende hissettiğinde insanlara daha kolay alışabilir.

😸 Sahibine karşı büyük bir bağlılık duygusu olan Bombay kedisinin yeteri kadar ilgi gördüğü takdirde sahibinin peşinden ayrılmayacaktır.

😸 Oyuncu kişiliği ile 1970’li yıllarda keşfedilmiştir ve bu ırk büyük bir popülerliğe ulaşmıştır.

Bombay Kedisi Fiziksel Özellikleri

Bombay Kedisi Fiziksel Özellikleri

Bombay kedisi tamamen siyah tüylere sahiptir ve orta ırk arasında yer alır. Bakır ile altın sarısı göz rengine sahiptir ve tüyleri ince, sık ve kısadır. Kafa yapısı yassı şeklinde olup, gözlerinin şekli yuvarlak, alınları çıkık ve geniştir. Ayrıca kafasına göre küçük bir buruna ve çene yapısına sahiptir.

🌃 İlginizi Çekebilir: American Shorthair Kedisi 10 Özelliği ve Bakım Önerileri
Bombay Kedisinin Karakter Tablosu
Çocuklarla Arasındaki Uyum       🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
Zeka Düzeyi                       🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
Hareketlilik         🌟 🌟 🌟 🌟 
Bakım İhtiyacı    🌟 🌟 
Eğitilebilirlik                 🌟 🌟 🌟 🌟 
Oyun İsteği 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟

Bombay Kedisinin Karakter Özelliği

Bombay Kedisinin Karakter Özelliği

Bombay kedi ırkı Amerikan Shorthair ile Burmese kedilerinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıktıkları için karakter özellikleri tıpkı Amerikan Shorthair ile benzeştir. Son derece cana yakın ve iyi huylu karakter özelliğine sahip bu cins kediler aynı zamanda çevresini keşfetmeyi çok sever. Meraklı bir kişiliğe sahiptir ve oyun oynamaktan büyük keyif alır. Bu nedenle bu cinse sahip olmak istiyorsanız sevimli dostunuza bir sürü kedi oyuncağı almanız tavsiye edilir.

🌃 İlginizi Çekebilir: Cornish Rex Cinsi Kedilerin Kişisel Özellikleri ve Bakım Önerileri [Mama Önerileri]

Bombay kedileriyle ne kadar fazla oyun oynayarak vakit geçirirseniz sevimli dostunuz o kadar fazla mutlu olur. Kendisini rahat ve özgür hissettiğinde oyuncu kişiliğini sergilemeye başlar. Çevresindeki evcil hayvanlara ve çocuklara karşı oldukça pozitif davranışlar sergileyen Bombay kedisi her canlıyla uyum içinde yaşabilen bir ırktır. Özellikle çocuklu aileler tarafında sıklıkla tercih edilen bu cins kedilerin iyi huylu halleri sahipleri tarafından çok sevilmesini sağlar.

     🌠 Olumlu Özellikleri         🌠 Olumsuz Özellikleri
🌠  Sahipleriyle yakın bağ kurabilen Bombay kedisi her canlıyla uyum içerisinde yaşaması yönünde son derece popüler bir ırktır. 🌠 Yalnız kalmayı sevmeyen Bombay kedisi, evde tek başına bırakıldığı takdirde korkup huysuzlaşabilir. Bu nedenle yoğun iş temposuna sahip kişilere bu cins kediler tavsiye edilmez.

Bombay Kedisinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bombay kedi cinslerinin bakımı oldukça kolaydır. Sahiplerini hiç uğraştırmadan kısa sürede bakımını tamamlayabilirsiniz.  Yüksek bir zeka seviyesine sahip oldukları için verilen her eğitimi anlayıp kısa sürede uygular.  En uzun yaşayan kedi cinsleri arasında yerine alan Bombay kedisinin daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için dokuzuncu ayına girdiğinde kısırlaştırılması tavsiye edilir.

Bombay Kedisinin Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Sevimli dostunuzu tüylerini hafta bir kez uygun bir kedi tarağı ile fırçalamanız gerekir. Bu işlem sayesinde tüylerinde oluşabilecek toz, kir gibi kalıntıları ortadan kaldırarak daha parlak bir tüye sahip olur.

🌃 İlginizi Çekebilir: Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? En İyi 5 Kedi Tarağı Önerileri

Bombay Kedisinin Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

kedi

Genel olarak sağlıklı bir kedi ırkı olan Bombay kedisi, düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılması gerekir. Ağız yoluyla oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçebilmek ve plak gibi baterilerin dişlerine zarar vermemesi adına, düzenli olarak dişlerinin fırçalanması önerilir.

🌃 İlginizi Çekebilir: Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bombay Kedisinin Kulak Bakımı Nasıl Yapılır?

kedi

İri bir kulak yapısına sahip olan Bombay kedilerinin kulak bakımının düzenli olarak yapılması gerekir.Sevimli dostunuzun daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için kulak bakımının yapılmasına özen göstermelisiniz.

🌃 İlginizi Çekebilir: Kedilerde İç Kulak İltihabı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bombay Kedi Beslenme Önerileri

Bombay Kedi Beslenme Önerileri

Kaliteli bir mamaya ihtiyaç duyan Bombay kedisinin düzenli olarak beslenme alışkanlığı kazanması gerekir. Günde iki kere kedinizin yaşına, cinsine ve ihtiyaçlarına en uygun mama ile besleyerek vücudunun formda kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Aksi halde düzensiz beslenme alışkanlığına sahip olan her kedinin obezite hastalığına yakalanma riski yüksektir. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak sevimli dostunuzu en uygun beslenme programını oluşturmak için uzman bir veteriner hekimden yardım almanız tavsiye edilir.

Bu Mamalar İlginizi Çekebilir!
Sanabelle Sensitive Gulutensiz Kümes Hayvanlı Yetişkin Kedi Maması 2 Kg

Mera Exklusiv Kümes Hayvanlı Klasik Kedi Maması 2 Kg

Bonnie Biftekli Multicolor Yetişkin Kedi Maması 1,5 Kg

Bombay Kedisinin Sağlık Durumu

kedi

Bu cins kediler diğer kedilerle kıyasladığımızda en sağlıklı kediler arasında yer alır. Kalıtsal hastalıkları olmamakla birlikte uygun yaşam koşulları sağlandığı takdirde sağlıklı bir yaşam sürebilir. Ancak her kedide görülebilecek hastalıklar Bombay kedisi içinde geçerlidir. Bu sorunlar;

  1. Çok sık karşılaşılmasa da nefes alma sorunu yaşayabilir,
  2. Hipertromik kardiyomiyopati hastalığı kalp yetmezliğine sebep olabilir,
  3. Diş eti iltihabı,
  4. Göz iltihabı,

Yukarıda bahsettiğim hastalıkların önüne geçebilmek adına sevimli dostunuzun ihtiyacı olan bakımı ve beslenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu sayede daha sağlıklı ve uzun süre size can yoldaşlığı yapar. Sevimli ve sevecen bir dost edinmek istiyorsanız Bombay kedisi tam size göre!

Bombay Kedisinin Tarihi ve Kökeni

Bombay Kedisinin Tarihi ve Kökeni

Amerika’da 1950 yılında yetiştiricileri tarafından Amerikan Shothair ile Bermen kedisinin çiftleştirilmesi sonucuna ortaya çıkmıştır. Yeni sayılabilecek bir tür olan Bombay kedisi melez bir ırktır ve  “Siyah Panter” olarak çevresine nam salan bir ırktır. Simsiyah görünümlerinin altında oyuncu bir kişilik yatar.  1976 yılında Cat Fanciers Association tarafından kedi ırkı olarak kabul edildi ve cins aynı zamanda American Cat Fanciers Association ve The International Cat Association tarafından da tanındı.

Sık Sorulan Sorular

Bombay Kedisi kaç Öğün Yer?

Bombay kedisinin günde iki öğün yemesi sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Bombay Kedisi Melez mi?

Amerikan Shorthair ve Burmese kedisinin çiftleştirilmesi sonucu doğan melez bir kedi ırkıdır.

Bombay Kedisi Çocuklarla Arası Nasıl?

Bombay kedisi uyumlu bir kişiliğe sahip oldukları için çocuklarla olumlu iletişim halindedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup